Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banane
  • 14.11.2020. 07:30

Ako EU smanji potpore, prijeti nam nestašica banana?

Smanjenje potpora za 3,9% iz proračuna EU koji odlazi u najudaljenije regije moglo bi pogoditi uzgajivače banana koji već upozoravaju da im proizvodnja više neće biti isplativa.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 273
  • 104
  • 0

Europska komisija u idućih sedam godina namjerava smanjiti iznos za potpore, za 3,9%, a koji iz zajedničkog proračuna odlazi u najudaljenije regije Francuske (Guadeloupe, Gijana, Martinique, Réunion, Saint-Martin i Mayotte), Portugala (Azori i Madeira) i Španjolske (Kanarski otoci).

Kako piše abc, na Kanarskim otocima proizvodnja banana i budućnost sektora ovisi o tim sredstvima. Tamošnji proizvođači očekuju konačnu odluku Vijeća EU na kojem sudjeluju ministri poljoprivrede, Europski parlament i Europska komisija, a odnosi se na raspodjelu sredstava nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a).

Kanarski otoci ostat će bez 10 milijuna eura

Španjolski ministar poljoprivrede, Luis Planas obvezao se proizvođačima da će pred EU braniti program potpore najudaljenijim regijama s problemima zbog udaljenosti, izoliranosti ili nepovoljnom klimom (POSEI), koji u ukupnom opsegu ZPP-a jedva predstavlja 0,01% sredstava.

Uvezli rekordnu količinu banana u 2019. godini

Kanarski otoci, na kojima od proizvodnje banana živi 15.000 stanovnika prime godišnje 268 milijuna eura pomoći, a sada bi prema novom prijedlogu trebali ostati bez 10 milijuna eura u razdoblju od 2021. do 2027. godine, bude li on usvojen.

Prema procjenama Udruženja organizacija proizvođača banana s Kanarskih otoka (ASPROCAN), to bi moglo doseći dvostruki godišnji gubitak. Ondje 46% poljoprivrednih kultura predstavlja ovo voće, a poljoprivrednici negoduju kako si im posljednjih godina porasli troškovi proizvodnje. To dovodi u pitanje isplativost bavljenja tim poslom.

Traže spas u zadnji čas

Planas se obvezao pronaći najbolji način da se izbjegne rez i zajamčio da će se trenutna raspodjela proračuna zadržati pred sektorom koji je drugi veliki pokretački motor arhipelaga nakon turizma.

U Europi manja potražnja za bananama rezultira nešto nižim cijenama

"Samo jedan novi dogovor u posljednji čas može spasiti primarni sektor ovih udaljenih regija", kaže Sergio Caceres, dužnosnik udruge ASPROCAN.

U svakom slučaju, Planas je osim Španjolske, pozvao i Francusku, Portugal i Grčku za podizanje svijesti i očuvanje ovog programa.

Iako su banane s Kanarskih otoka manje poznate od južnoameričkih, one su u Španjolskoj izuzetno popularne, a ondje ih se na kopno preveze više od jednog milijuna kilograma.


Tagovi

Potpore Europska unija POSEI Banane Proizvodnja banana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]