Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine trešnje
  • 04.06.2021. 10:00

Azijska voćna mušica napada trešnju - padavine "donele" štetočine i bolesti

Ovo je prva sezona od pojave ove štetne mušice u našoj zemlji da se njeno prisustvo registruje u periodu sazrevanja plodova trešanja, prenosi Prognozno-izveštajna služba.

Foto: Depositphotos/RealityImages
  • 219
  • 251
  • 0

U zasadima trešanja su na lovnim klopkama registrovani ulovi odraslih jedinki azijske voćne mušice (Drosophila suzukii). Ovo je prva sezona od pojave ove štetne mušice u našoj zemlji da se njeno prisustvo registruje u periodu sazrevanja plodova trešanja, prenosi Prognozno-izveštajna služba.

Trenutno prisustvo ove štetočine predstavlja izuzetno veliki rizik po proizvodnju trešanja. Takođe, na lepljivim klopkama sa hranidbenim atraktantom, postavljenim u zasadima trešanja i višanja, registruju se ulovi odraslih jedinki trešnjine muve (Rhagoletis cerasi).

Kako napraviti mamac za praćenje i ulov azijske mušice ploda

Kako smo ranije pisali, u vreme dozrevanja plodova, ženke azijske mušice traže zrele plodove kako bi legalicom položile jaja neposredno ispod njihove pokožice. Iz jaja se razvijaju larve, koje se hrane unutrašnjošću ploda, zbog čega za kratko vreme plodovi postaju mekane konzistencije i gube tržišnu vrednosti. Na oštećene plodove naknadno se naseljavaju sekundarni paraziti, koji uzrokuju trulež plodova. U idealnim uslovima, štetočina može da razvije i do 15 generacija

Kako je suzbiti?

Sa ciljem suzbijanja azijske voćne mušice i trešnjine muve, u zasadima višanja i trešanja koji su u fazama sazrevanja plodova, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida uz obavezno poštovanje karence: u zasadima trešnje koristiti sredstvo na bazi cijantraniliprola, 0,75 l/ha - karenca sedam dana ili deltametrina 0,07% - karenca 14 dana ili lambda-cihalotrina 0,05-0,07% - karenca, takođe 14 dana.

U zasadima višnje koristiti deltametrin 0,5-0,7 l/ha - karenca sedam dana ili deltametrina 0,175 l/ha - karenca sedam dana ili deltametrina 0,07% - karenca 14 dana.  Vizuelnim pregledima zasada trešnje i višnje registrovano je prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasi). Navedeni insekticidi delovaće i na suzbijanje vaši.

Monilija koštičavog voća

Trenutni uslovi u proizvodnji sa prisutnim padavinama i visokom vlažnošću, kao i povoljnim temperaturama vazduha pogoduju razvoju prouzrokovača truleži plodova koštičavog voća (Monilinia spp.). Pojedine vrste truleži imaju karantinski status u nekim zemljama gde se izvozi naše voće, s toga je za proizvođače koji su orjentisani ka izvozu, veoma važno sprovođenje mera zaštite trešnje i višnje od tih patogena. Takođe, uslovi su povoljni i za razvoj prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii).

U zasadima trešanja i višanja koji se nalaze u fazama sazrevanja plodova se, sa ciljem zaštite od navedenih patogena, preporučuje primena fungicida sa nekom od navedenih aktivnih materija:

  • tebukonazol+fluopiram 0,05-0,06% - karenca sedam dana ili
  • boskalid+piraklostrobin) 0,562-0,75 kg/ha - karenca 14 dana.

U zasadima višanja i trešanja koji nisu ušli u faze sazrevanja plodova se, sa ciljem zaštite lisne mase od prouzrokovača pegavosti lišća višnje i trešnje, preporučuje primena fungicida na bazi dodina 0,1% - karenca 21 dan. Prilikom primene pesticida treba obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Azijska voćna mušica Prognozno-izveštajna služba Trešnjina muva Monilija Suzbijanje bolesti voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!