Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 17.10.2020. 09:00

Berba je maslina, kakvo nas vrijeme očekuje?

Ova je godina donijela velike izazove svima, ne samo maslinarima. Ipak, čini se da barem vremenske prilike nisu bile tako nepovoljne, a i procjena vremena za berbu ide u tom smjeru.

Foto: Bigstock/Wavebreak Media Ltd
  • 183
  • 186
  • 0

Berba je maslina, a kakvo nas vrijeme očekuje donosi prognostičar časopisa Maslinar Lovro Kalin.

Kako podsjeća, najavljeno je da bi kolovoz unatoč ranijim proljetnim najavama o nadolazećem ekstremno toplom ljetu trebao biti znatno umjereniji što se tiče topline. I to se doista i dogodilo. Temperatura je u maslinarskom uzgojnom području bila malo viša od uobičajene, a nešto izraženija na krajnjem jugu.

"Dapače, tijekom ljeta nije zavladala postojana i stabilna azorska anticiklona, koja tipično donosi uzastopne tjedne, pa i mjesece suhog i toplog vremena, nego su ljeto obilježili relativno česti prodori vlažnog i nestabilnog zraka. S njima je bilo i lokalnih pljuskova, ali što je doista svojstveno ljetu ponajprije samo na sjevernom Jadranu, dok do Dalmacije uglavnom nisu stizali", navodi. 

Srednja temperatura iznad prosjeka

Ukupno uzevši, razdoblje klimatološkog ljeta (lipanj, srpanj i kolovoz) bilo je i temperaturom, a i količinom oborine u skladu s tridesetogodišnjim prosjekom. No zato je rujan sve nadoknadio.

Srednja je temperatura zraka bila čak 2 do 3°C viša od uobičajene za doba godine, i dobar dio mjeseca vladao je pravi ljetni ugođaj. Što se tiče oborina, bile su nejednoliko raspoređene. Veći dio mjeseca bilo ih je prilično malo, no u zadnjem tjednu vrijeme je bilo vrlo nestabilno i kišovito.

No maslinare sada svakako ponajprije zanima kakve ih vremenske prilike očekuju za berbu

Prema najnovijim prognozama, nakon nešto svježijeg, promjenljivog i kišovitog završetka rujna, u listopadu se ponovno predviđa srednja temperatura iznad prosjeka. Takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i u studenome, a prema sadašnjim preliminarnim izračunima i tijekom zimskih mjeseci.

Veće količine padalina od prosjeka

"Količina oborine mogla bi biti u skladu s klimatološkim prosjekom ili nešto veća od njega. Pritom se i do kraja godine, dakle u studenome, a osobito u prosincu i dalje predviđaju veće količine od prosjeka“, predviđa Kalin.

Istarska bjelica je najranija sorta masline za berbu u Hrvatskoj

Sve u svemu, ova godina, sasvim neočekivano, donijela je velike izazove svima, ne samo maslinarima, i zasad s neizvjesnim ishodom. Ipak, čini se da barem vremenske prilike nisu bile tako nepovoljne kao mnogih ranijih sezona. Doduše prema subjektivnoj ocjeni prognostičara dakako da situacija na terenu varira od lokacije do lokacije.

"Ni procjena vremena za berbu nije odveć nepovoljna, no s obzirom na to da se predviđaju povremena kiša i pljuskovi, maslinarima svakako preporučujem da pažljivo prate svakodnevnu vremensku prognozu kako bi odabrali pravi trenutak za berbu“, poručuje ovaj prognostičar. 


Tagovi

Maslinar Vremenska prognoza Lovro Kalin Berba


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner