Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 25.08.2017. 10:30

Berba maline: cena niska, prinosi slabi

U bačkopalanačkoj opštini u toku je berba malina, a proizvođači kažu da nisu zadovoljni otkupnom cenom, a ni prinosima.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.550
  • 113
  • 0

Brojni malinjaci na području bačkopalanačke opštine rezultat su želje poljoprivrednika da umesto uobičajenih ratarskih kultura prednost daju uglavnom polki i polani, zbog bolje zarade.

Međutim, berba koja je počela sa prvim danima jula, intenzivna je i ovih dana, ali ima i onih koji su, ne našavši računicu u trenutnoj otkupnoj ceni, prestali da beru malinu.

Gorka iskustva

Proizvođači kažu i da je ovo loša godina, jer otkupna cena "crvenog zlata" nije išla preko 120 dinara, a trenutno je i niža. I velike vrućine uticale su na kvalitet roda, a samim tim i na ukupne prinose.

Poljoprivredni proizvođač iz Obrovca Ilija Kozomora ima malinjak na površini od 120 ari, zasad je dvogodišnji, a ovih dana završio je berbu:

"Moj malinjak, u kome je isključivo polana, je u drugoj godini, a nedavno sam berbu završio. Ništa dobro ne mogu reći ni za cenu ni za rod koji je daleko od očekivanog. Zalivao sam svakodnevno, ali su vrućine bile jake. Na početku berbe radnike sam za osmočasovno radno vreme isplaćivao po 1.600 dinara, ali kasnije su brali za 1.500. Prestali smo sa berbom, ali ono što sledi je sređivanje malinjaka. I za to je potrebno dosta radne snage. Biće i sadnog materijala za prodaju, ali nisam siguran da će biti zainteresovanih za sadnju, jer nam je ova sezona donela gorko iskustvo. Ipak, bez obzira na to, čekamo sledeću godinu".

Puno posla, malo zarade

I jedan od najvećih ovdašnjih ovčara Milan Stanković, čije stado broji oko 300 grla, zasnivanjem malinjaka odlučio je da stekne iskustva i u ovoj oblasti.

"Na površini od nepunog hektara je dvogodišnji zasad, dok je na tri četvrtine jutra jednogodišnji zasad maline polke. Berba još traje, a ja mogu reći da je rod neuporedivo manji nego prošle godine. Plodovi su sitniji, zbog visokih temperatura koje su uzrokovale naglo zrenje, iako sam redovno navodnjavao. Bilo je perioda kada je pumpa radila tokom cele noći. Često je na parceli bilo trideset radnika i događalo se da sve što naberu pokrije troškove njihovog rada, pa sam se šalio da bi mi bilo bolje da sam i ja išao u nadnicu", kaže Stanković.

On napominje da berba u njegovim malinjacima još uvek traje. Angažuje grupu radnika koje isplaćuje po 1.500 dinara i da je njihova norma 11 punih gajbica.

Polana i polka su sorte zastupljene u Vojvodini (Foto: Biljana Nenković)

"Poštujem svoje radnika, ima dosta mladih, svi su vredni i izgradili smo odličan odnos. Sve što tokom dana uberu, isporučujem na otkupno mesto u Bačku Palanku, a trenutna cena je 110 dinara po kilogramu", tvrdi Stanković.

Dodaje da je ova godina bila loša, ali to ne znači da naredna neće biti bolja, te će i on nakon završetka berbe pripremiti malinjak za narednu sezonu.

"Ne može se posao razviti preko noći, potrebni su vreme i iskustvo. Ja sada imam veliko stado ovaca, ali sam taj posao razvijao godinama. Zato ne odustajem od malinarstva", odlučan je Stanković

Berba i otkup u septembru

Da berba maline još traje, potvrdili su nam Milan i Mirko Čavić iz Bačke Palanke, organizatori otkupa:

"Kao što su pojedini malinari odustali od berbe, tako su i neki otkupljivači završili otkup, te smo praktično mi ostali jedni od retkih koji još uvek otkupljujemo malinu. Cena je do nedavno bila 120 dinara, a sada je 110 dinara po kilogramu. Imamo otkupno mesto u Silbašu, Paragama i u Bačkoj Palanci, a maline nam stižu i iz drugih mesta Vojvodine".

Prema njihovim očekivanjima, berba i otkup će trajati do kraja septembra, a za sledeću sezonu biće spremna i hladnjača koju grade na svojoj parceli.

Foto: Rada Milišić


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Berba Cena Otkup Obrovac Bačka Palanka


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.