Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vušković
  • 03.06.2021. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Kaštel Stari

Bitna je dodana vrijednost: masline u ulje, lozu u vino, višnje u marmelade, a kozje mlijeko u sir

Znanje i iskustvo u obitelji prenosi se i nakon više od sto godina, a online svijet je omogućio da proizvodi s OPG-a Vušković budu prepoznati i van zemlje.

Foto: arhiva OPG-a Vušković
  • 326
  • 52
  • 1

OPG Vušković njeguje dugu tradiciju bavljenja poljoprivredom, ponajviše maslinarstvom. To je nešto što je oduvijek prisutno, što se prenosi generacijama i prenosit će se i dalje. Tako su još prije Prvog svjetskog rata pradjed i prabaka - Nikola i Perina Ivanac bili u posjedu maslinika i vinograda na više lokacija u kaštelanskom polju.

Osim nositelja OPG-a Ignacija Vuškovića, tu su majka Zrinka, te djeca Antonia, Domagoj, Damir i Katarina te proširena obitelj: supruge, zetovi i djeca.

"Potomci smo težačkih obitelji koje su generacijama od malena bile u doticaju s uzgojem maslina, vinove loze i ostalih kultura tipičnih za naš kraj“, s ponosom nam priča Damir Vušković, mladi magistar ekonomije koji nastavlja obiteljsku tradiciju.

Obilje maslina, vjetar problem

Najveći posjed obitelji nalazi se na obroncima Kozjaka, u Kaštel Starom i površine je jednog hektara.

Na istom posjedu posađeno je više različitih sorata maslina (Oblica, Lastovka, Cipressino, Pendolino, Coratina i Levantinka). Također, osim maslina, uzgajaju i vinovu lozu, trešnje, višnje, smokve, badem, mandarine, limun, naranče kao i razno povrće. Isto tako, u ponudi imaju i kozje mlijeko i domaća jaja.

U međuvremenu se obitelj odlučila na ambiciozan korak – orijentirati svoj asortiman s proizvodima dodane vrijednosti. Tako danas proizvode i prodaju maslinovo ulje, od vinove loze domaće vino, od višanja, mandarina, naranči domaće marmelade i domaće likere, od kozjeg mlijeka sir i tradicionalnu deliciju – suhe smokve.

Na gospodarstvu uzgajaju i koze 

Srećom, kako kaže Damir, žive u predjelu mediteranske klime koja ih veći dio godine "mazi", a ono što im predstavlja najveći problem u proizvodnji su jaki vjetrovi tijekom zime i sušna ljeta.

"Naše masline, svih 180, opremljene su sistemom za navodnjavanje kap po kap", navodi mladi sugovornik, s naglaskom da se navodnjavanje bazira na kišnici.

Poznavanje digitalnog marketinga - presudno

Svoje proizvode prvenstveno plasiraju na lokalnoj razini, a do kupaca najčešće dolaze na temelju preporuka svojih poznanika, obitelji i prijatelja. Također, pokušavaju biti što više prisutni i na društvenim mrežama. Izjavljuju kako je danas nužna prisutnost na internetu, a posebice posjedovanje web stranice na kojoj su osnovni podaci o OPG-u i proizvodima za prodaju, kao i kreiranje sadržaja za društvene mreže.

Damir navodi kako takva prodaja omogućava kupcima iz udaljenijih krajeva Hrvatske, koji možda u svojoj okolini nemaju gdje kupiti npr. maslinovo ulje, da im bude isto omogućeno, no predstavlja i izazov jer zahtijeva od malih OPG-ovaca da istražuju tržište i da se pokušaju, u moru sličnih ili istih, istaknuti svojim sadržajem te stvoriti vizualni identitet koji će privući nove kupce.

Ipak, za obitelj fizički će kontakt uvijek imati prednost, budući da kupci vole čuti iz prve ruke njihovu priču o uspjehu.

Logo OPG-a predstavlja stablo masline – najzastupljenije i najstarije poljoprivredne kulture te samim time zaslužuje počasno mjesto i pažnju. Ona je svojevrsni moderni grb obitelji Vušković.

"Posebno sam se angažirao oko vizualnog identiteta i prisutnosti na društvenim mrežama, a uz to sam osobno napravio stranicu s web shopom, sve grafike, dizajn naljepnice i logo“, kaže Damir, dodajući da se većina sadašnjih i budućih noviteta na OPG-u odnosi na virtualne i grafičke, dok se u samoj proizvodnji trude iskombinirati tradiciju, suvremena saznanja i preporuke struke.

Formula za uspjeh 

Dugogodišnje prisustvo na tržištu i čvrsta mreža stalnih kupaca garantira ovoj obitelji da će se sve zalihe rasprodati čak i prije nove sezone branja, a do drugih država dolaze preko turista.

Tako su s rastom turizma posljednjih godina imali priliku doći do stranih kupaca koji proizvode odnose u svoje zemlje te se svake godine vraćaju i kupuju zalihe za sebe ili svoje prijatelje, obitelj.

Slogan njihovog OPG-a je "Naši trudi"

No, najveći motiv koji pokreće ovu veliku obitelj je ljubav prema zemlji, rad na njoj i održavanje dugogodišnje tradicije gdje profit nije na prvome mjestu – to je ujedno i njihova snaga.

"Tijekom svih procesa uzgoja i proizvodnje provodimo vrijeme zajedno kao obitelj, uživamo u radu zajedno te isto prenosimo i na naše proizvode“, priča mladi ekonomist i zaključuje: I sam slogan našeg OPG-a je 'naši trudi.'


Fotoprilog


Tagovi

OPG Vušković Damir Vušković Masline Online Web Turisti Vjetar Mandarine Dodana vrijednost Logo


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]