Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte jabuka i krušaka
  • 27.03.2018. 12:15

Autohtone sorte voća pogodne za organsko gajenje

Stare sorte jabuka i krušaka, otporne su na bolesti, kao što je čađava krastavost, a ono što je posebno važno - ne moraju da se prskaju.

Foto: Pixabay / _Alicja_
  • 11.367
  • 459
  • 1

Stare sorte jabuka i krušaka, otporne su na bolesti, kao što je čađava krastavost, a ono što je posebno važno - ne moraju da se prskaju. Daju bogat rod, pogodne su za organsku proizvodnju, pa se ponovo vraćaju u voćnjake. Njima se, pre svih, bave voćari amateri, ali ima i komercijalnih zasada. 

"Glavna prednost starijih sorti jabuka ili krušaka u odnosu na nove je u tome što ne zahtevaju puno zaštite. Danas to često podrazumeva nekontrolisanu upotrebu raznoraznih pesticida, a to zapravo ne ide nikome u korist", rekao je za Novosti Goran Antić, koji u selu Ljubava kod Kruševca ima rasadnik.

Neke od starih, autohtonih sorti jabuka su: budimka, kolačara, petrovača, senabija, šarunka, šumatovka. Kada su kruške u pitanju, to su: kaluđerka, ječmenka, zimnjača, vidovača, lubeničarka, carica, arapka.

Autohtone sorte jabuka

Neke od autohtonih sorti jabuka predstavljene su i u okviru Poljoprivredne stručne službe Ruma:

Budimka je stara odomaćena sorta, a pretpostavlja se da je doneta sa Istoka. Plod je srednje krupan. Meso je beličasto, čvrsto, nedovoljno sočno, slatko do blago nakiselo.  Sazreva polovinom oktobra, a plodovi se mogu čuvati do kraja maja. Najveći broj varijeteta i klonova ove sorte pronađeni su u ariljskom području. 

Kablarka je autohtona selekcija nepoznatih roditelja, koja se može pronaći u okolini Čačka. Plod je srednje čvrst i sazreva početkom oktobra. Plodovi se mogu čuvati do sredine marta. 

Krstovača je veoma stara sorta, nepoznatog porekla. Najviše je ima u Polimlju. Plod je krupan, zeleno-žute boje sa dopunskim rumenilom. Meso je sočno i aromatično. Sazreva krajem septembra ili početkom oktobra.

Šumatovka je autohtona sorta nepoznatog porekla. Plod je sitan - od 50 g  do 80 g. Meso je beličasto, čvrsto, slatkonakiselo. Sazreva krajem oktobra i plodovi se čuvaju do maja. 

Karamanka
Karamanka se našla i na markicama (Foto: Colnect)

Kruška karamanka zauzima posebno mesto

Antić posebnu pažnju posvećuje sorti kruške - karamanka. Ona se odlikuje krupnoćom, visokim procentom šećera, pa je pogodna i za pravljenje džemova, pekmeza i marmelada. "Kada birate domaće sadnice autohtonih sorti, bitno je da znate kakvog je tipa zemljište, jer su određene sorte voća okalemljene prema adekvatnoj podlozi", savetuje Antić.

Ječmenka je jedna od najstarijih sorti kod nas. Rana je sorta, koja sazreva krajem juna ili početkom jula. Plodovi su manji, limun žute boje. Ukus je slatko-kiseo, prijatan. 

Kaluđerka je sorta koja rađa krupnije plodove, težine oko 210 g. Može da se bere polovinom oktobra, a ne prete joj prolećni mrazevi. Koristi se kao međupodloga kada se radi kalemljenje kruške na podlogu. 

Lubeničarka ima sitniji plod, koji je iznutra crvenkaste boje. To je sočna kruška, prijatne arome. Lako se gaji i održava, a bere se krajem avgusta. 


Tagovi

Kruške Jabuke Autohtone sorte Organska poljoprivreda Goran Antić Kaluđerka Karamanka Budimka Kablarka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.