Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladen Krnić
  • 08.04.2017. 14:00

400 stabala maslina uz Krnićevu kuću s 5 zvjezdica

Kako sjediniti umijeće baratanja perom s proizvodnjom lijeka iz prirode i turizmom? Mladen Krnić, umirovljeni novinar iz Slobodne Dalmacije, dobitnih brojnih nagrada, priznanja i odlikovanja, poput tek jedva primjetnih prije njega već godinama nastoji dati kvalitetan odgovor na ovo pitanje, i u tome uspijeva, a da je tome tako, potvrđuju i rezultati.

  • 2.415
  • 205
  • 0

Kako sjediniti umijeće baratanja perom s proizvodnjom lijeka iz prirode i turizmom? Mladen Krnić, umirovljeni novinar iz Slobodne Dalmacije, dobitnih brojnih nagrada, priznanja i odlikovanja, poput tek jedva primjetnih prije njega već godinama nastoji dati kvalitetan odgovor na ovo pitanje i u tome uspijeva, a da je tome tako, potvrđuju i rezultati.

Od novinara do vrsnog proizvođača maslinovog ulja

Ovaj zaljubljenik u novinarstvo, koje mu je, ponosno zbori, temeljno zanimanje, izrasta u vrsnog i priznatog proizvođača maslinovog ulja koji se unatoč “trofejnoj sobi” prepunoj zlatnih i šampionskih medalja sramežljivo i samozatajno, baš onako kako i priliči pravome junaku, ne deklarira kao znalac, već tek kao početnik u maslinarstvu.

Majkom i hraniteljicom, trajnom inspiracijom pjesnika, slikara i umjetnika svih vrste, Krnić se bavi gotovo jedno desetljeće, a u uzgoj iste zakoraknuo je zahvaljujući djedovoj ostavštini koja je brojala pedesetak maslina autohtone sorte Oblice.

400 maslina krasi kuću s pet zvjezdica

Zahvaljujući volji i strasti, nasljednik je uz pomoć obitelji posadio još 350 stabala maslina u Kaštelima te tako, tamo negdje gore, pokojnog djeda učinio sretnim i ponosnim, a pitate li ga koliko zna o maslinarstvu, premda vrlo uspješan, reći će vam, iskreno i snažno: “bavim se dovoljno kratko da ne mogu znati puno”.

Berba maslina, uvijek fešta

“Za vrijeme ručne berbe maslina, u našoj je kući uvijek fešta. Slavimo urod maslina od kojih osobito izdvajam Oblicu na čiji smo se okus ulja navikli i Pendolino kao stranooplodnu sortu posebne kvalitete za oprašivanje, a čije je porijeklo toskansko.”, priča Krnić koji ne koristi navodnjavanje.

Govoreći o Pendolino sorti, bitno je naglasiti da se ista pokazala kao odličan oprašivač za Leccino i Frantoio, no isto tako, potrebno je naglasiti da je otporna prema maslinovom moljcu i maslinovoj muhi, te osjetljiva prema zarazi od maslinovog raka i paunovog oka.

Pet tona unatoč forsiranju kvalitete

Pitate li ga, a u skladu navedenog, s kolikim se prinosima može pohvaliti na godišnjoj razini, Krnić će vješto, ali mudro, istaknuti pet tona, ali unatoč istima reći će da nije bitna kvantiteta nego kvaliteta.

“Premda se možemo pohvaliti prinosima od pet tona, nama nije važna kvantiteta nego kvaliteta koju forsiramo. Krenete li, primjerice, na branje maslina u prvoj polovici listopada, suočavat ćete s manjim randmanom i dobiti manje ulja, nego ako berete masline u drugoj polovini studenog, ali ćete zato imati bolje ulje koje odgovara novim zahtjevima pikantnosti, gorčine, oleinskih kiselina itd.”, dodaje Krnić koji se osim navedenog bavi još i turizmom koji mu stavlja kruh u ruke.

Sinergija turizma i maslinarstva olakšava plasman

Uz pomoć kuće s pet zvjezdica, stvorio je kompatibilnost između turizma, maslinarstva i ulja te tako olakšao plasman kapljice zdravlja koju zahvaljujući posjeti mnogobrojnih turista uspješno prodaje na kućnom pragu.

“Naša je kuća registrirana za deset osoba, a iznajmljujemo ju jednom unajmitelju. Govorka se da spada u ljepše kuće u Kaštelima, a po svim je parametrima (čistoća, ugodnost, lokacija....) dobila sve petice. Tome su znakovito pridonijele supruga i kćer na koje sam osobito ponosan.”, priča Mladen koji je u maslinarstvu pronašao svoju drugu prirodu, a koji u ovo vrijeme aktivno održava 17.000 kvadratnih metara, ispijajući pošip od princa bijelih vina, Ivice Milana čija je svaka kap blagoslovljena.


Tagovi

Mladen Krnić Dalmacije Maslinarstvo Ivica Milan Maslinovo ulje Paunovo oko


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.