Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BAYER VOĆARSKI DNEVNIK
  • 02.05.2018. 10:30

Bayer voćarski dnevnik No. 5 - obavijest proizvođačima jabuke

Posljednjih nekoliko dana bilježimo stabilnije vrijeme s porastom temperatura što pogoduje značajnijoj pojavi štetnika u nasadima jabuke, a zabilježena je početna aktivnost jabučne krvave uši!

  • 505
  • 26
  • 0

Posljednjih nekoliko dana bilježimo stabilnije vrijeme s porastom temperatura što pogoduje značajnijoj pojavi štetnika u nasadima jabuke. Kod većine sorata jabuke nastupila je fenofaza sušenja i potpunog opadanja latica, dok sorta Idared već formira prve plodove veličine do 10 mm, (BBCH 69-71). Bayer stručnjaci donose vam program zaštite.

vce
Fenofaza sušenja i potpunog opadanja latica

Redovitim vizualnim pregledom nasada jabuka, zabilježena je početna aktivnost jabučne krvave uši. Štetnik je započeo migrirati s mjesta prezimljenja na jednogodišnje mlade izboje što je znak za prvu primjenu insekticida Movento 100 SC. Preporučujemo proizvođačima da obave pregled na prošlogodišnjim izbojima, ovogodišnjim rezovima, pregledaju mjesta prezimljenja te prisutnost štetnika u pazušcima listova ovogodišnjih izboja. S intenzivnijim porastom zelene lisne mase primjećujemo i napad lisnih ušiju, posebice jabučne pepeljaste uš (Dysaphis plantaginea), jabučne zelene uši (Aphis pomi).

Slike ispod prikazuju početak migracije jabučne krvave uši.

ve
Napad jabučne krvave uši

Znak za prvu primjenu insekticida Movento 100 SC:

fe
Simptomi napada jabučne krvave uši

Krvava uš (Eriosoma lanigerum)

U Hrvatskoj jabučna krvava uš postaje sve važniji štetnik u nasadima jabuka kao posljedica suvremenog uzgoja jabuka u gustom sklopu na slabo bujnim podlogama (M9). Jabučna krvava uš se hrani sisanjem biljnih sokova na korijenju, korijenovim izdancima, granama i mladicama. Pokrivene su gustom bijelom voštanom prevlakom, ako se prstima prevlaka makne, a uši zdrobe, vidi se crvena tekućina po čemu je uš dobila ime “krvava”. Na mjestima gdje sišu biljne sokove formiraju se izrasline, tzv. rak-rane koje ostaju i nakon suzbijanja štetnika. Odrasle uši se hrane na korijenju, razvijenim granama i mladicama ("ljetorastima"), a zbog pucanja kore, napadnuti organi voćke s vremenom propadaju.

evr
U Hrvatskoj jabučna krvava uš postaje sve važniji štetnik u nasadima jabuka

Preporučujemo proizvođačima da obave pregled na prošlogodišnjim izbojima, ovogodišnjim rezovima, pregledaju mjesta prezimljenja te prisutnost štetnika u pazušcima listova ovogodišnjih izboja!

Ukoliko želite primati savjete vezane za zaštitu voća i vinograda, prijavite se putem web stranice Bayer Agro Info servis i pratite najnovije informacije naših stručnjaka izravno s terena.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Bayer Voćarski dnevnik Zaštita voćaka Jabuka Jabučna krvava uš Lisne uši Movento


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]