Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samostanski maslinik
  • 28.03.2019. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Potoci, Mostar

Časne sestre proizvode odlično maslinovo ulje

Časne sestre iz Družbe sestara služavki Krista Kralja iz Provincije Svete Obitelji u Potocima - Bijelo Polje na svom velikom posjedu uzgajaju masline, čak 3.600 stabala na zemljištu oko 12 hektara.

Foto: Vedran Stapić
  • 628
  • 64
  • 1

Maslina je stablo prepuno simbolike. Od starozavjetne priče o Noinoj arci i golubici koja se nakon velikog potopa u arku vratila s maslinovom grančicom u kljunu kao znakom saveza između Boga i Noe do momenta u Novom zavjetu kada Isus, noć prije nego će završiti pred Pilatom odlazi u maslinik i obraća se Ocu. 

Zato se prirodnim čini da časne sestre iz Družbe sestara služavki Krista Kralja iz Provincije Svete Obitelji u Potocima - Bijelo Polje u susjednoj BiH na svom velikom posjedu uzgajaju masline, čak 3.600 stabala na zemljištu oko 12 hektara. Posjed im je u nasljedstvo ostavio pokojni biskup Paškal Buconjić, a na nedavno održanoj 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019. franjevke su primile nagradu "Don Frano Ivanišević" za unaprjeđenje zemljoradnje koju im je dodijelio Zadružni savez Dalmacije, ali i priznanje za kvalitetu maslinovog ulja. Vrijedne časne obrađuju maslinike te proizvode najkvalitetnije ulje od plodova biblijskog stabla. 

I fratri na Humcu sade masline

Nagradu je u ime franjevki primila sestra Franka otkrivši kako ih je na putu do Noćnjaka poticao Federalni agromediteranski zavod Mostar. 

"U ovu smo priču ušle sasvim slučajno. Zemlja na kojoj smo posadile masline je oduzeta '49. godine prošlog stoljeća, a nakon promjena i preko naših ljudi, napose Veselka Čule, ušli smo u taj posjed i posadile masline. A kada u nešto uložiš, vuče te da i dalje na tome radiš, brineš se. Sada se učimo maslinarstvu o kojem još uvijek ne znamo puno, ali učimo od ljudi koji znaju, potiču nas i stručno vode, daju nam savjete, dolaze, pogledaju, kažu što treba. Mi pomalo pratimo i radimo po njihovim uputama", pojašnjava sestra Franka dodavši da, kada je berba, onda se u posao uključuje tko god može. 

"U berbu idemo svi, tko god može, izađe brati. Kada je u pitanju rezidba, imamo ljude koji ju obave. Sve druge stručne radnje naprave radnici, po savjetu struke", kaže sestra Franka objasnivši kako imaju dva maslinika. 

"Jedan je stariji iako su i ta stabla mlada i nalazi se neposredno uz samostan. Drugi je mlađi, veliki maslinik u kojeg časne sestre često idu prošetati. Maslina je prekrasno stablo, pogledajte ju samo, a maslinik je mjesto gdje dišeš sa stablom, pratiš ga kako raste. Napose, kad daje plod, pokazujući da je izdržljivo i zahvalno, nastojimo mu uzvratiti ljubavlju za sve ono što nam daruje", zaključila je sestra Franka. 


Fotoprilog


Tagovi

Samostanski maslinik Noćnjak 2019 Sestra Franka Federalni agromediteranskiz zavod Mostar


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]