Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 05.11.2020. 07:30

Zakopavaju čokote u jesen - crtu podvlače na -17°C

Vinogradari iz hladnih regija svoju lozu zakopavaju kasno u jesen kako bi zaštitili biljke od smrzavanja. To rade jer još uvek nisu pronašli alternativu. Pojedini koriste i geotekstil.

Foto: Facebook/Château Changyu Moser XV
  • 347
  • 26
  • 0

Zagrtanje čokota jedna je od mera zaštite koja se obavlja nakon berbe u vinogradu. Ali, da li ste čuli za njihovo zakopavanje? Ako u kasnu jesen posetite zasade u hladnijim vinskim regijama poput kineske Ningksije, istočne Turske, Finger Lakesa u SAD-u i Ontarija u Kanadi, postoji šansa da vinovu lozu nećete ni videti. Zašto?

Zato što je pojedini proizvođači, pre nego što zemljište izmrzne zakopavaju kako bi preživela ekstremno niske, zimske temperature koje su, verovali ili ne, bez obzira na klimatske promene još uvek uobičajene u tim delovima sveta. 

Nisu pronašli bolju metodu

"Podvlačimo crtu na -17°C" rekao je za decanter kineski konsultant za vino, profesor Li Demej. Pojašnjava da je ova temperatura zapravo linija koja razdvaja područja u kojima je potrebno zakopavati vinograde i ona u kojima ne treba.

"Ako najniža temperatura u regiji redovno pada ispod ove tačke smrzavanja onda je potrebno preduzeti posebne mere zaštite", upozorio je.

U Kini to uključuje većinu vinskih regija u severnom delu države, uključujući Ningksiju, Ksinjang i Huanren u provinciji Ljaoning na severoistoku koja ima sve veću reputaciju za proizvodnju kvalitetnih ledenih vina.

Nestaće polovina svetskih vinograda?

Demej pojašnjava da je zaštita od niskih temperatura neophodna te da do sada nisu pronašli efikasniju metodu. Zbog hladnih klimatskih uslova ovu je biljku potrebno zaštiti od dve pretnje. Prva je smrzavanje, a druga nedostatak vode u stabljikama.

Pre zakopavanja zalivanje?

Kao početni korak ka zdravoj hibernaciji, uzgajivači moraju da orežu lozu i skinu grane sa žice. Kao i u našim krajevima, opalo lišće i grane iznose iz zasada kako bi sprečili širenje biljnih patogena i bolesti.

Treba napomenuti da u sušnim krajevima vinogradari temeljno zalivaju lozu desetak dana pre nego što planiraju da je zakopaju, vodeći potom računa da ima dovoljno vode, ali nikako ne previše jer bi u tom slučaju došlo do truljenja.

Nakon berbe u vinogradu sledi đubrenje, obrada i malčiranje vinove loze

Na severoistoku Kine i nekim regijama u Kanadi dodatno snabdevanje vodom verovatno neće biti potrebno tamo gde se očekuje snežni pokrivač. 

Otprilike dve nedelje pre nego što temperatura padne na nulu, uzgajivači treba da budu spremni za zatrpavanje koje se pažljivo obavlja ručno ili traktorom. Prvo se nanosi manji sloj zemlje u podnožje biljke jer bi prilikom nagomilavanja veće količine zemlje moglo doći do pucanja čokota. Koliko debeo treba biti pokrivač, zavisi od toga kakva zima se očekuje.

U proleće se vinogradi otkopavaju, a čokoti vežu

Tokom cele zime loza ostaje ispod sloja zemlje, čekajući "buđenje" zemlje u proleće.

"Iako im zakopavanje omogućuje proizvodnju vina u nekim od najhladnijih područja na svetu, ovaj radno intenzivan postupak može povećati troškove za trećinu", tvrdi profesor Li.

Uzgajivači takođe moraju da smanje gustinu svojih zasada kako bi obezbedili dovoljno prostora i zemlje za zakopavanje. Takođe, uobičajena je zabrinutost da ovaj postupak može fizički da ošteti lozu i dovede do bolesti ili infekcija, istovremeno im smanjujući životni vek.

Uz to, vreme zakopavanja i iskopavanja presudno je za zaštitu i prevenciju preranog pucanja pupova, što može da rezultira oštećenjem zbog prolećnog mraza, a prema istraživanju Instituta za hladnu klimu za vinogradarstvo i vinarstvo iz 2014. godine sa Univerziteta Brok u Ontariju u Kanadi.

Istraživači eksperimentišu i sa geotekstilom

"Uprkos nedostacima, zaštita vinove loze zimi u severnoj Kini je nužna", napominje profesor Li, dodajući da još uvek nisu pronašli efikasniju metodu.

Međutim, uzgajivači se trude maksimalno da usavrše postupak. Kako bi se smanjila šteta, vinogradi u Ningksiji obično usvajaju sistem orezivanja u obliku jednostranog kordonskog sistema, što olakšava zatrpanje čokota.

Evo kako posaditi vinovu lozu i koje agrotehničke mere sprovesti u proleće?

U Kvebeku eksperimentišu sa geotekstilom kao alternativnim materijalom za pokrivanje. Domein Strit Žak je ovu metodu usvojio od 2006. godine postavljajući geotekstil preko žice, odnosno loze, pomoću traktora. 

Ovi se materijali mogu postaviti nezavisno od uslova zemljišta, čak i ako je ono smrznuto. Ali, geotekstil je skuplji, a upitna je i njegova dugotrajnost i ponovna upotreba.

Istovremeno, vinogradari u Kini istražuju hibridne i autohtone sorte grožđa koje imaju bolju toleranciju na niske temperature.

Kako to izgleda pogledajte u videu: 


Tagovi

Vinograd Smrzavanje Niske temperature Zaštita


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.