Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 10.06.2015. 14:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita loze od pepelnice i plamenjače

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 267
  • 15
  • 0

Na praćenim lokalitetima, cvatnja vinove loze je završila ili je na samom završetku. Vremenske prilike mogle bi pogodovati infekciji pepelnicom (Erysiphe necator). Zbog osjetljive fenofaze i novog porasta, preporučamo ponoviti preventivnu zaštitu protiv pepelnice (Erysiphe necator) i plamenjače (Plasmopara viticola).

Protiv pepelnice preporučamo primijeniti pripravke na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby DF), krezoksim metila i boskalida (trgovačkog naziva Collis SC), tebukonazola i trifloskistobina (trgovačkog naziva Nativo WG), metrafenona (trgovačog naziva Vivando) ili prokinazida (trgovačkog naziva Talendo).

U vinogradima trenutačno nema vidljivih simptoma bolesti kao ni uvjeta za zarazu plamenjačom, međutim zbog osjetljive feonfaze razvoja kao i jačih oborina najavljenih za početak slijedećeg tjedna, oni bi mogli biti ostvareni, pa preporučujemo primjenu kombiniranih sistemičnih pripravke na osnovi metalaksila-M i folpeta (trgovačkog naziva Ridomil gold combi 45 WG) ili benalaksila i folpeta (trgovačkog naziva Galben F, Fantic F). U vinogradima u kojima se primjenjuje sumporenje, preporučena preventivna tretiranja moguće je odgoditi do kraja vikenda.

Vinogradari upisani u Upisnik integriranih proizvođača, primjenjuju sredstva za zaštitu bilja sukladno Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa. Fungicidi iz skupine ditiokarbamata (mankozeba, propineba ili metirama) ne smiju se primjenjivati više od četiri puta godišnje.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj,vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Poljoprivrednici ne smiju posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstva primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni najmanje tri godine. Evidencija korištenja može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku, a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Oborine Sumporenje FIS Karmen Karlić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]