Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično voće
  • 07.01.2020. 16:30

Cherimoya: Egzotično voće možete uzgojiti i kod kuće

Cherimoya je zanimljivo egzotično voće koje potječe još od starih Inka, a toliko je kvalitetno da su ga nekada smjeli jesti samo vladari. Poznata je još i kao tropska jabuka, a okus joj je kombinacija banana, ananasa i kokosa, dok nekima čak ima okus i slatke žvakaće gume.

Foto: pixabay/mayapuijati
  • 4.776
  • 142
  • 0

Cherimoya (čerimoja) je kod nas još relativno nepoznata biljka. Ovo egzotično voće potječe od roda Annona, porodice Annonaceae. Voćka je porijeklom iz Južne Amerike, točnije s Anda. Uspijeva u suptropskim područjima diljem svijeta, a najveći komercijalni proizvođač danas je Španjolska.

Morfologija

Stabiljka i lišće

Listovi su joj dugi od 5 do 25 centimetara, a širine od 3 do 10 centimetara i uglavnom su zašiljeni na krajevima te zaobljeni u blizini stabljike lista. Listovi su prekriveni dlačicama. Stabljika je vlažna i drvenasta, a može narasti i do 9 metara, ali se najčešće orezuje na oko 5 metara radi lakšeg njegovanja.

Cvijeće

Stablo ima vrlo blijedo zelene, mesnate cvjetove. Dugi su 3 centimetra s vrlo jakim voćnim mirisom. Svaki cvijet ima tri vanjske, zelenkaste, duguljaste, pupoljne latice i tri manje, ružičaste unutarnje latice sa žutim ili smeđim sitno matiranim dlačicama izvana. Cvjetovi se pojavljuju na granama nasuprot listovima, pojedinačno, u paru ili skupinama od po tri. Pupoljci su dugački 15–18 milimetara, pri dnu širine 5–8 milimetara.

Plod

Ovo egzotično voće veličinom je slično grejpu i ima kremasto, bijelo i slatko naborano meso  unutar kojeg se nalazi obilje velikih crnih sjemenki. Omeđeno je zelenom, tvrdom kožom. Koža i sjemenke otrovne su kada se zdrobe, tako da nisu jestive kod ovog voća.

Okus sličan banani i ananasu

Egzotika ovog voća nalazi se i u izgledu kojega možemo usporediti s artičokom, ali i jagodom, dok joj je okus sličan banani, kokosu i ananasu. Osim toga, često se uspoređuje s okusom slatke žvakaće gume.

Uzgoj

Drvo uspijeva u tropskim područjima na visinama od 1.300 do 2.600 metara nadmorske visine. Iako je osjetljivo na mraz, zahtijeva i razdoblja nešto hladnijih temperatura. U mediteranskoj regiji uzgaja se uglavnom u južnoj Španjolskoj, Portugalu i Italiji.

Egzotični OPG iz Zagorja

Mlada stabla trebaju biti smještena u razmacima od 7,5-9 metara obogaćena organskim materijalom. Prvih nekoliko godina mlada se stabla navodnjavaju svakih 15 do 20 dana, osim zime, kada ih treba pustiti da miruju. Idealno bi bilo oko 4 mjeseca. Isto tako navodnjavanje se prekida čim plod počinje sazrijevati.

Drvo cherimoye u velikim je količinama otporno na nametnike.

Nutritivne vrijednosti

Cherimoye u sebi sadrže visoku razinu vlakana, željeza i niacina. Sadrže i snažne citotoksine, bogate su vitaminom C, prirodnim antioksidansom, ali i vitamina B6, a u sebi ne sadrže kolesterol. Ovo voće pruža visoku razinu kalija, minerala, bakra, magnezija i mangana, kako navodi Healthline.

Neka od ljekovitih svojstava cherimoye su da pomaže u borbi protiv raka, koristi se protiv parazita, ali i protiv kožnih bolesti. Ovo voće pomaže jačanju organizma, pomaže tijelu da se odupre infekcijama te u kontroli otkucaja srca i krvog tlaka. 

Uzgoj cherimoye kod kuće

Sijanje

Crne sjemenke operite i ostavite nekoliko dana da se osuše. Zatim ih posijte u posudu i pokrijte slojem zemlje debljine oko 1 cm. Za sjetvu je pogodan tresetni supstrat pomiješan s pijeskom ili gotov sjetveni supstrat. Umjerena vlažnost i toplina pomoći će da sjemenke brzo proklijaju.

Zalijevanje i gnojidba

Mlade biljčice zalijevajte samo dobro odstajalom, mlakom vodom, redovito i umjereno, a kod starijih pustite da se zemlja između dva zalijevanja malo osuši. Počnite prihranjivati tek kad se sadnice dobro razrastu, u ljetnim mjesecima jednom tjedno, a zimi je dovoljno svaka četiri tjedna.

Svjetlost i toplina

Za uzgoj cherimoye najpogodnije je mjesto na osvjetljenom prozoru. Ljeti joj odgovara sunčano i zaštićeno mjesto na otvorenome. Mlade biljke ipak treba u početku zaštititi od izravnog sunca.

Zemlja i presađivanje

Pogodna je svaka uobičajena zemlja za lončanice, tresetni supstrat ili mješavina treseta, gline i pijeska. Mlade biljčice presadite pojedinačno kad izrastu do visine od 10 cm. Kasnije ih presađujte svake dvije godine. Upotrijebite glinene cvjetne lonce. Prije presađivanja na dno naspite sloj glinopora ili šljunka za odvodnju. Budući da će cherimoya vremenom izrasti u vrlo veliku biljku, savjetujemo vam da je pravovremeno orezujete, navodi Sfgate.


Tagovi

Cherimoya Čerimoja Egzotično voće Španjolska Vitamini Uzgoj kod kuće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs