Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani zagrebačkih jagoda
  • 07.06.2017. 10:30

Albion je najukusnija sorta jagode i ove godine

Na području grada Zagreba i Županije u tijeku je 19. po redu manifestacija "Dani zagrebačkih jagoda".

Foto: PSS
  • 2.668
  • 64
  • 0

Na području grada Zagreba i Županije u tijeku je 19. po redu manifestacija "Dani zagrebačkih jagoda", koju već tradicionalno organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb, u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten" i Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba.

Ove godine 15 proizvođača - članova tih udruga nude svoje jagode Zagrepčanima na 30 lokacija u Zagrebu te u gradovima i općinama Zagrebačke županije.

U sklopu manifestacije održano je i 15. jubilarno potrošačko ocjenjivanje kakvoće plodova jagode prošli tjedan na Seoskom imanju Kezele, u mjestu Šumećani pokraj Ivanić Grada. Upravo je to ocjenjivanje pomoglo i doprinijelo popularizaciji jagode, kao jedne od najranijih voćnih vrsta, koja dolazi na naše tržište početkom proljeća. Ukupno je ocijenjeno 14 sorata: Antea, Alba, Clery, Elsanta, Arosasa, Irma, Albion, Marmolada, Joly, nova francuska sorta Mara de Bois, tri nove talijanske sorte Aprica, Premy i Leticia te stara, dobro poznata sorta Miss.

Po drugi puta Albion najukusnija jagoda

Od svih kušanih jagoda sorta Albion ocijenjena je s najvećim brojem bodova. Po drugi puta za redom ta je sorta proglašena najukusnijom jagodom, koja se uzgaja u okolici Zagreba i Zagrebačkoj županiji, s tom razlikom što je prošle godine najukusnijom proglašena sorta Albion iz hidroponskog uzgoja, a ove je godine tu titulu dobio Albion iz uzgoja na otvorenom. Ocjenjivače je posebno iznenadilo to što je drugo mjesto zauzela stara sorta Marmolada, koja je prije dvadesetak godina bila vrlo popularna kod potrošača i vodeća u uzgoju jagoda u Hrvatskoj.

Jagode potvrđene kvalitete

Važna vijest je da su jagodari s područja Zagrebačke županije ove godine krenuli u izradu certifikata "Jagoda potvrđene kvalitete", kojim se potvrđuje zdravstvena ispravnost i kvaliteta jagoda s područja Županije. Tako se već prepoznatljivoj brendiranoj zagrebačkoj "Jagodici Purgerici", što je bio svojevrstan odgovor na želje i potrebe potrošača koji traže zdrave, slatke, rane, lokalne jagode (usput, treba znati da je to jagoda kontrolirane kvalitete, a strogi kriteriji dopuštaju da se pod tim imenom brendiraju samo tri rane, posebno slatke sorte) pridružuju i ove certificirane županijske jagode, čime se dodatno dokazuje kvaliteta jagode uzgojene na prostoru Županije.

Autor: Višnja Šimunović, Foto: PSS


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Dani zagrebačkih jagoda Albion Sorta Ocjenjivanje Najukusnija jagoda