Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Sesar
  • 23.07.2019. 16:30
  • Požeško-slavonska, Pleternica

Berba nektarina i šljiva u punom jeku, bit će i rakije jer OPG Sesar registrirao je destileriju

Niti jedan proizvod koji se prodaje na našem štandu nije bio u hladnjači i negdje na čuvanju. Izravno se navečer ili rano ujutro ubiru nektarine i šljive koje kasnije našim vlastitim vozilom dovozimo do naših prodajnih mjesta, ističe Josip Sesar.

Foto: Dražen Krstanović
  • 1.720
  • 310
  • 0

Svi oni koji žele kupiti ukusan, sočan i iznad svega kvalitetan domaći proizvod, pravu domaću nektarinu i šljivu za to imaju priliku na nekoliko štandova OPG-a Sesar u Požegi, Pleternici te Slavonskom Brodu. 

Svakim danom dovoze se na prodajne štandove tek ubrani plodovi koje su ubrale vrijedne ruke s puno pažnje kao ne bi došlo do nikakvog njihovog oštećenja. Za prodaju su zaduženi studenti.

Iznad Pleternice nasadi nektarina i šljiva OPG-a Sesar

OPG Sesar osnovano je 2001. godine. Osnivač OPG-a je Veselko Sesar, diplomirani inženjer agronomije. koji je te godine zasadio prve trajne nasade šljiva. Proizvodnjom šljiva OPG Sesar bavio se do 2016. godine. Te su se godine odlučili proširiti proizvodni asortiman u voćarstvu. Uzeli su prvo u zakup voćnjak u Pleternici zasađen nektarinama da bi u jesen 2018. godine kupili tu površinu, nasade nektarina.

Nektarine se, kao i šljive, beru navečer ili rano ujutro i dovoze do prodajnih mjesta 

2017. godine OPG preuzima i vodi se na Veselkovom sinu Josipu na kojem je danas puna odgovornost za nešto više od dva hektara šljiva na kojoj je površini zasađeno 900 stabala. Nešto veći broj je zasađeno nektarina, 1.600 stabala od kojeg broja je u punom rodu 900, piše pozega.eu.

Što se tiče nektarina u voćnjaku je zastupljena sorta Kaldezi 2000 koja je trenutno u punom rodu i koja se sada ubire. Zastupljena je i Stark red gold malo kasnija sorta koja dolazi i ubire se početkom kolovoza. Krajem kolovoza ubirat će se plodovi još jedne sorte Nektaros. Što se tiče šljiva ovih se dana ubire sorta Čačanska ljepotica, nakon koje dolazi Čačanka rodna. Jedan će dio Čačanke rodne ići u vlastitu proizvodnju – pogon destilerije, a ostatak roda Sesarovi će prodati Podravki.

"Nemamo problema s plasmanom niti velikih problema s naplatom. Naši su najveći kupci tvrtke koje imaju veći broj vlastitih maloprodaja odnosno trgovačkih centara. Te dvije tvrtke su veoma korektni poslovni partneri i otkupljivači", ističe Josip Sesar nastavljajući priču kako je jedan od većih problema u voćarstvu radna snaga.

"U voćnjacima je potrebno puno rada, muke i godina da se dođe do zadovoljavajuće količine uroda. Potreban je i određeni dio mehanizacije u koju sam uložio unazad godinu dana, više od 20 tisuća eura, za tzv. voćarski traktor, sa svom potrebitom opremom i druge strojeve, za što nisam ostvario nikakve poticaje i potpore", nastavlja u razgovoru Josip dodajući kako je obitelj ključna u vremenu berbe.  

"Kada je berba u te se poslove uključuje cijela obitelj, kako moja tako i ona od supruge. Svaka je ruka u berbi dobro došla jer se sve bere ručno sa stabala odnosno grana. Berba nektarina je počela unazad desetak dana i trajat će do cca 20. kolovoza", dodaje Josip.

Registrirali i destileriju 

"Naši kupci nas traže, čekaju nas redovito da dovezemo svježe ubrane plodove. Niti jedan proizvod koji se prodaje na našem štandu nije bio u hladnjači i negdje na čuvanju. Izravno se navečer ili rano ujutro ubiru nektarine i šljive koje kasnije našim vlastitim vozilom dovozimo do naših prodajnih mjesta", ističe Josip.

Uz OPG Sesarovi su, kao obitelj otvorili obrt i registrirali destileriju. "Kupili smo kazan – kotao, zapremine 300 litara, investirali smo u profesionalne kace za vrenje koma i fermentaciju šljive i kupili smo stroj za odvajanje koštica koji je veoma skup. Dakle rakiju koju budemo proizvodili ona njena će fermentacija biti bez koštica. Primaran proizvod u našoj Destileriji bit će rakija – Domaća prirodna slavonska šljivovica", pojašnjava Josip nastavljajući da što se tiče plasmana šljive imaju ugovoren otkup u hladnjači u Lipiku, a jedan dio kupuje i jedan trgovački centar.

Josip Sesar vlastitim je sredstvima kupio i voćarski traktor 

Prema informacijama kojima Josip raspolaže šljive iz Pleternice završavaju širom Dalmacije u više trgovačkih centara. OPG Josipa Sesara ima u planu proširivati nasade voća. Prošle godine su počeli primjenjivati najmoderniji uzgojni oblik tzv. vitko vreteno. Način sadnje je širina 4 metra i od voćke do voćke jedan metar. "Prošle godine smo posadili 700 stabala najranije sorte nektarine Rebus 028. U planu je još da ove godine posadimo 1.500 stabla, uzgojni oblik vitko vreteno gusta sadnja. Što se tiče uroda nektarine već u drugoj godini možemo očekivati 80 posto uroda dok je puni urod šljive tek nakon pet godina od sadnje", zaključuje Josip.

OPG Josipa Sesara uz svu investiciju, kupovinu sadnica i druge radove ulaže u kupovinu protugradne mreže za cijelu površinu te navodnjavanje kap po kap jer bez navodnjavanja teško bi bilo očekivati željeni urod nektarina.

Autor: Dražen Krstanović/Pozega.eu


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

OPG Sesar Josip Sesar Uzgoj nektarina Uzgoj šljiva Destilerija