Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja vina
  • 22.04.2020. 15:00

Zatvaranje restorana i kafića utiče i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Evropska komisija predviđa da će potrošnja vina u 27 država članica EU pasti na 108 miliona hektolitara, odnosno 24 litre po stanovniku što predstavlja pad od osam odsto u odnosu na prosek zadnjih pet godina. 

Foto: Vedran Stapić
  • 137
  • 10
  • 0

Na ukupnu potrošnju vina u EU snažno utiču mere preduzete za borbu protiv pandemije, a izvršna agencija Evropske unije obavestila je kako ova godina neće biti dobra za vinare i njihova vina.

Prema dosadašnjim podacima, očekuje se kako će potrošnja ove namirnice pasti, a kao glavni razlog navode zatvaranje barova i restorana. U saopštenju su upozorili kako bi izvoz mogle pogoditi i američke tarife. 

Predviđa se pad od osam odsto

Evropska komisija predviđa da će potrošnja vina u 27 država članica EU pasti na 108 miliona hektolitara, odnosno 24 litre po stanovniku što predstavlja pad od osam odsto u odnosu na prosek zadnjih pet godina. 

Pao izvoz francuskih vina - krivac američke carine

Iako se maloprodaja povećava i na nju zapravo otpada 70 odsto potrošnje, to nije bilo dovoljno da nadoknadi nagli pad u restoranima i kafićima. Potrošači trenutno kupuju vina prosečne cene, a manje penušava vina koja su nešto skuplja i uglavnom se prodaju u ugostiteljskim objektima. 

Izvoz francuskih vina u SAD snažno pao nakon uvođenja carina

Ipak, nije epidemija jedini krivac ovoga pada. Iz Komisije su još i pre predviđali kako ova godina neće biti baš uspešna, pa da će izvoz ovoga pića pasti za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, a kao razloge naveli su pad potražnje na velikim tržištima kao što je Kina i dodatne carine koje je nametnuo SAD.

Podsećamo, SAD je prošle godine uveo carine od 25 odsto na niz evropske robe uključujući vina iz Francuske, italijanske sireve i škotski viski nakon što im je Svetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila uvođenje kompenzacijskih carina zbog nelegalnih evropskih subvencija proizvođaču aviona Airbusu.

Manite se više mantre "seljak će posejati"

I iako je pretnja novih američkih carina otklonjena u januaru nakon što je Francuska odložila primenu tarifa na lokalni promet internet kompanija, većinom sa sedištem u SAD-u, iz Evropske komisije očekuju kako će pošiljke vina uopšteno pasti, jer je globalna potražnja, takođe, manja zbog mera ograničenja kretanja. 

"Iako je vinski sektor, posebno francuski preduzeo mere tokom ovih meseci kako bi zadržao svoj tržišni udeo, ne očekuje se da će se ova pozitivna evolucija nastaviti", stoji u saopštenju. 


Tagovi

Vino Potrošnja Francuska vina Carine Tržište Izvoz Pad


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.