Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo Boić
  • 12.04.2017. 07:30

Boići uz preradu jabuka žele ponuditi i smještaj

Mislav Boić prije samo tri godine gospodarstvo je preuzeo od roditelja, a danas je jedan od najznačajnijih mladih voćara u Hrvatskoj. U mjeri 6 ruralnog razvoja vidi budućnost.

  • 5.488
  • 531
  • 0

Dok sve više mladih Slavonaca sreću pokušava naći u zemljama zapadne Europe ili sezonski radeći u Dalmaciji, neki od njih svoje mjesto nalaze u onome u čemu su Slavonci najbolji u Hrvatskoj - poljoprivredi. Ili točnije rečeno, u voćarstvu.

Jedan od njih je i 30-godišnji Mislav Boić, koji u Skenderovcima, selu nedaleko od Požege, dane provodi uzgajajući jabuke. Muž učiteljice Marine i tata jedne kćeri, Franke, prije tri godine gospodarstvo je preuzeo od roditelja, a danas je jedan od najznačajnijih mladih voćara u Hrvatskoj.

Mladi voćari i prerađivači jabuke

"Naše gospodarstvo ima 4,2 hektara jabuka i hektar lijeske. Roditelji su 1993. godine na nekih 0,7 hektara posadili prvih 900 stabala, a 2007. godine na površini od oko 2,5 hektara podižu intenzivni nasad jabuka. Pet godina poslije gospodarstvo smo proširili za još jedan hektar", rekao nam je Mislav.

Voćarstvo Boić

Osim sorte idared, koja zauzima najveći dio gospodarstva, Boići na svom gospodarstvu uzgajaju i sorte jonaglod, zlatni delišes, granny smith i pink cripps.

"Prije sedam godine započeli smo s preradom jabuka te danas svojim kupcima nudimo prirodne sokove i suho voće, odnosno čips od jabuka", rekao nam je Mislav, koji je poput svog oca agronom.

Global GAP im podiže konkurentnost

Upravo prerada ih je spasila prošle godine kada im je zbog mraza propao cijeli urod. Ali Boiće to nije pokobalo, već su hrabro krenuli naprijed. Na imanju se nalazi jezero kapaciteta 4,5 tisuća kubika vode odakle crpe vodu za navodnjavanje. Naime, na njihovom gospodarstvu je kroz 1645 metara cijevi proveden sustav navodnjavanja kap po kap, za svako stablo jabuke. Jabuke uzgajaju po načelima Global GAP-a, certifikata kojim se proizvođač usmjerava prema stvaranju održive poljoprivrede, podiže svoju konkurentnost i i na taj način si otvara vrata međunarodnog tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Potpora iz podmjere 6.1., ulaganje u hladnjaču

Tridesetogodišnji Mislav jedan je od prvih mladih poljoprivreda u Hrvatskoj koji je aplicirao na sredstva podmjere 6.1., potpora mladim poljoprivrednicima, i dobio.

Prerada jabuka

"Zahvaljujući podmjeri 6.1. dobili smo 382.675,00 kuna koje smo uložili u završetak dvije hladnjače kapaciteta 250 tona, u plastične boksove za branje jabuka, novi malčer, meteorološku stanicu i podove za hladnjaču".

Mislav se za pisanje projekta obratio renomiranoj konzultantskoj agenciji koja je nakon što je on skupio svu dokumentaciju cijeli projekt preuzela na sebe.

Do jeseni i treća rata

"Prijavili smo se među prvima početkom rujna, a odluku o dodjeli sredstava dobili dobili smo nakon godine dana", priča Mislav svoja iskustva s Programom ruralnog razvoja.

"Prva rata je na račun sjela u studenome, a prije dva tri tjedna zatražio sam isplatu i druge rate. Ako sve bude kao prvi put, očekujem isplatu mjesec dana nakon podnošenja zahtjeva. Nadamo se da će do jeseni stići i treća rata u iznosu od 10 tisuća eura, tako da cijeli projekt završimo s tim sredstvima. Ako ne, možda ćemo morati dignuti kredit."

Pitamo Mislava hoće li opet aplicirati na sredstva iz Programa ruralnog razvoja.

Planira se izgradnja bungalova pomoću podmjere 6.2.

"Planiramo se prijaviti na podmjeru 6.2., potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području. Kako imamo vlastito jezero, želja nam je napraviti bungalove u kojima bi onda odsjedali turisti. Nadam se da ćemo na vrijeme uspjeti napraviti sve kako bi prvi turisti uskoro odsjeli na našem imanju".

Iako već i sam zna sve o pisanju projekta, Mislav će i ovaj put angažirati konzultantsku tvrtku. "Osjećam se sigurnije kad to radi netko tko ima višegodišnje iskustvo u pisanju projekata, mislim da su mi tako veće šanse da prođem na natječaju."

Poput mnogih mladih poljoprivrednika, i Mislavu u natječaju najviše smjeta što se za potporu mladim poljoprivrednicima ne mogu prijaviti oni koji imaju OPG više od 18 mjeseci:

"To jednostavno nije fer. Zašto kažnjavati nekoga tko godinama ima uspješni OPG, a ima godina koliko se traži u natječaju. Nadam se da će to netko uskoro promijeniti."


Fotoprilog


Tagovi

Voćarstvo Boić Mjere ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/