Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita smokve
  • 14.12.2019. 09:00

Agril folija - najbolje rješenje za smokvu tijekom mraza

Smokva je mediteranska vrsta voća i porijeklom je iz toplijih krajeva. Rijetka je vrsta, a pri uzgoju se koriste vrlo male količine pesticida. U kontinentalnim klimatskim prilikama smokva nije osobito ugrožena napadom bolesti jer suh zrak i duge ljetne suše ne pogoduju razvoju bolesti.

Foto: Pixabay/JACLOU-DL
  • 4.819
  • 123
  • 0

Smokva se tretira pesticidima u zimskom razdoblju, a razlog tome je što je za vrijeme vegetacija jako osjetljiva na primjenu kemijskih pripravaka. Često se događa da ljudi prskaju smokvu u vegetacijskoj godini i onda se pitaju zašto su listovi otpali i zašto nemaju ploda te godine, a ne znaju da zbog toplijeg vremena pesticidi djeluju toksično na smokvu, pogotovo na listove. Zbog toga se redovito mora provoditi zimska zaštita. Njome se suzbijaju i bolesti i štetnici na samom stablu i oko njega (na površini tla, odbačenom lišću, orezanim granama i sl.).

Zašto smokvu zaštiti od mraza?

Najugroženije su mlade smokve, ali i starije ako su veliki minusi imaju potrebu za zaštitom. Najbolje je tijekom zime zaštiti sve smokve bez obzira na starost. Ne možemo znati unaprijed hoće li zima biti oštra ili neće. Zato je najbolje svakako zaštiti smokvu jer je u slučaju jakog minusa drvo ugroženo, a zaštita ne može naštetiti na niskim temperaturama, ali ni onima iznad 0°C nego samo donijeti dobro smokvi.

Najbolje je tijekom zime zaštititi sve smokve bez obzira na starost

Materijali za zaštitu od mraza

Drvo smokve možemo zaštiti borovim granama, vrećom za smeće, najlonom, jutenim vrećama tako što ga obavijemo materijalom i zavežemo užetom tako da budemo sigurni da jaki vjetar neće odnijeti materijal i pri tome nanijeti štetu na stablu.

Kako uspješno uzgojiti smokvu u dvorištvu i na okućnici?

Osim toga, adekvatnu se zaštitu može kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj ljekarni ili trgovini. Ako je želite dobro zaštiti, kupite agril foliju. Izrađuje se od polipropilenskih vlakana te je vrlo porozna. Vlakna su fine i tanke strukture pa tvore tzv. "paučinastu" prevlaku koja osigurava cirkulaciju zraka i propusnost svjetla. Vrlo je otporna i može se koristiti nekoliko sezona.

Agril folija vrlo je otporna i može se koristiti nekoliko sezona

Ovaj materijal "diše" i nije kao najlon. Ukoliko se voćka njime dobro obavije i učvrsti, temperatura oko nje neće biti ekstremno niska pa će smokva puno lakše prezimiti. Naravno, važno je dobro učvrstiti agril foliju kako se na voćku ne bi srušio snijeg i napravio još veću štetu.

Kada se stavlja i skida materijal?

Smokvu treba zaštiti prije zime tj. prije jakog mraza i prije nego što temperature budu ispod 0°C. Najčešće se obavlja pred kraj jeseni kada joj opadne svo lišće.

Isto tako, ako su temperature tijekom zime nešto više, agril možete malo otkriti i pustiti biljci da uđe svježeg zraka. Dovoljno je da samo mali dio otkrijete, ne morate cijelo drvo.

Agril foliju sa smokve pažljivo skinite na proljeće, kada krene vegetacija. Foliju dobro osušite i spremite na suho mjesto za iduću sezonu. 


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokva Zaštita Mraz Zima Agril folija Kako


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije