Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Čefko
  • 16.04.2019. 07:30
  • Krapinsko-zagorska, Zabok

Braća Čefko probudila su "usnulu ljepoticu" te na mjestu šikare podigli plantažu aronije

Zapuštenu parcelu, naslijeđenu od roditelja, braća Ivan i Josip Čefko ponovo su stavili u funkciju. Poharala su ih kiše i mrazevi, našli su se na meti kradljivaca, ali još se drže i lani su imali prvu pravu berbu.

Foto: Marko Plečko
  • 1.663
  • 454
  • 0

Nakon što je zemlja obitelji Čefko, u srcu Krapinsko-zagorske županije, odmarala puna tri desetljeća, mladi nasljednici, braća Ivan i Josip, odlučili su tu zapuštenu parcelu, naslijeđenu od roditelja, ponovo stavili u funkciju. Upustili su se u neizvjesnu avanturu krčenja grmlja, vađenja korijenja i ravnanja tla, prvu im je sadnju otežala kišna sezona, prvi veći urod, uništili su im mrazevi, a našli su se i na meti kradljivaca, no nisu se predali.

"Od roditelja smo naslijedili komad zapuštene zemlje, koji nikad nije bio tretiran, te smo ga odlučili staviti u funkciju. Početak je bio izuzetno težak, jer su nekadašnji pašnjak i livada bili potpuno zarasli. S čišćenjem terena, koji nitko nije obrađivao puna tri desetljeća, počeli smo 2011. godine. Morali smo raskrčiti grmlje i trninu, ukloniti drveće, a potom i iskopati najveće panjeve kako bismo mogli traktorom pripremiti zemlju. Trebalo je, potom, dobro izravnati čitav teren te ga okružiti drenažnim kanalima koji odvode višak vode.

Plantaža aronije mlade braće Čefko (foto: Marko Plečko)

Bio je to vrlo težak posao te smo prve godine uspjeli raskrčiti, očistiti i ograditi samo 0,76 hektara zemlje na kojoj je niknula naša prva plantaža aronije. Godinu dana kasnije u funkciju smo stavili i preostali hektar zemlje te se danas plantaža prostire na cijelom tom terenu, nešto manjem od 2 hektara“, kaže 32-godišnji Ivan Čefko, kojemu poljoprivreda nije strana jer, iako je po struci informatičar, radi kao tehnolog na hidroponskom uzgoju rajčice.

S obzirom na to da su i Ivan i njegov brat zaposleni, odlučili su se, kako kažu, za višegodišnji nasad aronije koji ne zahtijeva previše vremena.  

Poharale su ih kiše i mrazevi, a našli su se i na meti kradljivaca

"Kako bismo bili sigurni da je aronija i s obzirom na tlo, dobar odabir, kao sljedeći korak, predali smo uzorke zemlje na analizu u laboratorij Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Na sreću, rezultati analize su potvrdili da je zemlja, uz dodatnu pripremu, pogodna za uzgoj aronije. Slijedeći savjete koje smo dobili od stručnjaka, pripremili smo tlo te smo u jesen 2012. krenuli sa sadnjom prvih biljaka. No, ni to nije prošlo bez problema. Te su godine, naime, bile obilne padaline te strojna sadnja biljaka, zbog blatnog terena, nije bila moguća, zbog čega smo se odlučili kupiti stroj za ručno bušenje rupa. Krenuti smo u akciju te smo posadili prvih dvije tisuće i sto biljaka, a sljedeće smo godine strojno posadili i preostalih 3200 biljaka“, kažu složna braća.

Nakon svih teških radova na raščišćavanju zemljišta, izgradnji kanala i ručnoj sadnji biljaka na blatnom tlu, problemi su se nastavili. Mlada se plantaža, više puta, našla na meti kradljivaca.

"Imali smo nekoliko krađa, uglavnom biljaka prilikom sadnje te gnojiva za pripremu zemlje. Kako bismo tome stali na kraj, bili smo primorani čim prije krenuti i s gradnjom skladišnog prostora te s postavljanjem kamera. U prve dvije godine prinosi nisu bili veliki, jer su i biljke bile relativno male, a 2016. i 2017., kada smo se ponadali dobrom urodu, plantažu je pokosio mraz, koji nam je gotovo u potpunosti uništio urod“, kaže Ivan Čefko. 

Od matičnog soka do powdera za kolače

Tek prošle, 2018. godine, na OPG-u Čefko prvi su puta imali pravu, bogatu berbu. Aroniju, koja ima privilegiju rasti na tlu koje nikada nije bilo tretirano nikakvim kemikalijama, najvećim su dijelom preradili u matični sok, a od dijela plodova proizveli su sirup, čaj i “powder”, prah koji se dobiva mljevenjem posušenih bobica aronije, a koristi se za izradu smoohtiea te raznih vrsta tjestenina, biskvita i kolača. 

Niz je proizvoda koji proizvode zahvaljujući aroniji (foto: Marko Plečko)

"Većinu plodova iz naše prve berbe preradili smo u 100 posto matični sok. Što se tiče plasmana naših proizvoda, u prvom se redu baziramo na prodaju preko interneta i na kućnom pragu, jer se to pokazalo najisplativijim rješenjem. Trenutno smo u pregovorima da se naš sok pojavi i na policama trgovačkih lanaca, što bi nam svakako olakšalo prodaju. No, poučeni dosadašnjim iskustvom s elementarnim nepogodama, trgovačkim lancima ćemo se moći više okrenuti tek kada budemo sigurni da je cvatnja prošla onako kako treba, jer nam je najvažnije osigurati dovoljnu količinu proizvoda za naše vjerne kupce“, kaže mladi poljoprivrednik iz Zaboka čiji se OPG, od 2018., nalazi u prijelaznom razdoblju ekološke proizvodnje, čime će, kaže, zaokružiti ovu zdravu priču s proizvodima od aronije.

"Uzdaj se u se!"

I plantažu i skladišni prostor obitelj Čefko je podigla isključivo vlastitim sredstvima, od kojih su također kupili i traktor te sve potrebne radne strojeve. 
"Pokušali smo se natjecati u sklopu tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” Programna ruralnog razvoja, no kao zaposleni ljudi, iz dijela Hrvatske koji pripada razvijenim krajevima, nismo imali šanse za dobivanje sredstva, zbog čega smo pomalo razočarani, no idemo dalje u skladu s dobrom starom 'uzdaj se u se i u svoje kljuse' “, kažu braća.

Među planovima za budućnost im je, u prvom redu, širenje prodaje, a razmišljaju i o udruživanju s drugim proizvođačima zbog lakšeg zajedničkog nastupa prema domaćem, ali i stranom tržištu. 


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Čefko Ivan Čefko Aronija Analiza tla Matični sok od aronije


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.