Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Babić
  • 24.09.2015. 12:10

30 tisuća sadnica kruške unatoč sušnoj godini!

Uz pucanje i smanjenu prozračnost tla te otežanu pristupačnost hranjivu, na rezultate u rasadnicima utjecali su i proljetni mrazevi.

  • 566
  • 72
  • 0

Nakon vlažne i kišne prošle godine, 2015. neće ostati zapamćena kao povoljna godina za uzgoj sadnog materijala. Uz pucanje i smanjenu prozračnost tla te otežanu pristupačnost hranjivu, na rezultate u rasadnicima utjecali su i proljetni mrazovi.

No, unatoč vremenskim neprilikama, obitelj Babić iz Godinjaka kod Nove Gradiške ostvarila je očekivanu proizvodnju od 30 tisuća sadnica krušaka.

20 godina sadnica kruške

Priča o uspješnom uzgoju sadnog materijala počela je prije dva desetljeća zbog tada velike zasićenosti tržišta jabukom. Lipanjska ljepotica, Santa Maria, Rana Moretinijeva, Viljamovka samo su dio sorti koje se danas nalaze u njihovom rasadniku.

"U proizvodnji koristimo podlogu BA-29. Ima dobro razvijen korijen s puno sitnih korjenčića, a kad kruška dođe u rod, uzgojni oblik se može održati s vrlo malo rezidbe. Već nakon dvije, tri godine daje plodove koji su podjednake kakvoće i kalibraže", naglasio je Gabrijel Babić. Proizvodnja sadnica počinje u matičnjaku vegetativnih podloga. Panjevi se nagrću kako bi mladice koje su izrasle pustile korijen.

O povećanju rasadnika ne razmišljaju

"Rano u proljeće, oko veljače i ožujka, mladice se odrezuju i sadimo ih na crnu foliju da bi u kolovozu krenuli s cijepljenjem ranih sorti", istaknuo je naš sugovornik. Babić zaključuje kako je zadovoljan s postignutim, no da ipak o povećanju rasadnika trenutačno ne razmišlja.

"Mladi ljudi i poljoprivrednici susreću se s previše problema. Mi još uvijek nekako opstajemo, ali ako se nešto ne promijeni, teško da će itko drugi ostati na selu", rekao je mladi proizvođač.


Tagovi

Sadnice kruške Obitelj Babić Gabrijel Babić Rasadnik BA-29 Vremenske neprilike


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.