Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorte maslina
  • 24.07.2021. 13:30

Coratina - maslina prilagodljiva škrtim terenima i s obilnom rodnosti

Karakteristično je da mlade sadnice rano dolaze na rod, već u drugoj godini, a vrlo je slična nekim našim sortama.

Foto: Bigstock/siculodoc
  • 6.878
  • 406
  • 0

Na sortnoj listi RH nalazi se i Coratina (Puljiška, Grozdača i Čehuljica), maslina porijeklom iz pokrajine Apulija, južna Italija. Kod nas se uglavnom uzgaja u Istri. 

Prilagodljiva je škrtim terenima i različitim klimatskim uvjetima, a pogodna je za strojnu berbu. Ističe se redovnom i obilnom rodnosti. Karakteristično je da mlade sadnice rano dolaze na rod, već u drugoj godini, a vrlo je slična nekim našim sortama pa je moguće da je imala utjecaj na neki klon, piše Maslinar.

Stablo je omanje, s korom tamnosive boje, dok mu je krošnja srednje bujna, svjetlozelenkaste boje. Rodni izboji su kratki, uspravnog rasta. 

Ova sorta srednje je osjetljiva na maslininu muhu i niske temperature te se preporučuje sadnja na toplim i zaštićenim položajima i u dubljim tlima. Više je osjetljiva na rak masline, paunovo oko i olovnu bolest.

List coratine je intenzivne tamnozelene boje, srednje veličine, eliptično kopljastog oblika, dug je oko 8 cm, i širok oko 1,7 cm, vrh je oštar. Stranooplodna je sorta, cvjeta obilnim peludom krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do sredine svibnja. Vrijeme od cvatnje do berbe je 185 dana. Dobri oprašivači su joj Oblica, Pendolino i Leccino.

Uzgaja se radi ulja

Plod joj je krupan, blago asimetričan, srednje velik, jajastog oblika, ljubičaste do crne boje, meso je čvrsto, žuto-zelene boje. Prosječna dužina je oko tri cm, širina oko 2,5 cm, težina oko 4,2 grama, a randman ulja u plodu je u fazi optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 14 posto. Dugo ostaje na stablu.

Uzgaja se radi ulja, koje je dobre kvalitete, izraženog voćnog i aromatičnog okusa, pomalo slatkasto, umjereno pikantno i gorko s obilnim polifenolima. 

Preporučuje ga se koristiti kao začin za pečenu ribu i meso pripremljeno na žaru, kao i za već gotova jela, posebno tjesteninu, ali najviše pridonosi bogatstvu ukusa u jelima s gljivama.


Tagovi

Coratina Sorte masline Ulje Italija Istra Škrti tereni Maslinar


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]