Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja bobičastog voća
  • 01.07.2016. 10:00

Borovnice sa Kosmaja svetskog kvaliteta

Borovnica iz Srbije stekla je status vrlo isplative vrste. Za nju su zainteresovani kupci iz Rusije i EU. Problem adekvatna radna snaga.

Foto: bigstockphoto.com/Subbotina Anna
  • 3.355
  • 126
  • 0

Na parcelama Aleksandra Milića, proizvođača borovnica iz Šepšina berba je uveliko u toku. Na površini 1,5 ha on uzgaja prevashodno sortu Djuk koja se odlično pokazala na našem podneblju i nadmorskim visinama do 1400 m. Ta sorta je takođe vrlo pogodna za transport i što je najvažnije stiže u junu kada je njena cena u Evropi visoka.

"Prinos je izuzetan, kao i svake godine, ako borovnicu dobro pripremimo i ako uradimo dobru fertirigaciju. Ove godine smo počeli da radimo po jednom holandskom konceptu u negovanju borovnice sa predatorima i biološkom zaštitom", objašnjava Aleksandar Milić.

Oformljena grupacija radi boljeg plasmana

Sa klijentima, sa kojima je i podigao zasade, Milić je oformio grupaciju, neku vrstu neformalne kooperacije. Kako kaže oni vrlo jednostavno funkcionišu. Sve je transparentno. A ono što je suštinska razlika, grupacija nije napravljena da bi trgovali tuđom robom već da bi sopstvenu robu zajednički prodali uniformno po evropskim standardima.

U poslednjoj deceniji borovnica je stekla status vrlo isplative vrste jer su za nju zainteresovani kupci iz inostranstva (Rusije i EU). O ceni, prinosu, kvalitetu, kao i o problemima pronalaska odgovarajuće radne snage Aleksandar Milić govori u ovom video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com/Subbotina Anna


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Kosmaj Voćarstvo Bobičasto voće Rusija Izvoz Aleksandar Milić Cena


Partner