Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 06.05.2021. 15:00

Za podizanje novih ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara 70 milijuna kuna

Intenzitet javne potpore po projektu je 50 posto, ali može se uvećati za dodatnih 20 posto, stoji u nacrtu natječaja koji je u javnom savjetovanju.

Foto: Vedran Stapić
  • 359
  • 456
  • 0

U javnom savjetovanju je i Nacrt natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ - podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Svrha Natječaja je, objašnjavaju, podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru vinogradarstva koje će se postići ulaganjima u podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara, s ili bez opremanja.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru vina sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. 

Najviša potpora do 500.000 eura

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju je 70.000.000 kuna. 

Najniža visina javne potpore po projektu je 5.000 eura dok najviša iznosi do 500.000 eura ili do 100.000 eura za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 eura, korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu.

Intenzitet javne potpore je 50 posto (Europska unija sudjeluje s 85 udjela, a Republika Hrvatska s 15 posto udjela).

Također, intenzitet potpore po projektu može se uvećati za dodatnih 20 posto u sljedećim slučajevima:

  • ulaganje provodi mladi poljoprivrednik ili
  • ulaganje se odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima 
  • ulaganje se provodi kao zajednički projekt.

Najveći intenzitet kombinirane potpore ne smije biti veći od 70 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta.

U slučaju za mlade poljoprivrednike, kako su definirani kao korisnici ovog tipa operacije, intenzitet potpore uvećava se za 20 posto uz uvjet:

  • ako se radi o fizičkoj osobi, mladi poljoprivrednik mora prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu biti zaposlen kod te fizičke osobe - korisnika i početi plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po osnovi poljoprivrede
  • ako je korisnik pravna osoba, mladi poljoprivrednik mora biti zaposlen u pravnoj osobi - korisniku prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu.

U slučaju da mladi poljoprivrednik ne ispuni uvjete do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, dodatni intenzitet potpore od 20 posto korisniku neće biti isplaćen.

Mladi poljoprivrednik mora dokazati stručna znanja

Također, kako bi ostvario dodatnih 20 posto potpore mladi poljoprivrednik treba dokazati stručna znanja i vještine (stručnu osposobljenost) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, dostavom dokumentacije.

Status mladog poljoprivrednika ne mogu ostvariti pravne osobe koje nisu registrirane kao trgovačka društva (kaznionice, zatvori, zadruge, škole i sl.) i zajednički projekti.

Više o savjetovanju pogledajte ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 20. svibnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tip operacije 4.1.1 Podizanje vinograda Rekonstruiranje vinograda Javno savjetovanje Nacrt natječaja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs