Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 12.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita loze nakon cvatnje

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 206
  • 5
  • 0

Od posljednje upute za zaštitu vinove loze proteklo je desetak dana. Tokom ovoga mjeseca još nismo zabilježili oborine, već dominira vrlo vruće i sparno vremensko razdoblje. Prosječna vlažnost zraka u prvoj dekadi lipnja bila je je 84,1 % (mjerni uređaj "iMetos" u vinskoj sorti Rajnski rizling na lokalitetu Trnovčak u općini Štrigova), dok su najviše dnevne bile u rasponu od 26,3° do 29,7°C. U četiri lipanjska dana zabilježili smo laganiji vjetar brzine do 10 km/h. U takvim uvjetima, cvatnja vinove traje relativno kratko, pa ovih dana s njom završavaju sorte koje su početkom lipnja počele otvarati svoje prve cvjetove npr. Chardonnay.

Nestabilnije razdoblje s mogućim oborinama očekujemo tek nakon 15. lipnja.

Kao posljedica iznadprosječno velikih količina padalina zabilježenih zadnjih desetak dana prošloga mjeseca, u poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca, na netretiranom su trsju još 25. svibnja pronađeni prvi simptomi sive plijesni i to na lišću i cvjetnim organima sorte Moslavac bijeli ili Šipon i Rajnski rizling (Botrytis cinerea), a 04. lipnja, pronađen je prvi simptom plamenjače (Plasmopara viticola), na listu vinske sorte Sauvignon bijeli.

Razvoj pepelnice očekuje se u drugoj polovici ovoga mjeseca

Ipak, najveću ekspanziju i štete od pepelnice grožđa (Erysiphe necator), očekujemo u drugoj polovici ovoga mjeseca na tek zametnutim bobicama, pogotovo u onim slabije zaštićenim vinogradima. U slijedećem razdoblju, pojava ove bolesti moguća je i u nasadima gdje su provedene određene mjere zaštite. Zašto? Jedan od razloga je razvoj otpornosti ili rezistentnosti pepelnice loze na fungicide specifičnog načina djelovanja. Tako u Međimurju, sustavnim poljskim mikro-pokusima na osjetljivoj vinskoj sorti Moslavac bijeli ili Šipon, već od 2002. godine primjećujemo slabiju djelotvornost nekih triazola iz IBE skupine fungicida npr. propikonazola i miklobutana. Nakon 2010. godine u našem je vinogorju drastično pala djelotvornost svih strobilurina (piraklostrobin, azoksistrobin, krezoksim-metil i trifloksistrobin) kao i nekih kinolina (kinoksifen) (vidi tablicu 1.).

Tablica 1. Najvažnije kemijske skupine fungicida za suzbijane pepelnice grožđa (Erysiphe necator) tzv. erisificida:

Kemijska skupina

Djelatne tvari

Pripravci

Najviše primjena i karenca

Neorganski površinski fungicidi

sumpor

Chromosul i dr.

4x, K=35

Nesistemični organski

meptildinokap

Karathane Gold

4x, K=42

Triazoli (IBE)

difenkonazol

Difkor EC

4x; K=21

miklobutanil

Systhane 24 E

3x; K=35

penkonazol

Topas 100 EC

4x; K=35

propikonazol

Tilt, Bumper EC

3x; K=35

tebukonazol

Folicur, Mystic EC

3x; K=42

tetrakonazol

Domark ME

3x; K=35

Strobilurini

azoksistrobin

Quadris, Universalis

2x; K=28

krezoksim-metil

Stroby DF

2x; K=35

piraklostrobin

Cabrio Top DF

3x; K=35

trifloksistrobin

Zato 50 WG

2x; K=35

Kinolini

kinoksifen

Crystal

5x; K=28

prokinazid

Talendo EC

4x; K=28

Kombinirani

trifloksistrobin+tebukonazol

Nativo WG

3x; K=42

fluopiram+tebukonazol

Luna Experience

3x; K=14

difenkonazol+ciflufenamid

Dynali EC

2x; K=21

boskalid+krezoksim-metil

Collis SC

3x; K=28

miklobutanil+kinoksifen

Postalon SC

4x; K=35

spiroksamin+tebukonazol+triadimenol

Falcon EC

2x; K=42

Ostali fungicidi

metrafenon

Vivando SC

3x; K=28

Zbog pojma točkaste i unakrsne rezistentnosti, nemoguće je dati jedinstvenu preporuku za sve lokalitete, ali ovakve spoznaje potvrđuju i drugi istraživači u srednjoj Europi, primjerice u Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj. Stoga se protiv pepelnice nastoji provoditi antirezistentna strategija kemijskog suzbijanja, pri čemu tijekom sezone treba mijenjati različite kemijske skupine, a rizične djelatne tvari izbjegavajte ili ih ograničite i koristite u kombinaciji s površinskim fungicidima, primjerice sumporom i meptildinokapom.

