Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 21.08.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Bočkinci

Aronija je bila hit, ali obitelj Bočkinac odlučila se za maline i borovnice

Ovogodišnja suša nije ni njih zaobišla. Ljetni urod maline koja dozrijeva u lipnju smanjen je za oko 10 posto, ali znatno manji prinos očekuju na jesenskom urodu čija je berba krenula prije tjedan dana. 

Foto: arhiva obitelji Bočkinac
  • 1.398
  • 185
  • 0

Maline i borovnice umjesto tradicionalnih ratarskih kultura niču na njivi Igora Bočkinca iz Bočkinaca, mjesta u Slavoniji, smještenog otprilike na pola puta između Osijeka i Donjeg Miholjca. Na ovom obiteljskom gospodarstvu berba je u punom jeku. Broje već sedmu godinu uspješnog rada. Njihova priča zakotrljala se s malinama. Prve nasade podigli su u jesen 2014., a godinu kasnije osnovali su i svoj OPG. 

Zašto baš maline?, pitamo Igora. "Gledali smo da je to traženo, postiže dobru cijenu i drži relativno dobar tržišni plasman. Istražili smo tržište, i počeli razmišljati između maline, borovnice i aronije. Kako je aronija u to vrijeme bila hit, a borovnice tek u počecima razvoja kod nas i zahtijevala velika ulaganja, odluka je pala na maline", odgovara.

Borovnice su stigle nešto kasnije, u jesen 2020. Nasad su podigli uz pomoć europskog novca, iz sredstava Programa za ruralni razvoj, mjera 6.3.1. za male poljoprivrednike - natječaj preko LAG-a Karašica. Tako je na gospodarstvu sada pod malinama 1,5 hektar dok borovnice zauzimaju 0,7 hektara površine, a lijeska se prostire na hektaru zemlje. 

Odlučili su se za sortu maline Himbo top

"Nismo zasad požalili zbog odluke iako ima boljih i lošijih godina za ove kulture. No, entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radim ne nedostaje, pa uvijek težimo boljemu, a to nam daje optimizam za dobru godinu", formula je uspjeha koje se drže na ovom OPG-u. 

Dvije berbe maline godišnje 

Urod malina im značajno, tumači Igor, varira ovisno o vremenskim prilikama, a u njihovim uvjetima kreće se od 5 do 7 tona po hektaru. Ističe kako imaju sortu Himbo top koja daje dvije berbe godišnje, proljetna je na dvogodišnjim izdancima, a jesenska na jednogodišnjim. 

"Veći urod borovnica tek očekujemo u narednim godinama budući da smo nakon sadnje obavili rezidbu kako bismo u prvoj godini ostvarili što bolji vegetativni prirast", nastavlja s pričom navodeći da su ove imali prve berbe otprilike pola kilograma po grmu.  

Igor objašnjava kako se početna ulaganja za nasade maline kreću između 15 i 20 tisuća eura po hektaru ovisno o načinu uzgoja, sorti, ali i opremi za navodnjavanje, protugradnoj mreži dok je računica za borovnicu nešto skuplja i iznosi oko 30 tisuća eura.

"Početno ulaganje se isplati kroz 3,4 godine što ovisi o vremenskim uvjetima, tržištu, plasmanu", podvlači računicu. Ovogodišnja suša nije ni njih zaobišla. Ljetni urod maline koja dozrijeva u lipnju smanjen je za oko 10 posto, ali znatno manji prinos očekuju na jesenskom urodu čija je berba krenula prije tjedan dana. 

Suša smanjila urod 

"Znatno je smanjen broj generativnih cvjetova, lošija je oplodnja što je rezultiralo sitnijim i manjim brojem plodova po grmu", sažima posljedice suše. 

Dok za kilogram malina ove godine valja izbrojati između 40 i 60 kuna, borovnice s ovoga OPG-a koštaju 60 kuna. Cijene su, kaže nam, povećali razmjerno porastu svih troškova proizvodnje i dostave jer su 'skočile' i cijene zaštite, gnojiva, ambalaže, goriva za strojeve i pumpe za navodnjavanje, ali i električne energije za hladnjaču... No, problema s prodajom nemaju. 

"Ljudi koji vole bobičasto voće, vole maline i borovnice, ali traže se i ostale vrste domaćeg voća. S plasmanom nismo imali problema jer je potražnja velika, pa tako i u ovoj jesenskoj berbi", zadovoljni su na OPG-u Bočkinac gdje radni dan u 'špici' berbe započinje već prije 5 sati. 

Prve nasade podigli su u jesen 2014.

Valja sada sve pripremiti, odvesti i napraviti raspored berbe za pojedine nasade, transportirati voće do hladnjače. "Malina je vrlo osjetljivo voće i ne smije biti na suncu", objašnjava Igor napominjući kako i transportiraju i organiziraju uslužni prijevoz u logističke centre trgovačkih lanaca s kojima imaju ugovore. 

Upravo na "vrhuncu" sezone, u jeku berbe, u posao se uključuje cijela obitelj, supruga, braća, pa i najmlađi članovi obitelji. Svi rade. Tako, priznaje nam, nemaju problema s pronalaskom berača. 

Nakon berbe, u jesen slijedi rezidba i njegovanje nasada kako bi se ono pripremilo za iduću proizvodnu godinu. Posla uvijek imaju, a ove godine ubrat će i prve plodove s lijeske čiji puni urod očekuju tek za nekoliko godina. 


Fotoprilog


Tagovi

Bobičasto voće Maline Borovnice Igor Bočkinac


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?