Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagode
  • 03.03.2018. 13:30

Čišćenje nasada jagode tijekom proljeća

Čišćenje nasada jagode tijekom proljeća povećava prinos i umanjuje mogućnost pojave bolesti.

  • 3.986
  • 266
  • 0

Uzgajivači jagode, amateri i profesionalci, će s prvim danima proljeća imati pune ruke posla. Prve, lijepe dane proljeća potrebno je iskoristiti za čišćenje usjeva i bokora jagode. Ovo je zahtjevan posao koji traži mnogo vremena, rada i znanja, ali bez obavljenog proljetnog čišćenja prinos jagode se može smanjiti i za 70%. Nasadi koji se čiste imaju niz prednosti: veći je prinos, plodovi su krupniji i s većim postotkom suhe tvari, bolje je zrenje plodova i obojenost, smanjuje se pojava bolesti i napad štetnika.

Čišćenjem pripremamo bokor jagode za novu vegetaciju

Čišćenje usjeva i bokora jagode je odličan start za novu sezonu prošlogodišnjih i starijih nasada jagode. U standardne operacije ubrajamo uklanjanje korova, gnojidbu  i zaštitu usjeva, a čišćenje bokora je specifično za jagode i obavlja se prije gnojidbe i zaštite usjeva. U kontinentalnim područjima čišćenju nasada jagode se pristupa početkom ožujka, odnosno čim vremenske prilike to dozvoljavaju.

Prvi korak u čišćenju bokora je uklanjanje osušenog lišća koje je odumrlo tijekom zime. Potrebno je ukloniti i sve stare listove koji na sebi imaju vidljive simptome bolesti (najčešće se radi o pjegavosti lista jagode). Na ovaj način ćemo bokor osloboditi od suvišnog lišća, smanjiti mogućnost da štetnici u starom lišću pronađu skrovište. Uklanjanjem zaraženog lišća smanjuje se inokulacijski potencijal, odnosno smanjuje se količina uzročnika bolesti i onemogućavamo ostvarivanje novih zaraza.

Ukloniti stolone koji su se razvili tijekom zime

Čišćenjem starih listova i uklanjanjem stolona omogućavamo da se zemlja oko bokora brže zagrije i na taj način osiguravamo raniju aktivnost korijena bokora jagode. To će dovesti do ranijeg kretanja vegetacije, formiranje i dozrijevanja plodova. Čišćenje listova i uklanjanje stolona najlakše ćemo obaviti upotrebom voćarskih škara ili škara za ruže. U manjim, amaterskim nasadima mogu se koristiti i obične, stare škare.

Drugi korak, koji je i najvažniji u procesu čišćenja, je uklanjanje slabije razvijenih i suvišnih bokornica jagode iz bokora. Bokor jagode se oslobađa od viška točaka rasta, jer bi razvoj velikog broja bokornica jagode doveo do formiranja velikog broja slabo diferenciranih cvjetnih drški. To bi na kraju rezultiralo smanjenjem prinosa i kvalitete formiranih plodova koji bi ostali sitni, nedovoljno zreli i s usporenim dozrijevanjem, podložni pojavi truleži ploda.

Unutar bokora jagode stvara se veliki broj novih bokornica – biljčica. Uklanjanje suvišnog broja bokornica i sitnih bokornica obavlja se pred početak vegetacije dok bokor još uvijek miruje. Ostavljaju se 2 do 4 bokornice u bokoru koje su najbolje razvijene, dok se preostale uklanjaju pomoću dezinficiranog noža. Prilikom uklanjanja bokornica paziti da se ne oštete bokornice koje ostavljamo.

Nakon što smo završili čišćenje nasada jagode potrebno je izvršiti malčiranje, dodavanje humusa ili zagrtanje što će osigurati bolje ukorjenjivanje bokora.

Foto: Pixabay.com/leoleobobeo


Tagovi

Jagode Nasad Čišćenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.