Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 14.11.2019. 12:00
  • Istarska, Červar, Poreč

Agrolaguna: Urod maslina do 60% manji, no berba duža jer nedostaje radnika

Unatoč prepolovljenom urodu, a zbog manjka berača odnosno prerade maslina u tri smjene, berba će potrajati sve do kraja studenoga, kaže direktor poljoprivrede tvrtke Agrolaguna Dario Paulišić.

Foto: Marinko Petković
  • 1.232
  • 68
  • 0

Berba maslina u Istri, u masliniku 'Agrolagune' na području Červara kod Poreča koji je s 130 hektara maslina najveći u krugu od 100 kilomatara, premašila je polovicu. Zbog temperaturnog udara u lipnju, od +35 C, koji je spržio cvijet maslina, kako u Istri tako i u zemljama u našem okruženju, imat ćemo ove godine manji  urod maslina 50-60 posto u odnosu na rodne godine, kaže nam direktor poljoprivrede te tvrtke Dario Paulišić, prilikom novinarskog obilaska najvećeg maslinika u jednom komadu Hrvatskoj, ali i šire, sve do talijanskog juga.

Inače, Agrolaguna ima ukupno 230 ha maslinika u Istri, koja je četvrtu godinu proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, što je potvrda kvalitete domaćeg maslinovog ulja. I ove je godina berba maslina na zapadnoj obali Istre, jednom od devet maslinarskih područja u Hrvatskoj, počela još početkom listopada. Unatoč prepolovljenom urodu, a zbog manjka berača odnosno prerade maslina u tri smjene, potrajat će sve do kraja studenoga.

Sve manje berača za 65.000 maslina

Paulišić kaže da u rodnoj godini trebaju do 180 berača maslina, kojh je sva manje i u Istri, a ove godine će biti dovoljno i 80 berača. Tu je i jedan stroj za branje, ali iza njega treba brati masline ručno, a stabala je čak 65.000 te 16 električnih tresača. Jedno stablo masline može dati od 15 do čak 40 kilograma ploda, što odgovara tri do osam litara maslinova ulja.

Direktor poljoprivrede Agrolagune, Dario Paulišić

Imaju pet monosortnih maslinovih ulja od ukupnog sortimenta od 18 sorata, a ponosni su na novih 10 ha istarske bjelice, autohtone sorte maslinovog ulja. Na tržištu je prepoznatljiv vlastiti brend Agrolagune Ol Istra. U Istri se godišnje proizvede, ovisno o urodu, do milijun i pol litara maslinovog ulja, koje nakon devet godina, kolko je trajao postupak, ima zaštitu izvornosti na razini EU, zajedno s 50-ak slovenskih maslinara koji imaju godišnje tisuću tona maslinova ulja.   

Agrolaguna planira svake godine sadnju tisuću maslina, ali neće povećati obradive površine jer slobodnog obradivog poljoprivrednog zemljišta, u Istri više i nema. Od sorata su tu talijanski leccino, najrasprostranjenija sorta masline na svijetu, koja se dobro prilagodila i na našem poluotoku. Nadalje, imaju pedolino, oblicu i picholine. "Dobro je imati više sorti maslina u masliniku radi međusobnog oprašivanja", ističe Paulišić.

Manje maslina veća kvaliteta ulja  

"Zaštita maslina je delikantna, ali svrdlaša nema, paunovo oko se tretira, kao i moljac, a nakon toga 'dolazi muha', nabraja direktor. No, klimatske promjene događaju se i u Istri, koja se dijeli na sjeverni i južni dio, pa zadnje tri godine sustav navodnjavanja maslinika nisu koristili. Ističe da maslina, prije ljeta, odbacuje višak ploda na početku roda, a kiša ondje uvijek padne za Veliku Gospu. "Kiša pomogne, a to znači manje troškove proizvodnje, jer je navodnjavanje golemog maslinika priključeno na gradski vodovod. 

Godišnja proizvodnja maslina je od  80 do 120 vagona ploda, odnosno oko 100 tona ulja godišnje, ovisno o godini, a berba ne smije kasniti jer se to održava na kvalitetu ulja, pa smo tako lani izgubili dvije tone ulja", naglašava direktor tvrtke koja djeluje u sklopu Fortenova grupe. Ove bi, pak, godine maslinovo ulje trebalo biti još kvalitetnije jer je zbog poremećaja bilo znatno manje maslina što se na kvalitetu ulja, kao i na mošt kod grožđa, pozitivno odražava.

Prerada maslina u tri smjene

Nova uljara u Poreču je sagrađena 2010. godine, a u planu je - kao i velike vinarije, preseljenje izvan grada, zbog 'ekonomskog dvorišta' koje više ne stane na 4,5 ha gradskog zemljišta. U ne toliko velikoj, koliko modernoj uljari koja prima i druge masline na preradu, radi samo 15 zaposlenih, ali u tri smjene.

Masline na početku berbe prerađuje samo druga i treća smjena jer ih za prvu smjenu tijekom listopada još nije bilo dovoljno, a postupak je poptuno automatiziran. Prije nego što krenu u obradu, čiste se automatski od lišća i peru od zemlje, a u velikoj 'mješalici' ostaju 20 do 40 minuta, ovisno o sorti, prije nego krene zelenkasto ulje na kraju manje proizvodne trake od desetak metara.  

Maslinovo ulje ove će godine biti još kvalitetnije 

Najveća poljoprivredna tvrtka u Istri osnovana je još 1963. godine, ima 240 zaposlenih, bez sezonaca, koje je sve teže naći pa će biti nužne veće investicije i u poljoprivredne strojeve, kako bi se nadoknadio njihov sve veći  manjak.

Problem je, dodaje, golem uvoz u Hrvatsku jeftinog maslinovog ulja po dampinškim cijenama od 30 do 45 kuna, koje u EU dolazi iz skupine afričkih zemalja Magreba, čemu istarski proizvođači, koji imaju dokazanu svjetsku kvalitetu, teško mogu stati na kraj.

"Bez obzira što na etiketi možda i piše eksta djevičansko maslinovo ulje, ako se ono zamrzne u hladnjaku, onda to zasigurno i nije", ističe provjereni recept Paulišić. Kvalitetno maslinovo ulje treba odgovarajuće i čuvati, bilo u trgovini ili kod kuće, što znači što dalje od svjetlosti, ali i veće topline. 


Fotoprilog


Tagovi

Masline Berba maslina Agrolaguna Naslinovo ulje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.