Vodite računa o pripravcima koji se ne smiju međusobno miješati

Sumporne fungicide i meptildinokap (Karathane Gold) međusobno ne miješajte, zbog mogućnosti fitotoksičnost na tek zametnute bobice i vršne dijelove mladica pri temperaturama zraka većim od 28°C. Protiv pepelnice (Erysiphe necator), u zaštitama prije i nakon cvatnje, prednost dajemo gotovim tvorničkim kombiniranim pripravcima (vidi Tablicu 1.) a u nasadima gdje je bolest zabilježena prijašnjih sezona, bolje je birati novije pripravke kao što su Dynali EC (0,65 lit./ha) i Luna Experience SC (0,4 lit./ha).

Visoke temperature smanjuju opasnost od plamenjače

U zaštitama protiv plamenjače (Plasmopara viticola), nakon cvatnje, prednost dajemo kombiniranim pripravcima koji sadrže folpet, npr. Pergado F, Curzate-F SC, Forum Star DF, Mikal Premium F, Ridomil Gold Combi ili Fantic-F, u propisanim količinama. Vrlo visoke temperature zraka s dnevnim vrijednostima većim od 30°C, značajno umanjuju opasnost od sekundarnog širenja plamenjače (Plasmopara viticola). U zaštitama nakon cvatnje, preporučujemo planirati i primijeniti, prema integriranim načelima, najviše u dva navrata, jedan od specifičnih botriticida, a zbog preventivne zaštite od sive plijesni (Botrytis cinerea) (vidi Tablicu 2.).

Tablica 2. Kemijska sredstva koja imaju dopuštenje za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea), botriticidi u Republici Hrvatskoj:

Skupina

Djelatna tvar

Pripravak

Primjena (%)

fenpiroli

fludioksonil

Switch*

0,08

21

anilinopirimidini

ciprodinil

Chorus

0,04-0,06

21

pirimetanil

Botril 300 SC **

0,25

28

Pyrus 400

0,2-0,25

28

hidroksianilidi

fenheksamid

Teldor

0,1-0,15

21

anilid ili piridin

boskalid

Cantus

0,1-0,12

28

piridin-etil-benzamidi

fluopiram

Luna Privilege KS

0,05

21

Switch* je kombinacija djelatnih tvari fludioksonila i ciprodinila. Botril 300 SC se smije prodavati i upotrebljavati još samo do 01. srpnja 2015. Karence su navedene za vinske sorte.

Ove godine ima manje žutog grožđanog moljca

Umjesto prosječnog desetogodišnjeg ulova od 647 leptira po ferotrapu prezimljujuće ili prve generacije pepeljastih grožđanih moljca (Lobesia botrana), ove smo godine uhvatili samo 114 jedinki, što je 567,5 % manje od očekivanog. Žutog grožđanog moljca (Eupoecilia ambiguella) u 2015. godini još nismo registrirali. Stoga je početkom ovog tjedna, konkretno 08. lipnja, pojava njihovih ličinki bila vrlo slaba, pogotovo na sortama Moslavac bijeli ili Šipon, i Graševini, a tek nešto veća zaraza je očitana na sortama Rajnski rizling, Sauvignon cabernet i Pinot sivi, no i tu daleko ispod praga štetnosti.

Od 2005. godine u Međimurskim vinogradima ima i američkog cvrčka

U nasadima gdje se prijašnjih godina u jačoj mjeri javljala bolest iz skupine fitoplazmatskih žutica, primjerice kod sorti Chardonnay, Rajnski rizling, Pinot sivi i bijeli i Graševina, moguće je nakon cvatnje suzbijati prijenosnike ove bolesti iz skupine cvrčaka. Američki cvrčak (Scaphoideus titanus), pronađen je 2005. godine na području Štrigove, a od 2011.godine, dopuštenje u našoj zemlji za njegovo usmjereno suzbijanje nakon cvatnje vinograda, ima pripravak Actara WG u količini 0,2 kg/ha. Ovaj je pripravak vrlo otrovan i opasan za pčele, pa vinogradi moraju biti pokošeni nakon cvatnje, kao i cvjetni podrast npr. bijela djetelina.Primjenu ovoga insekticida ograničite na doba dana kada pčele ne lete odnosno na rane jutarnje ili kasne večernje sate.

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanja širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze koju uzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence doreé MLO, suzbijanje cvrčaka već nakon cvatnje, potrebno je samo u nasadima u kojima su proteklih sezona u jačoj mjeri primijećeni znakovi ove bolesti.

Fitoplazmatske ili infektivne žutice u Međimurskom vinogorju, pojavljuju se uglavnom na rubnim, istočnim i sjevernim lokalitetima, kao što su Pleškovec, Zasadbreg, Zebanec, Selniščak i Gradiščak, gdje se još uvijek u manjoj mjeri uzgajaju direktno rodni američki hibridi, odnosno u manjim vinogradima gdje se prilikom suzbijanja ljetne generacije grožđanih moljaca, posljednjih 10-tak godina ne provodi strategija odabira djelatnih tvari koje posredno suzbijaju i prenositelje fitoplazmoza tj. cvrčke.

Akcije sakupljanja ambalažnoga otpada u Međimurskoj županiji bit će organizirane tokom studenoga ove godine.

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Chardonnay Mikro pokus Čakovec Međimursko vinogorje Američki cvrčak Pinot sivi Graševina Štrigova Actara WG Infektivna žutica Pleškovec Zasadbreg Zebanec Selniščak Gradiščak Milorad Šubi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]