Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštičavo voće
  • 24.02.2016. 08:30

Bakrene pripravke koristite do otvaranja pupova

Bakreni pripravci imaju dozvolu za primjenu na koštičavom voću u doba mirovanja vegetacije, odnosno prije otvaranja pupova.

Foto: pixabay.com
  • 2.668
  • 258
  • 0

Topli siječanj i veljača ubrzali su kretanje vegetacije koštičavog voća pa smo na pojedinim lokalitetima u Podravini već uočili i prve otvorene cvjetove breskve. Od faze nabubrenih pupova, tijekom kišovitih dana, koštičavom voću prijeti opasnost od infekcije uzročnicima bolesti, kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans) te šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla).

"Voćarima preporučujemo da nakon provedene rezidbe bresaka, nektarina, marelica, višanja, trešanja i šljiva, a prije samog kretanja vegetacije odnosno najkasnije u fazi nabubrenih pupova, obave prskanje pripravcima na osnovi bakra kao što su Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Champion, Champion flow SC, Cuprablau-Z, Cuprocaffaro 50 WP, Modra galica, Neoram WG, Nordox 75 WG ili Rame Caffaro 32 WP", ističe Željkica Oštrkapa-Međurečan iz Koprivnice.

Bakreni pripravci preventivno štite voćke od kovrčavosti i šupljikavosti lista te paleži cvijeta

Tom se mjerom voćke preventivno štite od uzročnika kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla) te paleži cvijeta i mladica (Monilinia laxa).

"Radi suzbijanja štitastih uši, jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka, bakrenom pripravku možete dodati mineralno ulje, primjerice, Bijelo ili Mineralno svijetlo ulje ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja Crvenog ili Modrog ulja. Za suzbijanje prezimljujućih stadija kalifornijske štitaste uši (Quadraspidiotus perniciosus) te oplođenih ženki dudove štitaste uši (Diaspis pentagona) registriran je i kontaktni insekticid Pyxal. Koristi se uz utrošak vode od 800-1.000 litara po hektaru, a dozvoljena je maksimalno jedna primjena godišnje", kaže Oštrkapa-Međurečan.

Bijelo i Mineralno ulje smiju se prodavati još samo do kraja lipnja

Trešnje i marelice se ovim pripravkom smiju tretirati samo prije cvatnje. Bakreni pripravci imaju dozvolu za primjenu na koštičavom voću u doba mirovanja vegetacije odnosno prije otvaranja pupova.

"Tretiranja se mogu provoditi u fenofazi A kad je pup još zatvoren, no optimalno vrijeme za suzbijanje kovrčavosti lista breskve je fenofaza B odnosno bubrenje pupa. Ovim tretiranjem vrši se zaštita protiv kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Ovaj uzročnik prezimljava na stablima breskve i nektarine i to na površini kore i u ljuskama pupa, a razvoju bolesti pogoduju oborine i porast temperature", poručuje Jadranka Berić iz Bjelovara, te podsjeća da za Bijelo ulje i Mineralno svijetlo ulje registracija istječe 01. srpnja ove godine.

Najavljena kiša pogodovat će razvoju bolesti u nasadima koštičavoga voća

Bakreni pripravci služe i za suzbijanje rogača šljive (Taphrina pruni) te bakterijskog raka koštičavoga voća. "Povoljni uvjeti za razvoj kovrčavosti lista breskve su temperature zraka od 5 do 18°C te kišovito vrijeme, praćeno visokom relativnom vlagom zraka. Budući da je u drugoj polovici tjedna najavljena kiša, mogu se očekivati povoljni uvjeti za razvoj zaraze spomenute bolesti", ističe Suzana Slovic iz Kutine.

Tretiranje je potrebno provesti za mirna vremena pri dnevnim temperaturama zraka većim od 5˚C, a pri aplikaciji utrošiti što više škropiva.

U Dalmaciji marelica počinje prva s vegetacijom

"Ako se pregledom nasada bresaka i nektarina na pojedinim sortama utvrdi otvaranje pupa, tada protiv uzročnika bolesti kovrčavosti lista (Taphrina deformans) treba koristiti jedan od dozvoljenih organskih pripravaka kao što su Chromodin S-65, Ziram 76 WG ili Delan 700 WDG. S obzirom, da marelica kreće najranije u vegetaciju i pojedine sorte već cvjetaju, treba je zaštititi protiv uzročnika bolesti paleži cvjeta i sušenja rodnih grančica (Monilia laxa) i to kada se otvori oko 20-30% cvjetova", zaključuje Ivan Šimičević iz Zadra.

Tretiranje navedenim pripravcima obavlja se za mirna vremena bez vjetra, pri dnevnoj temperaturi zraka višoj od 5˚C, uz povećani utrošak škropiva.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Cvjetovi breskve Vegetacija Nabubreni pupovi Šupljikavost lista Bakar Štitaste uši Koštičavo voće


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.