Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita breskve i nektarine
  • 10.05.2021. 10:00

Breskve i nektarine podložne napadima štetočina

U regionima Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Mladenovca, Novog Sada, Smedereva i Subotice započelo je piljenje larvi prve generacije breskvinog smotavca, dok se na ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 208
  • 128
  • 0

Proizvodni zasadi bresaka i nektarina se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova, izveštava PIS.

Na području Srbije u toku je polaganje jaja prve generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). U regionima Kikinde, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Mladenovca, Novog Sada, Smedereva i Subotice započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine, dok se na ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima.

Breskvin smotavac: Praćenje pomoću sume temperature i suzbijanje

Podsetimo, ovaj smotavac godišnje ima 3-4 generacije i osim breskve često napada i jabuku zbog sličnih bioloških osobina kao i jabukin smotavac. Kao metoda za praćenje te štetočine preporučuje se suma efektivnih temperatura, ali je praćenje brojnosti bolje korišćenje feromonskih klopki

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi breskvinog smotavca u mladare i plodove, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije deltametrina u koncentraciji 0,05 odsto.

Istim insekticidima suzbijte i vaši

U pojedinim zasadima bresaka i nektarina registruje se prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Preporuka je da se pregledaju zasadi i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina, primena hemijskih mera zaštite. Navedeni insekticid za breskvinog smotavca delovaće i na vaši.

Primenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Lisne vaši imaju više generacija godišnje. Na stablima se pojavljuju odmah posle cvetanja kada, vrlo brzo, dolazi do uvrtanja listova ka unutra, prema glavnoj žili. List posvetli, a plodovi opadaju, jer larve sisaju sokove iz tkiva, zbog čega peteljke ne mogu da drže plod. Izlučuju mednu rosu koja privlači mrave i čim vidite njih na stablima znajte da su tu prisutne i lisne vaši.

Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za infekciju lisne mase gljivom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila). U početnim fazama razvoja plodovi su osetljivi na infekciju gljivom prouzrokovačem pepelnice breskve (Sphaerotheca pannosa var. persicae).

Za zaštitu od pomenutih patogena proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida na bazi kaptana i tebukonazola u količini 0,75 l/ha.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Breskvin smotavac Zaštita voća Lisne vaši Šupljikavost lišća koštičavog voća PIS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.