Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka u Posavini
  • 09.10.2015. 15:00

Berba jabuka pri kraju - rod zadovoljavajući

U preduzeću "AD Dragan Marković" u Obrenovcu privodi se kraju berba jabuka. Prinosi su zadovoljavajući, ali lošiji nego proteklih godina.

Foto: depositphotos.com
  • 495
  • 64
  • 0

Berba jabuka u preduzeću AD Dragan Marković privedena je kraju. Zasad se prostire na 66 hektara, a rod je zadovoljavajući. Ovogodišnji prinosi, kao i kvlitet roda, lošiji su i manji za oko 10% u odnosu na prošlogodišnju berbu.

Očekuju oko 800 tona jabuke

"Probirna berba dominantne sorte ajdareda je završena, kao i sorta melrouza, imamo i lepu sortu akane, koju smo počeli da beremo, ali još uvek nemamo kupaca za ovu sortu, a ostale prateće sorte su obrane. Sve zajedno, biće nešto oko 800 tona jabuke. To je uglavnom industrijska jabuka, jer i tehnologija koja je bila predviđena nije davala mogućnosti da se proizvede nešto kvalitetnije", ističe Tomislav Stanišić, agronom u ovom preduzeću.

Vremenski uslovi ove godine bili su dobri, tako da u voćnjacima nije bilo problema, visoke temperature sredinom leta nisu umnogome uticale na plod. "Negde do polovine jula smo imali veću količinu padavina, oko 450 litara kiše je palo zaključno sa julom, to nije malo, ali smo imali i dosta dana praćenih vazdušnom sušom i ona je uzrokovala neke nepredviđene situacije, kao što je prerano opadanje plodova, ili prevremeno zrenje. Naravno, zalivali smo onoliko koliko se moglo, poslednjih mesec dana prinosi su skromni, ali zadovoljavajući, 80% roda je industrijska jabuka, koja je prodata, a 20% roda je konzumna jabuka", ističu iz AD Dragan Marković.

Smanjena potreba za radnicima

Sezonski radnici u ovom voćnjaku angažovani su od prošle nedelje, a ima ih iz svih krajeva Srbije, zarađuju od ubrane gajbice, ali njihov broj je puno manji u odnosu na prethodne godine. "Trenutno imamo oko 170 radnika, dok su voćnjaci bili u punom rodu imali smo i po 2.000 radnika dnevno, i tada smo ubirali i do 20.000 tona", zaključuje Stanišić.

Berba u voćnjaku Očaga u mestu Skela biće završena sredinom sledeće nedelje, a očekivani prinos u ovom voćnjaku je 15 tona po hektaru. Posle berbe, nakon četrdeset godina, stabla iz ovog voćnjaka biće uklonjena, a da li će se u njemu saditi nove mlade sadnice, ili će služiti za druge svrhe, za sada nije poznato.

Foto: depositphotos.com;dogforstudios


Tagovi

Berba jabuka Ajdared Akona Plodovi Prinosi Voćnjaci AD Dragan Marković Industrijska jabuka Konzumna jabuka Rod Sezonski radnici Tomislav Stanišić


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]