Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi aronije
  • 22.07.2015. 12:00

Aronija "opčinila" Sremce

Poslednjih nekoliko godina sve je više zasada aronije i u Sremu, iako kod nekih na manjim površinama, ima i onih koji pod ovom vrstom imaju i desetine hektara. Aronija ima dobru cenu, a iako nema organizovanog otkupa, nađe put do potrošača.

  • 5.803
  • 483
  • 0

Jedna od voćnih biljnih vrsta u koju veruje sve veći broj proizvođača je aronija. Poslednjih nekoliko godina sve više zasada je i u Sremu, iako kod nekih na manjim površinama, ima i onih koji pod ovom vrstom imaju i desetine hektara.

Kažu, izdržljiva je biljka, a može dobro i da se zaradi. Aronija ima dobru cenu, a iako nema organizovanog otkupa, nađe put do potrošača.

Jedan od sremskih poljoprivrednika koji se odlučio na proizvodnju aronije je i Miroslav Pokimica iz Nikinaca. Za sada je ima samo na 30 ari, jer se, kako kaže, za ovu proizvodnju odlučio sasvim slučajno."Razgovararo sam sa jednim proizvođačem, koji u Grabovcima, selu u blizini Nikinaca, ima zasad od 10 hektara. Već nekoliko godina bere aroniju i kaže da ima dobru zaradu. Viđao sam i na lokalnim medijima priloge o proizvodnji aronije i tako odlučio da i ja pokušam. Sada očekujem prvi rod. Nemam previše ikustva, ali kako vidim, biće dobar rod. Ja ću biti zadovoljan ako rod bude nešto više od jednog kilograma po stablu. Inače imam zasađeno 600 stabala".

Berači se plaćaju po 25 dinara za kilogram obrane aronije

Miroslav Pokimica
Miroslav Pokimica u zasadu aronije

Poznato je da aronija ne zahteva posebne tretmane, ali ulaganja u proizvodnju su ipak velika kaže ovaj proizvođač. Cena sadnice se kreće od 1,5 do 2,5 evra. Kaže da je za dve godine u svoj zasad uložio oko 4.000 evra. Pored nabavke sadnica, morao je da kopa bunar, pošto aronija traži dosta vlage. Tu je i nabavka sistema kap po kap kao i sve potrebne opreme. Još kada se plaćaju i berači, računica baš i nije tako mala. Inače berači aronije se plaćaju po kilogramu i to 25 dinara . "Ja ove godine moram platiti berače, pošto supruga i ja ne možemo taj posao uraditi sami. Na jesen sledi i prva rezidba, pa će i to biti dodatni trošak", kaže Pokimica.

Za aroniju organizovanog otkupa još uvek nema

Kao i kod ostalih biljnih vrsta, tako je i kod aronije, proizvodnja u odnosu na plasman na tržište, mali posao. Nije je teško proizvesti, ali pošto organizovanog otkupa još uvek nema, proizvođači se snalaze kako znaju i umeju. "Ovde u Sremu aroniju otkupljuju prerađivači, odnosno oni proizvođači koji imaju značajnije zasade, ali i sopstvenu preradu. Poznata su lekovita svojstva ove voćne vrste pa se nadam da će masovnija proizvodnja doneti i organizovani otkup", kaže Pokimica.

Ono što je ovog nikinačkog proizvođača opredelilo da se bavi proizvodnjom aronije je i činjenica da ona ne traži hemijske tretmane što je svrstava u red organskih proizvoda. "Podneo sam zahtev za dobijanje sertifikata za organsku proizvodnju, a sve po instrukcijama stručnjaka iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi, koji prate moju proizvodnju od početka. Sada sam u periodu konverzije i to u prvoj godini, a taj prelazak iz konvencionalne u organsku traje tri godine. Ukoliko budem imao tu sreću i dobijem sertifikat, moj proizvod imaće višu cenu, što će mi obezbediti i veću zaradu", dodaje Miroslav.

Krajem ovog meseca i početkom avgusta počinje berba aronije. Miroslav Pokimica očekuje dobar prinos, ali kaže, o tome tek posle merenja i prodaje. I o zaradi će više reći kada proda aroniju, jer ovo je tek prva godina. Ono što sigurno zna, jeste da od prvog roda ulaganja neće pokriti, ali ima godina. Samo da država malo pomogne kroz subvencije ili kredite za ovu vrstu proizvodnje, bio bi zadovoljniji i sigurno povećao površinu pod ovom veoma lekovitom i traženom voćnom vrstom.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Tagovi

Aronija Srem Nikinci Berba Prinos Zarada Organska proizvodnja Konverzija Subvencije Tržište Miroslav Pokimica Organizirani otkup Cena sadnice Plasman Berači aronije Lekovita svojstva Masovna proizvodnja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao