Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 14.05.2020. 10:00

Cena domaćih jagoda previsoka?

Smatra se da će proizvođači spuštati cene kako se količine pristiglog voća budu povećavale. Jedan od razloga visokih cena jeste slaba konkurencija proizvoda iz uvoza.

Foto: JumpStory
  • 866
  • 154
  • 0

Cene jagoda i trešanja na zelenim pijacama širom Srbije beleže znatan rast u odnosu na prošlu godinu. Jagode su najviše iznenadile potrošače, čija je cena dostizala i 700 dinara za kilogram. U međuvremenu su pojeftinile i kreću se od 500 do 600 u prestonici, dok se u unutrašnjosti Srbije uglavnom mogu kupiti od 300 do 450 dinara za kilogram, prenose Novosti.

Pojavile su se i prve trešnje, koje koštaju i do 500 dinara na zelenim pijacama. Upravnik "Veletržnice" Nenad Marinković kaže da su sada u ponudi samo domaće jagode.

Na šta treba obratiti pažnju prlikom berbe i higijene plodova jagode?

"Nema ih više iz uvoza, ovo je sada sve domaće i ove nedelje koštaju od 220 do 250 dinara. Stigle su i prve domaće trešnje iz Smedereva i Ritopeka. Njihova cena je kod nas oko 300 dinara, a na zelenim pijacama su sigurno skuplje", navodi Marinković za ovaj list.

Na osnovu istraživanja portala Sistem tržišnih informacija poljoprvrede Srbije (STIPS), prošle nedelje cene jagode u prestonici kretale su se od 340 za srednju veličinu ploda do 370 dinara za kilogram za veći plod.

Razlog povećanja - nema konkurencije iz uvoza?

Smatra se da će proizvođači spuštati cene kako se količine pristiglog voća budu povećavale. Jedan od razloga visokih cena jeste slaba konkurencija proizvoda iz uvoza.

Stižu sremske jagode za prodaju: Proizvođači se nadaju višoj ceni

Kako smo ranije pisali, jagoda je ove godine stigla nešto ranije, pa su proizvođači iz Srema očekivali i dobru cenu, koja im se po svemu sudeću, obistinila.

"Prošle godine smo sa prodajom krenuli oko 7. ili 8. maja, posle Đurđevdana, i tada je cena na tržištu bila oko 250 do 300 dinara za kilogram u piljarnicama, a mi smo je davali na veliko od 200 do 250 dinara za kilogram. Sada smatramo da će biti viša cena. Nadamo se, narod mora jesti", kaže Branislav Kuzmanović iz sremskog sela Voganj.


Tagovi

Cene jagode Uzgoj jagode Cene trešnje Rod jagode Rod trešnje Veletržnica Cene na pijacama


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...