Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 10.08.2018. 10:30

Breskvin savijač: Praćenje pomoću suma temperatura i suzbijanje

Breskvin savijač godišnje ima 3-4 generacije i osim breskve često napada i jabuku zbog sličnih bioloških osobina kao i jabučni savijač.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.040
  • 32
  • 0

Breskvin savijač (Cydia molesta) ima 3-4 generacije godišnje, objašnjava savjetodavka Žaklina Mladenović. Ciklus  razvoja i biološke karakteristike breskvinog savijača vrlo su slični jabučnom savijaču. Breskvin savijač prezimljava kao odrasla gusjenica u kokonu pod korom stabla.

Polaganje jaja na naličju vršnih listova breskve

Prva imaga pojavljuju se tijekom travnja i početkom svibnja. Ženka polaže jaja pojedinačno na naličju vršnih listova ili vrhova mladica, odakle se ispiljene gusjenice kreću niz mladicu i ubušuju praveći hodnik kroz sredinu mladice i izbacujući crvotočinu. Jedna gusjenica može oštetiti nekoliko mladica.

Breskvin savijač često prelijeće i na jabuku

Let leptira II generacije počinje krajem lipnja, a gusjenice te generacije mogu oštetiti i plodove, gdje se osim crvotočine javlja i smola. Let leptira je razvučen i generacije se prepliću, a razvoj štetnika je kraći u odnosu na razvoj jabučnog savijača. Kod nas nije rijedak slučaj da se nasadi breskve nalaze nasada jabuka. Također, berba breskve se odvija prije berbe jabuke. Zbog toga breskvin savijač često prelijeće i u nasade jabuka gdje također, pravi štete, ubušujući se u plodove jabuke. Hodnici u kojima se razvija breskvin savijač se od hodnika jabučnog savijača razlikuju po tome što ne ide do sjemenki.

Praćenje breskvinog savijača

Praćenje breskvinog savijača se obavlja preko sume efektivnih temperatura (ET). Donji prag razvoja je 7,2°C, a gornji prag 32,2°C. Početak sumiranja temperatura, kod pojedinih sustava praćenja je 1. siječnja, a kod nekih počinje kada se na feromonima registriraju prvi leptiri. Na ovim područjima ne postoji metoda koja je znanstveno provjerena i potvrđena. Međutim, pri vrijednosti sume efektivnih temperatura od 160 se na na osnovu višegodišnjeg iskustva, upozorava na početak leta leptira prve generacije. Pri vrijednosti sume ET od 295 ispiljeno je 20% ličinki, a pri 825 je ispiljeno 20% ličinki druge generacije.

Praćenje brojnosti breskvinog savijača korištenjem feromonskih klopki

Za praćenje brojnosti preporučiva upotreba feromonskih klopki

Kod sustava praćenja gdje sumiranje efektivnih temperatura počinje od prvog ulova leptira na feromonskim klopkama, polaganje jaja počinje pri 27,8, a pri 105 -111 počinje piljenje jaja. Za razvoj jedne generacije od jajeta do jajeta potrebna je suma od 535. Suma efektivnih temperatura je ista ili vrlo slična na širem području. Međutim, one samo pokazuju u kojoj fazi razvoja je štetnik ali ne i kolika je brojnost u voćnjaku. Za praćenje brojnosti se preporučuje upotreba feromonskih klopki. Prag štetnosti za različit tip feromonskih klopki treba provjeriti kod proizvođača.

U tijeku piljenje larvi III. generacije breskvinog savijača

Trenutno je u toku piljenje ličinki treće generacije breskvinog savijača. Radi sprječavanja ubušivanja ličinki u plodove preporučuje se primjena insekticida Decis 2,5 EC (a.m deltametrin) 0,05% sa karencom od 14 dana, a također se može koristiti i insekticid Exirel (a.m. cijantraniliprol) 0,075 - 0,1% s karencom od 7 dana.


Tagovi

Breskvin savijač Cydia molesta Praćenje Suzbijanje Razvojne faze Feromonske klopke


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo