Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kutjevački vinar
  • 13.12.2021. 10:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Zaokružena priča Branka Mihalja: Uz kušaonu i nova vina - Mačovo brdo i Ruža Mihaljeva

U mojim godinama je teško bilo objasniti svima pa i mojoj obitelji da je to dobro za nas sve. Da trebamo nadograditi tu našu priču oko vinskih sorti, ali i našeg doprinosa u ovoj kutjevačkoj, slavonskoj, hrvatskoj i svjetskoj priči o graševini, kaže poznati vinar.

Foto: Facebook/Vinarija Mihalj
  • 746
  • 34
  • 0

Višestruko nagrađivani kutjevački vinar, Branko Mihalj, u svom asortimanu ima neke nove etikete, a jedna od njih je i Mačovo brdo.

Ovo vino ime nosi po lokalitetu na kojem raste njegov vinograd, a riječ je o brdu na južnim oborncima Krndije koje po njegovom mišljenju ima najbolji položaj za uzgoj graševine.

"Nastalo je tako jer smo čekali kraj zriobe, ali smo ipak dobili suhu graševinu od 105 eksla s 13,5 posto alkohola", ispričao je Mihalj za Poljoprivrednu televiziju. Kako dodaje, ono je posebno i može se uspoređivati s njihovom šampionskom graševinom s kojom su na Vinoviti pobijedili 15 drugih zemalja.

"Moglo bi pobijediti i nju zbog nešto veće razine alkohola, ali i mineralnosti", otkriva.

Vino u čast unuci

U čast rođenja unuke, Branko joj je posvetio jedno novo vino. Riječ je u Ruži Mihaljevoj čija je osnova vrlo rijetka sorta kod nas, muškat ruža. To je cuvée, odnosno, kako kaže Mihalj kombinacija graševine, rajnskog rizlinga i merlota. "U njega ide najbolje crveno vino", napomenuo je ovaj vrsni vinar.

Kako bi zaokružio svoju vinsku priču, odlučio je napraviti i kušaonu vina. Uređena je do najsitnijeg detalja, a iz nje se pruža pogled na kutjevački dvorac i crkvu s jedne, a brdašca na kojima se često mogu vidjeti jeleni s druge strane.

"U mojim godinama je teško bilo objasniti svima pa i mojoj obitelji da je to dobro za nas sve. Da trebamo nadograditi tu našu priču oko vinskih sorti, ali i našeg doprinosa u ovoj kutjevačkoj, slavonskoj, hrvatskoj i svjetskoj priči o graševini", ispričao je Mihalj.

Što je još rekao i kako izgleda Brankova kušaona pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Branko Mihalj Kutjevački vinar Mačovo brdo Ruža Mihaljeva Poljoprivredna tv Kušaona


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce