Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribizla
  • 20.12.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Donji Vrtogoš, Vranje

Crna, bela i crvena ribizla sve traženija - kako se uzgaja?

Kupci koji ne kupe voćne sadnice od Bobana Jovnovića, iz Donjeg Vrtogoša, kod Vranja, na nekoj od pijaca u Pčinjskom okrugu, to čine kod njega kući.

Foto: Gordana Nastić
  • 738
  • 328
  • 1

Proizvođač voćnih sadnica Boban Jovanović iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, i u decembru ima pune ruke posla. Vreme uglavnom provodi u pripremanju sadnica za prodaju. Stalno je i na telefonskoj vezi sa kupcima sa kojima dogovara prodaju i isporuku novih sadnica. Oni koji od njega ne kupe sadnice na nekoj od pijaca u Pčinjskom okrugu dođu to da urade na njegovu kućnu adresu. Tada do detalja pregledaju proizvedene sadnice interesujući se o njihovim karakteristikama sve sa ciljem da formiraju zasad sa najboljim sortama voća.

Tražena ribizla

Mnogi u domaćinstvo Jovanović dođu da kupe i sadnice crvene, crne i bele ribizle koje su počeli da proizvode gotovo istog trenutka kada se na tržištu javila velika potražnja za ovim voćem.

"Sadnice ribizle su veoma lake za proizvodnju i isplate se. Brzo se razmnožavaju, a sama proizvodnja traje pet meseci i to od početka marta do novembra meseca", ističe naš sagovornik i naglašava da proces proizvodnje sadnice počinje od reznice, koja se sa dva do tri okca pobode u zemlju da pusti koren, a troškovi proizvođača se svode na okopavanje i prskanje od grinja.

Veliko interesovanje kod kupaca

Tokom jedne proizvodne sezone on proizvede oko 3.000 sadnica pomenutog voća koje uglavnom završe na inostranom tržištu. Ribizla je, po njegovim rečima, blagodetna za ljudski organizam i zato je i proizvode. Ona crvena je odličan antioksidans, bogata vitaminom C i kalijumom. Zbog svog slatko - kiselog ukusa pogodna je za spremanje sokova, sirupa i kolača. Za razliku od nje bela je manje kisela i ima manju nutritivnu vrednost iako u sebi sadrži visok procenat vitamina C. Crna traži unakrsno oprašivanje, a prilikom sazrevanja njene bobice dobijaju skoro crnu boju.

"Proizvođači za sadnju uzimaju samo zdrave sadnice ribizle koje imaju tri do četiri malih korenova."

Potrebno redovno navodnjavanje

Pre početka obavljanja ovog značajnog posla voćari obavezno treba da obave preoravanje stajnjaka i veštačko mineralno đubrivo kako bi zemlju učinili mekšom i rastresitijom. U tako pripremljenu moraju da iskopaju i rupe dubine četrdesetak santimetara i na njihovo dno stave malo stajnjaka.

Pri tom obavezno treba da vode računa da razmak u redu mora da bude od jednog do 1,5 metara, a između redova od dva do 2,5 metara kako bi svaka biljka mogla na vreme da dobije svetlost i hranjlive materije. Zasađene ribizle iziskuju i redovno navodnjavanje. Tom prilikom se mora voditi računa da lišće ostane suvo kako ne bi došlo do pojave bolesti.

Pre sadnje potrebna priprema zemljišta

Tokom prve dve godine od sadnje proizvođači svaku zasađenu biljku treba da oblikuju tako da svaka od njih ima dovoljno svetlosti kako bi manje oboljevale od gljivičnih bolesti. Tako prve godine na zasađenoj biljci moraju da se odseku sve manje stabljike i ostavi glavna sa četiri koje rastu u sprotnom smeru od nje. U drugoj i svakoj narednoj godini postupak se ponovi, da bi se u četvrtoj ukonile sve stabljike iz prve.

Tokom rasta i razvoja proizvođači pogotovo moraju da vode računa o pojavi bolesti na zasađenim biljkama. Crna ribizla je najpodložnija bolesti zvana rđa ribizle. I plesan se može naći na ovoj voćki. Toliko može da oslabi njen žbun da postaje osetljiva i na druge bolesti. Napadaju je i ribizline grinje, a ova bolest se može uočiti kroz pojavu sasušenih pupoljaka.

Ponuda obogaćena novim sortama

Ovaj uzorni proizvođač voćnih sadnica u ponudi ima 11 sorti kruške, šest jabuke, osam šljive, mušmule, breskvu. On se svake godine potrudi da postojeći asortiman obogati nekom novom sortom. Tako je ove godine svojim mušterijama ponudio novu sortu jabuke pod nazivom spartan.

U ponudi razne sorte jabuke, kruške, šljive

"Pelcer sam doneo iz Vučja, a reč je o staroj sorti jabuke koja se ne prska. Mojim mušterijama može da bude veoma interesantna i kruška sorte trijumf. Odlična je za transport, bere se od 20. do 30. septembra, a ukusom podseća na krušku viljamovku. Imam i prezident šljivu koja je fantastičnog ukusa i sazreva 20. septembra", ističe Jovanović i naglašava da uz nju svojim kupcima toplo preporučuje i kruške karaman, abate fetel, santa marija.

Inače, jako voli posao kojim se bavi. Kaže da i kada godina ne bude onakva kakvu je želeo, opet je zadovoljan.


Povezana biljna vrsta

Crna ribizla

Crna ribizla

Sinonim: - | Engleski naziv: Black currant | Latinski naziv: Ribes nigrum L.

Crna ribizla ima posebne zahteve za padavinama i visokom relativnom vlažnošću vazduha, pa je za njeno uspevanje pogodna veća nadmorska visina (700 – 1 200 m). Zasadi crne ribizle... Više [+]

Crvena ribizla

Crvena ribizla

Sinonim: - | Engleski naziv: Red currant | Latinski naziv: Ribes rubrum L.

Crvena ribizla lat. (Ribes rubrum) ima uspravan žbun, dostiže do 2 m visine i može živeti i rađati 20 godina i duže. Razvija jak korenov sistem plitko ispod površine. Iz pupoljka... Više [+]

Tagovi

Boban Jovanović Crna ribizla Bela ribizla Crvena ribizla Sadnice Sadnja voća Bolesti voća Grinje ribizle Rđa ribizle


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.