Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šišak
  • 13.05.2022. 16:30
  • Šibensko-kninska, Skradin

Ante Šišak lakše do zlata u New Yorku nego do zemlje u Dubravicama

Neobrađena zemlja je mrtvi kapital, kaže nagrađeni maslinar otkrivajući da je na području Skradina u državnom vlasništvu oko 15.600 hektara zemljišta na kojima bi se moglo posaditi čak 322.320 novih stabala maslina

Foto: arhiv OPG Šišak
  • 877
  • 187
  • 0

Znamo da imamo kvalitetno ulje, nagrađivano je na lokalnim natjecanjima, ali ovo je iznad svih naših očekivanja, izjavio je za američki Olive Oil Times 25-godišnji Ante Šišak iz Dubravica kod Skradina u Dalmaciji.

Dodao je još "san snova" kad je saznao da je proizvod OPG Šišak nagrađen zlatnim odličjem na najvećem svjetskom ocjenjivanju maslinovih ulja NYIOOC (World Olive Oil Competition) 2022 koje se upravo održava u New Yorku.

"Dobiti nagradu u konkurenciji 1.244 maslinova ulja iz 28 zemalja svijeta nije samo veliko priznanje nego i odličan marketinški iskorak. Sada naše ulje još više vridi“, kaže Ante. On zna da ulja nagrađena na NYIOOC–u bivaju upisana u Službeni vodič najboljih ekstra djevičanskih svjetskih ulja. Rezultate natjecanja diljem svijeta prate proizvođači, uvoznici, distributeri, kuhari, stručnjaci za ugostiteljstvo i novinari.

"Dobit ćemo i kipić te naljepnice koje će krasiti naše nagrađeno ulje“, govori mladi maslinar. 

Nastavlja stopama pradjedova

Njegova je priča zanimljiva. Rodio se u Pločama, gradu na krajnjem jugu Hrvatske gdje mu i danas žive roditelji, majka Vera i otac Nikola (62). Otac je u Pločama službovao, zasnovao obitelj i tamo ostao. Starije sestre Ana i Marija su se udale, a Ante kad je navršio 18 godina i postao punoljetan, vratio se na djedovinu u Dubravice.

"Tu živim sam, ali nisam usamljen“, govori. Po zanimanju je kuhar, ima već 8 godina staža, ali njegova ljubav pa i budućnost su masline i maslinovo ulje.

Maslinik mladog eko uzgajivača 

"Želim nastaviti obiteljsku tradiciju. Djed, pradjed i stariji preci bavili su se maslinarstvom“, ističe. Otac mu je od velike pomoći, dođe i "pruži ruku" kad su radovi u masliniku, a prava fešta je kada se u berbi okupi cijela obitelj – majka, otac, sestre, zet Ante, nećakinja Ivana te nećaci Domagoj i Frane.

"Pomognu i prijatelji, a sve što se ubere isti dan se i preradi u uljari Laća, najvećoj u Skradinskom polju“, dodaje nagrađeni maslinar.

Poštujući tradiciju OPG Šišak proizvodi organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno isključivo mehaničkim postupkom hladnog prešanja. Posjeduje tri maslinika u kojima je zasađeno preko 130 stabala maslina. Neki maslinici su naslijeđeni, a tu su i novi nasadi. Iz godine u godine nasade kontinuirano povećavaju u okruženju netaknute prirode u blizini Nacionalnog parka Krka.

Povećavaju, ali ne tempom kojim Ante želi.

Kako do državnog zemljišta?

Problem je zemlja. Puno je neobrađene, stoji u ledini, ali je vlasnici ne žele prodati. Na području Skradina i u državnom vlasništvu ima oko 15.600 hektara zemljišta pogodnog za sadnju i uzgoj poljoprivrednih kultura. Stručnjaci su izračunali da se na tom zemljištu, koje je zaraslo u šume, šikare ili je u ledini može posaditi čak 322.320 novih stabala maslina, znači puno više nego što ih je sada.

"Do državnog zemljišta bilo u koncesiju, najam ili kupovinom dosad su uspijevali samo rijetki. Uglavnom zbog zakonskih nedorečenosti i administrativnih prepreka“, govori Ante. Možda se čeka, dodaje, da dogodine istekne moratorij na prodaju zemlje strancima?!

Neobrađena zemlja je mrtvi kapital, kaže Ante 

To što nije uspio povećati površine pod maslinama velika je prepreka za realizaciju njegovih planova. Nema dovoljno zemlje da bi mogao koristiti poticajna sredstva iz europskih fondova i Programa ruralnog razvoja.

"Neobrađena zemlja je mrtvi kapital“, kaže naš sugovornik. On nije poput mnogih mladih Hrvata otišao u Njemačku ili neku drugu europsku zemlju da bi tamo osigurao egzistenciju. "Nema ništa bolje nego raditi na svom imanju i živjeti od svog rada“, napominje.

Želja mu je da, kupnjom ili najmom državne zemlje, iz godine u godinu nastavi povećavati nasade maslina u ovom bogomdanom okruženju. Mediteranska klima i tlo idealni su za maslinarstvo, u blizini je i rijeka Krka poznata po prekrasnim slapovima. Postoji mogućnost navodnjavanja.

Navodnjavanje, domaće sorte i ekološki uzgoj

"Bez navodnjavanja nema uspjeha“, kaže. On i sada koristi sustav kap po kap. Zato svake godine ima solidan urod. Preferira autohtone sorte Oblicu, Krvavicu, Lastovku, Levantinku, Bužu, Istrasku bjelicu, Buharu, Kosmaču... Uzgoj je ekološki za što posjeduje i odgovarajući certifikat.

Ulje nagrađeno u New Yorku dobiveno je sljubljivanjem spomenutih sorti. Ističe se uravnoteženom gorčinom i pikantnošću te bogastvom okusa i mirisa. Kušajući ga iskusni ocjenjivači NYIOOC-a posebno su apostrofirali osjete okusa zelenog badema, lista rajčice, zrele note rajčica i pinjola.

Zlatom nagrađeno ulje Ante Šiška 

"Ma ulje je bog bogova, a nagrada u New Yorku san snova“, rekao je na kraju Ante Šišak, dodatno uvjeren da njegov posao u maslinarstvu i uljarstvu može ići samo naprijed. Unatoč preprekama državne administracije. 


Fotoprilog


Tagovi

Ante Šišak Dubravice NYIOOC 2022 Zlato Ekološka proizvodnja Državna zemlja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]