Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtona sorta
  • 05.11.2018. 10:00

Budimka - stara sorta jabuke pogodna za organski uzgoj

Budimka je jabuka brdsko-planinskog područja, do 800 m nadmorske visine, plodnih, relativno lakih i umereno vlažnih zemljišta. Odgovaraju joj sveže noći, umerena vlažnost i blago strujanje vazduha. Ova sorta jabuke je otporna na zimske i pozne mrazeve, a osetljiva na sušu, maglu i prouzrokovače čađave krastavosti.

Foto: Wikimedia / National Fruit Collection
  • 6.320
  • 243
  • 1

Stara sorta jabuke budimka, prema rečima diplomiranog inženjera poljoprivrede Andrije Radulovića, neizvesnog je porekla. Iako se pretpostavlja da potiče iz stare župe Budimlje, neki stručnjaci za oblast voćarstva smatraju da je doneta iz Male Azije. U Srbiji se ona najviše uzgaja u slivovima Moravice (gornjeg toka Zapadne Morave) i Ibra (Ivanjica, Arilje, Guča, Lučani, Požega, Užice i Novi Pazar). Radulović dodaje da je gravitaciono područje Požege, između dva svetska rata godišnje izvozilo po nekoliko desetina hiljada tona jabuke, pretežno budimke. Ona se danas zadržala uglavnom u brdsko-planinskim područjima naše zemlje, dok se na terenu mogu naći pojedinačna stabla ili manji zasadi, stari preko 80 godina, čija stabla daju i po 1.000 kilograma plodova u vrlo ekstenzivnim uslovima gajenja.

Bujna i dugovečna

Budimka se bere u prvoj polovini oktobra, a može da se čuva do maja. Bujna je i dugovečna. Kruna joj je u mladosti uskopiramidalna. Stablo budimke na sejancu divlje jabuke u punoj rodnosti razvija vrlo visoku i dosta retku krunu velike nosivosti. Budimka je jabuka brdsko-planinskog područja, do 800 metara nadmorske visine, plodnih, relativno lakih i umereno vlažnih zemljišta. Odgovaraju joj sveže noći, umerena vlažnost i blago strujanje vazduha. Ova sorta jabuke je otporna na zimske i pozne mrazeve, a osetljiva na sušu, maglu i prouzrokovače čađave krastavosti  Venturia inequalis.

Budimka
Budimka je otporna sorta jabuke (Foto: Vojin Drmonjić)

Dobro podnosi ručnu berbu i transport

Budimka je diploidna sorta, a njen polen odlično klija. Cveta srednje pozno i dobro je oprašuju sorte zlatna parmenka, jonatan, zlatni i ružičasti delišes. Počinje da rađa kasno, naročito na sejancu divlje jabuke. U povoljnim prirodnim uslovima uz redovnu agrotehniku rađa vrlo dobro i redovno. Plod je srednje krupan, loptastokolačast, često asimetričan. Pokožica je zelenkastožuta, glatka, a sa sunčane strane bledorumena. Na pokožici se nalaze mnogobrojne rđastelenticele. Meso je beličasto, čvrsto, nedovoljno sočno, slatko do blago nakiselo, dosta skromnog kvaliteta. Budimka dobro podnosi ručnu berbu i transport. Na mestu uboja na plodu budimke stvara se zaštitna pluta.

Nepogodna za savremene voćnjake

Plod se koristi za industrijsku preradu, a u manjoj meri i za stonu upotrebu. Mada je plod budimke skromnog kvaliteta, ona ipak ima svoje potrošače. Na kraju se može reći da budimka nije sorta jabuke za savremene zasade, ali će uprkos tome, kako napominje Radulović, ostati značajna sorta jabuke u brdsko-planinskom području naše zemlje, jer je pogodna za gajenje po principima organske proizvodnje.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jabuka Budimka Stare sorte Autohtone sorte Voćarstvo Andrija Radulović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.