Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HVZ
  • 30.03.2020. 12:00

Branimir Markota: Prve procjene šteta na voću znat će se krajem tjedna

Uz vremenske neprilike, nastavi li se ovakva situacija s epidemijom koronavirusa, neminovno smo i mi voćari u problemima, rekao je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Foto: JumpStory
  • 800
  • 60
  • 0

Vremenske nepogode, koje su bile prošli tjedan a očekuju se i ovaj, sigurno će ostaviti štete na voćnjacima, pogotovo na ranim sortama voća, a prve procjene šteta znat će se krajem tjedna, izjavio je u petak za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota.

Osvrnuo se i na utjecaj epidemije koronavirusa na poslovanje sektora voćarstva, kazavši da ga je teško u ovom trenutku detaljno sagledati.

"Trenutno nemamo nepremostivih i ozbiljnih problema u održavanju urednog repo ciklusa, ali ako se dulje nastavi ovakva situacija koja je poremetila cijelo gospodarstvo i svakodnevni život, neminovno smo i mi voćari u problemima. I to u svim segmentima - od redovnog održavanja voćnjaka zbog mogućeg nestanka zaštitnih sredstava, sezonske radne snage, održavanja uopće radnog potencijala zbog izolacija, ispunjavanja poreznih i kreditnih obveza itd.", kazao je Markota.

Što raditi s voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

Dodao je i kako očekuju od nadležnih da poduzimaju sve što mogu da se sačuva zdravlje građana, a da proizvodnja hrane ne stane, jer to je strateški interes odgovorne Vlade. A kada su u pitanju strateški interesi onda se ne biraju sredstva niti se kalkulira, poručio je.

Markota je nedavno također istaknuo da je hrana strateški proizvod i treba joj se posvetiti znatno veća pozornost. Treba učiti iz ovakvih situacija i truditi se da zaštitimo poljoprivredu koja mora biti strateška grana i prioritet, izjavio je. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Voćke Mraz Hrvatska voćarska zajednica HVZ Branimir Markota

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]