Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 06.04.2016. 08:30

Zaštitite vinograde i voćnjake od korova

Riješite se na vrijeme korova u vinogradu i voćnjaku jer smanjuju prinose.

  • 1.003
  • 40
  • 0

Početkom proljeća kada temperatura naraste, a meteorološke prilike se stabiliziraju, vegetacija voćnjaka i vinograda počinje bujati. Iz tog istog "zimskog sna" bude se i korovi, a voćari i vinogradari su sve više svjesni šteta koje oni uzrokuju.

Korovi u vinogradima i voćnjacima crpe vodu iz tla, usisavaju hranjive tvari iz tla, čime se smanjuje njihova dostupnost kulturnoj biljci, zauzimaju prostor i ometaju rast i razvoj vinove loze i voćaka. Mnogobrojni korovi su prijelazni domaćini i prenosioci biljnih bolesti i štetnika. Zbog tih, ali i mnogih drugih čimbenika, održavanje tla bez korova donosi mnoge prednosti i veći urod.

Korovi smanjuju prinose i do 9%!

Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa čak do 9%. Herbicidi kojima se suzbijaju korovi u rastu primjenjuju se obično nakon gnojidbe, odnosno prihrane, u proljetnom razdoblju. Korovi se u vinogradima i voćnjacima suzbijaju mehaničkim ili kemijskim putem. Mehaničkim putem obradom i okopavanjem tla. Takvim putem korovi se vrlo brzo oporave pa učinak obrade ne traje dugo. Kemijsko suzbijanje je lakše, jednostavnije i dugotrajnije. Načini suzbijanja razlikuju se ovisno o području uzgoja i osnovnim obilježjima vinograda (položaj, prozračnost, nagib).

Uništite korove provjerenim herbicidom

Vinograd nakon tretiranja Herkulesom Super

Za uništavanje korova u vinogradima Chromos Agro preporučuje provjereni herbicid HERKULES SUPER, neselektivni sistemični herbicid namijenjen suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih korova.

Biljke ovaj herbicid brzo upijaju preko lista i ostalih zelenih dijelova te ga sokovima prenose u korijen i rizome. U prvih 48 sati nakon tretiranja, biljka korova usvaja najveći dio sredstva.

U vrijeme primjene korovi moraju biti dobro razvijeni, imati veliku lisnu masu, odnosno da su visine 15 do 40 cm, kako bi se omogućilo maksimalno upijanje sredstva. HERKULES SUPER u dodiru s tlom veže se na čestice tla, a djelovanjem mikroorganizama brzo se razgradi na vodu, dušik, fosfor i CO2. Zbog toga na biljke ne djeluje preko tla i korijenovog sustava.

Prvi simptomi djelovanja na biljke korova uočavaju se u promjeni boje jer biljke poprimaju crvenu ili žutu boju. Nakon 7 dana osuše se jednogodišnji korovi, a višegodišnji s dubokim korijenovim sustavom za dva do tri tjedna. Tretiranje treba obaviti po lijepom i mirnom vremenu bez vjetra, kako ne bi došlo do zanošenja sredstva.

Kombinacija herbicida za sezonsku zaštitu

Voćnjak nakon tretiranja Herkulesom Super

Upotrebom kombinacije herbicida HERKULES SUPER i PLEDGE 50 WP jedanput godišnje dobiva se zaštita u vinogradu tokom čitave vegetacijske sezone. PLEDGE 50 WP djeluje na nove širokolisne i dio uskolisnih korova, koji niču iz korijena, podanaka i sjemena.

Navedenom kombinacijom herbicida preporuča se suzbijanje korova na dva načina:

  • Tretiranje cijele površine HERKULES SUPER 4 l/ha i PLEDGE 50 WP 0,70 kg/ha
  • Tretiranje u trake širine 70 cm HERKULES SUPER 1,5 l/ha i PLEDGE 50 WP 0,25 kg/ha.

Za uništavanje korova u voćnjacima može se koristiti sredstvo HERKULES SUPER u količini od 2 - 6 l/ha (200 - 600 ml na 1.000 m²) ovisno o vrsti korova. Tretiranje treba obaviti nakon nicanja korova kada su korovi u naglom porastu (zima/proljeće i ljeto/jesen).

Za više informacija o suzbijanju korova, kontaktirajte tvrtku Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Uništavanje korova Korov u vinogradu Korov u voćnjaku Korov Herkules Super


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!