Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja vina
  • 22.04.2020. 15:00

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Europska komisija predviđa da će potrošnja vina u 27 država članica EU pasti na 108 milijuna hektolitara, odnosno 24 litre po stanovniku što predstavlja pad od 8% u odnosu na prosjek zadnjih pet godina. 

Foto: Vedran Stapić
  • 569
  • 44
  • 0

Na ukupnu potrošnju vina u EU snažno utječu mjere poduzete za borbu protiv pandemije, a izvršna agencija Europske unije obavijestila je kako ova godina neće biti dobra za vinare i njihova vina.

Prema dosadašnjim podacima, očekuje se kako će potrošnja ove namirnice pasti, a kao glavni razlog navode zatvaranje barova i restorana. U priopćenju su upozorili kako bi izvoz mogle pogoditi i američke tarife. 

Predviđa se pad od 8%

Europska komisija predviđa da će potrošnja vina u 27 država članica EU pasti na 108 milijuna hektolitara, odnosno 24 litre po stanovniku što predstavlja pad od 8% u odnosu na prosjek zadnjih pet godina. 

Pao izvoz francuskih vina - krivac američke carine

Iako se maloprodaja povećava i na nju zapravo otpada 70% potrošnje, to nije bilo dovoljno da nadoknadi nagli pad u restoranima i kafićima. Potrošači trenutno kupuju vina prosječne cijene, a manje pjenušce koji su nešto skuplji i uglavnom se prodaju u ugostiteljskim objektima. 

Izvoz francuskih vina u SAD snažno pao nakon uvođenja carina

No, nije epidemija jedini krivac ovoga pada. Iz Komisije su još i prije predviđali kako ova godina neće biti baš uspješna te da će izvoz ovoga pića pasti za 14% u odnosu na prošlu godinu, a kao razloge naveli su pad potražnje na velikim tržištima kao što je Kina i dodatne carine koje je nametnuo SAD.

Podsjećamo, SAD je prošle godine uveo carine od 25% na niz europske robe uključujući vina iz Francuske, talijanske sireve i škotski viski nakon što im je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila uvođenje kompenzacijskih carina zbog nelegalnih europskih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbusu.

EU do 2030. očekuje porast proizvodnje maslinovog ulja i pad potrošnje vina

I iako je prijetnja novih američkih carina otklonjena u siječnju nakon što je Francuska odgodila primjenu tarifa na lokalni promet internetskih kompanija, većinom sa sjedištem u SAD-u, iz Europske komisije očekuju kako će pošiljke vina općenito pasti jer je globalna potražnja također manja zbog mjera ograničenja kretanja. 

"Iako je vinski sektor, posebno francuski poduzeo mjere tijekom ovih mjeseci kako bi zadržao svoj tržišni udio, ne očekuje se da će se ova pozitivna evolucija nastaviti", stoji u priopćenju. 


Tagovi

Vino Potrošnja Francuska vina Carine Tržište Izvoz Pad


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]