Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 12.09.2021. 16:00
  • Pčinjski okrug, Katun, Vranje

Cena od 40 dinara čini proizvodnju šljive isplativom?

Iako su visoke temperature ove godine mnogima desetkovale rod šljiva, porodici Stojmenović se to nije desilo zato što ni jednog trenutka nisu dozvolili da suša zagospodari njihovim zasadima.

Foto: Gordana Nastić
  • 959
  • 416
  • 1

Dvorište Perse Stojmenović iz Katuna kod Vranja i ovih septembarskih dana je bilo skoro svakog dana prepuno ubranih šljiva stenlej i čačanske rodne, koje je sa suprugom, sinom, snajom i unucima proizvela na svom imanju. Iako su visoke temperature ove godine mnogima u selu desetkovala ovogodišnji rod, Stojmenovićima se to nije desilo zato što ni jednog trenutka nisu dozvolili da suša zagospodari njihovim zasadima.

I viša cena, ali i zainteresovani kupci

Otuda su se i ove godine njihovih 860 stabala povijala od roda. Stojmenovići kažu da bi se verovatno u berbi mnoga i polomila od zametnutih plodova da ih u cvatu nije zakačio mraz koji je po njihovoj proceni umanjio rod za nekih 30 odsto. Uprkos lošim vremenskim prilikama koje su ih pratile ove proizvodne godine oni su uspeli da proizvedu rod vrhunskog kvaliteta.

Uprkos preprekama, Stojmenovići su proizveli rod vrhunskog kvaliteta

Na kvalitet nisu mogli da se požale ni njihovi standardni kupci koji su i ove godine došli, među prvima, da od njih pazare ovo voće. Toliko im je bilo stalo da kupe ono visokog kvaliteta da nisu marili za prodajnu cenu koja je ove godine duplo viša od prošlogodišnje.

"Cena od 40 dinara za kilogram ove godine je prijatno iznenadila i nas proizvođače jer je to cena koja nam ovu proizvodnju čini veoma isplativom. Proteklih godina ona je bila duplo manja, ali je bilo više roda, pa smo se nekako uklapali", priča Stojmenovićeva.

Onlajn pijaca

Stojmenovići su skoro celokupan ovogodišnji rod šljiva prodali putem onlajn pijace. Ističu da su veoma zadovoljni ovakvim načinom prodaje jer im je omogućio da brzo uspostave vezu sa starim i dođu do novih kupaca. Putem onlajn pijace ove godine prodali su dve tone prvoklasnog roda, a više od 600 kilograma naša sagovornica je prodala svojim mušterijama na vranjskoj pijaci i to po ceni od 50 do 60 dinara za kilogram.

"Mi obrađujemo preko 10 hektara zemlje na kojoj nema poljoprivredne kulture koju ne proizvodimo. Međutim, kada sve stavimo na vagu vidimo da se voćarstvo više isplati od proizvodnje pšenice i kukuruza", kaže vranjska voćarka i dodaje da danas ovakvo poređenje sigurno ne bi mogli da naprave da pre sedam godina nisu podigli prvi zasad pod šljivama.

Verovatno nikada ne bi počeli da uzgajaju šljivu da ih jedan prijatelj nije obavestio da u Opštini Vranje besplatno mogu da podignu sadnice koje su tada bile namenjene za pospešivanje voćarske proizvodnje u ovom kraju. Sadnice koje su uzeli odmah su zasadili na vododražnoj parceli znajući da će na taj način, u sušnim godinama, da se "spasu" navodnjavanja.

Nisu štedeli ni na stajnjaku ni na zaštiti

Koliko su bili u pravu uverili su se tek ove godine kada su videli da odabrano voće i na 40°C i nisu pokazale da im manjka voda. Nisu imali problem ni sa prijemom sadnica koje su od treće godine počele da rađaju, da bi u šestoj godini od sadnje dale prinos od četiri i po tone prvoklasnog roda.

"Ove godine šljive se nalaze u punoj rodnosti pa stoga na kraju berbe očekujemo da bude premašen prošlogodišnji rod. Od početka proizvodne sezone išli smo na tu varijantu i zato nismo dozvolili da crv uđe u plod, ali i da monilija uzme svoj danak. Nismo štedeli ni na stajnjaku koga smo i u vreme suše držali oko sadnica kako bi im sačuvali vlagu."

Na vranjskoj pijaci prodavli rod po 50 do 60 dinara za kilogram

Ona kaže da njena porodica odavno želi da realizuje ideju koja podrazumeva povećanje površina pod voćem i to ne samo pod šljivama već i jagodama od kojih može da se za kratko vreme ostvari dobra zarada. Stojmenovići bi verovatno odavno realizovali ovaj svoj plan da u svom kraju mogu da pronađu radnike koje bi angažovali od početka, pa sve do završetka proizvodnje. Zbog toga su mobilisali sve svoje ljudske porodične resure kako bi tokom proizvodne sezone mogli da stignu da završe sve poslove na imanju.


Tagovi

Proizvodnja šljive Monilija Cena šljive Persa Stojmenović Vranjska pijaca Višegodišnji zasadi


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D