Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neformalna savjetodavna služba
  • 12.07.2015. 12:15

Bolesti sušenja voćaka

Mnogobrojne bolesti se šire na plodove koji propadaju ili su veoma loše kakvoće. Na vrijeme ih prepoznajte!

Foto: depositphotos.com,
  • 8.260
  • 124
  • 0

Dosad smo se bavili temom sušenja voćaka sa osvrtom na utjecaj vlažnosti u tlu i visokih temperatura na stabla te na utjecaj hladnoće i stresa. Nastavljamo s tekstovima Neformalne savjetodavne službe, kojim nastojimo što više educirati proizvođače voćare o uzrocima problema u njihovim voćnjacima, ali i njihovom što boljem rješavanju. Ovaj put bavit ćemo se glodavcima.

Glodavci su ozbiljna prijetnja voćnjacima, posebice u blizini šume i često izazivaju velike štete na stablima različite starosti. Poljski miševi, voluharice, zečevi i glodavci jedu koru debla (uključujući i unutarnji dio) i/ili korijena (iznad i ispod razine tla). Stabla teško oštećena glodavcima obično se osuše sljedeće ljeto.

Kukci kao najopasniji štetnici voća

Zašto se voćke suše?

Kukci (insekti) su najopasniji štetnici koštuničavog voća (breskve, šljive, nektarine, marelice i višnje). Breskvin svrdlaš napada unutarnji dio kore između 30 cm iznad i 7,5 cm ispod razine tla, dok breskvin moljac napada veće grane i deblo. Štete izazvane napadom svrdlaša mogu završiti sušenjem pojedinih grana, ali i čitavih stabala. Oštećena stabla osjetljivija su na niske temeprature uz čestu pojavu raka. Svrdlaši napadaju različite vrste voćaka (jabuke, šljive, višnje i dr.) i mogu izazvati velike štete.

Bolesti koje dovode do sušenja voćaka

Goleme štete uzrokuju gljivice i bakterije

Veći broj patogenih gljivica, bakterija i virusa napada voćnjake i mogu izazvati goleme štete. Voćke oštećene mrazom, glodavcima, kukcima ili izložene prekomjernoj vlazi (tla i zraka) često su napadnute gljivičnim bolestima.

Osobito teške bolesti izazivaju bakterijske paleži. Napad započinje na cvjetovima i novim izbojima te može napredovati glavnim granama sve do debla. Ako deblo bude zaraženo, drvo obično umire.

Rak voćaka napada stabla i korijen

Utjecaj hladnoće i stresa na sušenje voćaka!

Rak voćaka je veoma ozbiljna gljivična ili bakterijska bolest koju izaziva više gljivica i bakterija koje napadaju stabla i korijen voćaka zbog čega pojedine grane ili cijela stabla umiru. Simptom raka voća je gruba kora (lezije, tumorozno mrtvo tkivo) na kojemu se često pojavljuje smola. Oštećena mjesta napadaju druge bolesti i štetočine, a na zaraženom mjestu grane se lako lome.

Leukostoma rak (Leucostoma persoonii je češća u toplijim krajevima, a Leucostoma cincta u hladnijim), ranije zvan cytospora rak ili gummosis je gljivična bolest koja je destruktivna na breskvama, nektarinama, šljivama, marelicama, višnjama i povremeno na jabukama. Infekcije koštuničavog voća brzo postaju ozbiljne pa pojedine grane ili cijela stabala umiru u roku od 4 do 8 godina nakon početna infekcija (kod mladih stabala sušenje nastupa u roku od 1 - 2 godine nakon infekcije).

Kozičavost uzrokuje opadanje lišća

Kozičavaost (leafspot) je gljivično oboljenje lista (višanja, jabuka, krušaka i dr.) koje utječe na stabla i plodove. Ovo je vrlo česta bolest koja uzrokuje odumiranje i opadanje lišća sve do potpune opadanja lišća (defolijacija nastupa već u srpnju) što usporava rast, gubitak snage i odumiranje pojedinih grana. Gljiva preživi zimu u zaraženom opalom lišću i u proljeće inficira višnje i cvatu.

Truleži i sušenje voćnjaka

Moniloze (Monilia spp.; smeđa trulež), Penicillium (trulež plodova), Rhizopus (vlažna trulež), Dibotryon (crni čvor), Phytophthora i druge truleži opasne su bolesti koje mogu izazvati sušenje voćnjaka.

Smeđa trulež je ozbiljan problem za većinu voćnih vrsta. Ova gljivična bolest uzrokuje ugibanje cvjetova, širi se na drvo i ostavlja smeđe lezije na mladim izbojima. Bolest se širi i na plodove koji propadaju ili su veoma loše kakvoće.

Phytophthora izaziva trulež korijena (i plodova) i vrlo je destruktivna bolest voćaka diljem svijeta. Često napada jabuke, višne i breskve, dok su kruške i šljive relativno otporne. Korijen zaraženih voćaka trune, drveće slabo napreduje, lišće je klorotično i konačno se voćke suše, ponekad u kratkom vremenu. Bolest se često javlja na slabo dreniranim lokacijama voćnjaka (dulje vremena vodom zasićeno tlo). Stabla mogu biti zdrava u proljeće, ali umiru iznenada u drugom dijelu vegetacije, osobito u vlažnim uvjetima. Na bolesnim stablima lišće često poprima crvenkastu ili ljubičastu boju u jesen, a lišće na zdravim voćkama je i dalje zeleno. Siguran pokazatelj bolesti je crvenkasto-smeđa boja unutarnjeg dijela kore nekoliko cm ispod razine tla.

Autori: Prof. dr. sc Vladimir Vukadinović i prof. dr. sc. Irena Jug

Foto: depositphotos.com, @siavich


Tagovi

Bolesti voćaka Glodavci Oštećena stabla Voćnjak Breskvin svrdlaš Breskvin moljac Kozičavost Truleži voćnjaka Rak voćaka Sušenje grana Sušenje stabla Smeđa trulež

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić