Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 16.08.2021. 09:00

Borovnica: Sadnjom više sorti osigurat ćete dugotrajnu berbu

Ovo voće zahtijeva kiselo i rahlo zemljište. Ne podnosi zadržavanje vode u zoni korijena. Za uspješan uzgoj odabrati kvalitetne sadnice koje će dati više prinose, kvalitetniji urod, a biljke će biti zdravije.

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 454
  • 297
  • 0

Za male plodove borovnice svi će vam reći da poboljšavaju imunitet, popravljaju krvnu sliku, osnažuju i ubrzavaju oporavak bolesnih. Mogu se koristiti u gastronomiji za pripremu umaka, sokova, marmelada i drugih prerađevina.

Od davnina se upotrebljava i u narodnoj medicini. Njeni plodovi i listovi pogodni su za pripremu vrlo ljekovitog čaja.

Voli kisela zemljišta

Borovnica je idealna za uzgoj u dvorištima i vrtovima, a ne samo plantažno. Biljka ima formu grma. Po dimenzijama nadzemnog dijela razlikuju se manje i više sorte. One s malim dimenzijama mogu se uzgajati u lončanicama, žardinjerama na balkonima i terasama.

Od izuzetne važnosti je i pravilan odabir mjesta sadnje, kao i kvaliteta zemljišta. Od toga ovisi hoće li proizvodnja biti uspješna. Njena biljka ima plitak korijenov sustav i zbog toga je vrlo osjetljiva na sve greške koje se naprave tijekom uzgoja.

Uobičajeno je da ovaj usjev voli sjenu, ali ako je uzgoj na okućnicama ili terasama dat će veće plodove, uz adekvatnu njegu, kada je na osunčanom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Za proizvodnju borovnice najvažnije je tlo, odnosno supstrat u koji se sadi. Traži rahlo, rastresito s dobrim vodno - zračnim karakteristikama. Ne podnosi zabarene terene, odnosno višak vode u lončanicama. Zahtijeva visok udio organske tvari i nisku pH reakciju suspstrata.

Optimalna pH vrijednost kreće se od 4 do 5,2. Odlično uspijeva na kiselom zemljištu, a već pri pH većoj od 5,5 dovodi se u pitanje plodonošenje i opstanak grma.

Ako tlo nije dovoljno kiselo potrebno ga je zakiseliti. Obično se koriste kisela gnojiva na bazi sumpora. Mogu se dodavati i organska koja su kisela, borove iglice ili piljevina četinjača.

Poželjne su In vitro sadnice

Kako bi uživali u plodovima ove voćke potrebno je kupiti zdrav i kvalitetan sadni materijal. Najbolje je koristiti sadnice dobivene In vitro metodom ili nastale ožiljavanjem reznica uzetih sa biljaka dobivenih tom metodom. Također, u ponudi možete pronaći i one kalemljene.

Mogu se upotrijebiti i one uzete iz proizvodnog nasada, odnosno nastale iz reznica uzetih sa biljaka u tom tipu zasada. U startu treba znati da će imati manju rodnost, slabiji imunitet i kraći životni vijek.

Kod sadnje možete imati samo jednu sortu ili više njih. Borovnica je samooplodna vrsta i nisu joj potrebni oprašivači. Sigurno je da će plodonositi i kada se radi o nasadu jedne sorte, ali je dobro da bude i deset do 20 posto i neke druge ili čak i treće. Tako možemo vidjeti kako se neka nova sorta ponaša na našem lokalitetu i oprašivanje je nešto bolje nego u jednosortnom nasadu. Osim toga, eksperimentirajte s vremenom zrenja borovnice. Različite sorte dozrijevaju u različitom periodu godine. Sadnjom više njih osigurat ćete dugotrajnu berbu.

Osigurajte joj dobro zalijevanje

Najbolji termin sadnje navedenog voća je jesen, točnije razdoblje listopad-studeni, u slučaju kada se izvodi direktno u zemlju. Odlučimo li se na uzgoj u lončanicama nisu toliko bitni rokovi koliko osiguranje optimalnih uvjeta proizvodnje. Sadi se na međuredni razmak 2,7 do tri metra. Razmak u redu ovisi od bujnosti sorte. Redni razmak kreće se od 0,8 do 1,2m.

Zaštitite je i od štetnika koje je napadaju (Foto: B. Kecman)

Najbolje je obaviti na dubinu na kojoj su sadnice bile u rasadniku. Izvodi se u redove ili prethodno pripremljene rupe. Kada je u lončanicama, možemo osigurati odgovarajući kiseli supstrat. Posude se postavljaju udaljene jedna od druge 0,6m. Kod plantažnog uzgoja, međuredni razmak između posuda je 2,7m. Posađenu sadnicu obavezno dobro zaliti jer ovoj biljci trebamo osigurati kontinuirano zalijevanje.

Kod proizvodnje navedene voćne vrste veliku opasnost predstavljaju zemljišni štetnici, poput glodavaca ili kukaca jer mogu uništiti korijen.


Tagovi

Uzgoj borovnice Sadnja borovnice Sadni materijal Supstrat Kisela zemljišta In vitro sadnice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]