Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena lubenice
  • 13.07.2020. 16:30

"Akcijanje" s lubenicama u trgovinama uništava domaće uzgajivače: Udruga traži dizanje cijena

Najoštrije kritiziramo trgovačke lance što domaću lubenicu u ovom slučaju koriste kao mamac proizvod u svojim trgovinama, poručuju iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

Foto: Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež"
  • 1.773
  • 458
  • 0

"Posljednjih dana možemo vidjeti da je lubenica u većini trgovačkih centara na akciji, a prodajna cijena se kreće od 1,99 – 2,49 kn/kg. Takvo stanje na tržištu je rezultat ogromnog uvoza, posebno iz trećih zemalja, izostanak turizma i gostiju na Jadranu te lošije vrijeme za njezinu potrošnju u unutrašnjosti", upozorava u svom priopćenju Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež"

Ističu da je trenutno stanje na otkupima u dolini Neretve nepoznato. Otkupne cijene se kreću oko 1,00 kn/kg, ali većinom one nisu javne i proizvođači se nalaze u situaciji da 'ne smiju' ni pitati kolike su. S druge strane trgovci se prilagođavaju željama centara, prihvaćaju željene cijene i rade obrnutu kalkulaciju te tako formiraju otkupnu cijenu lubenica.

Kupili ste neretvanske lubenice? One to nisu!

"Smatramo nedopustivim akcijanje s domaćom lubenicom te najoštrije kritiziramo trgovačke lance što ju u ovom slučaju koriste kao mamac proizvod u svojim trgovinama. Iz toga razloga, tražimo od svih nadležnih, uključujući i trgovačke centre da učine sve kako bi se maloprodajne cijene podigle na minimalno 2,49 kn/kg, a preporučujemo i na 2,99 kn/kg", reagiraju iz ove udruge.

Također, pozivaju i kupce da svakako čitaju deklaracije na ambalaži te uvijek biraju domaće proizvode pored uvoznih.

"Molimo Vladu RH da za javne potrebe vojske, bolnica i drugih državnih i županijskih institucija, otkupi trenutne viškove lubenica, drugog voća i povrća s tržišta", poručuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Lubenice iz doline Neretve tek krenule, a tržište preplavio uvoz pa i lažno deklariranje?

Podsjećamo, problemi s lubenicom svake su godine isti. Nedavno su iz Udruge upozorili i na preplavljenost tržišta uvezenom koja se u više slučajeva deklarirala kao domaća. 

Kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, još 20. travnja ove godine, uputili su dopis Ministarstvu poljoprivrede, Državnom inspektoratu, Ministarstvu gospodarstva i HGK, sa zahtjevom da se otvori prostor domaćim proizvodima, pa tako i lubenici.


Tagovi

Uzgoj lubenica Akcija Cijene Trgovine Uvoz Neretvanska mladež


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]