Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 24.05.2017. 13:30

Vrijeme je za zaštitu vinove loze pred cvatnju

Većina sorti vinove loze je pred cvatnjom. Promjenjiv tip vremena produljit će samu cvatnju i oplodnju, a time će i loza biti dulje izložena infekcijama peronospore i pepelnice.

  • 2.142
  • 92
  • 0

Početak cvatnje je važan trenutak u zaštiti od peronospore, pepelnice, a kod nekih sorti (sorte zbijenog grozda) i sive plijesni. Većina sorti vinove loze je pred cvatnjom. Početkom cvatnje smatra se trenutak kada je otvoreno 5-10% cvjetova. Ovisno o vremenskim uvjetima cvatnja traje 10-20 dana.

Promjenjiv tip vremena produljit će samu cvatnju i oplodnju, a time će i loza biti dulje izložena infekcijama peronospore i pepelnice, uz veću mogućnost pojave ranog botritisa, naročito na osjetljivijim sortama zbijenog grozda (npr. Rajnski rizling, Zeleni silvanac).

Zbog toga je važno izabrati pripravke koji će pružiti dugotrajnu zaštitu protiv peronospore i pepelnice kroz cijelu cvatnju. Preporuča se prskanje sistemičnim i sistemično-kontaktnim preparatima da bi vinova loza bila maksimalno zaštićena u razdoblju cvatnje kada se tretiranje ne obavlja.

Preporuke za zaštitu vinove loze

Naime, iskusni vinogradari znaju da nije poželjna primjena zaštitnih sredstava za vrijeme cvatnje jer se mogu pojaviti negativni utjecaji korištenih škropiva na proces oplodnje.

Početak cvatnje je važan trenutak u zaštiti od peronospore, pepelnice, a kod nekih sorti i sive plijesni

Neposredno pred početak cvatnje tvrtka Chromos Agro preporuča primjenu sljedećih kombinacija:

  • Orvego + Fond 12 E + Chromosul 80 (0,8 l/ha + 0,015 % + 0,2%) - odlična kombinacija preventivnih fungicida namijenjena za suzbijanje pepelnice i plamenjače vinove loze. Primjenjuju se prije cvatnje i poslije cvatnje u vrijeme najvećeg pritiska bolesti ili
  • Forum Star + Collis (0,2% + 0,035%) - odlično za sorte zbijenog grozda jer ova kombinacija suzbija plamenjaču, pepelnicu i sivu plijesan ili
  • Vivando + Chromosul 80 (0,02% + 0,2%) - odlična kombinacija za suzbijanje pepelnice - sumpor se preporuča radi ubrzanog učinka na eventualno već prisutnu zarazu pepelnicom ili
  • Postalon 90 SC + Orvego (0,125% + 0,8 l/ha) - odlična kombinacija za suzbijanje pepelnica i plamenjače. Sredstva se primjenjuje od početka formiranja cvata do faze šaranja bobica ili
  • Forum Star + Postalon 90 SC (0,2% + 0,125%) - odlična kombinacija za suzbijanje plamenjače, pepelnice i sive pljesni

Fond 12 E, Orvego, Forum Star, Vivando, Collis i Postalon pružaju sigurnu zaštitu tijekom cijelog perioda cvatnje (cca 10-14 dana), ovisno o vremenskim uvjetima.

Paziti na vrijeme primjene sredstva

Fond 12 E lokalno sistemični preventivni i kurativni fungicid namijenjen za suzbijanje pepelnice vinove loze. Primjenjuje se prije i poslije cvatnje.

Orvego je kombinirani lokalno-sistemicni i kontaktni fungicid koji je namijenjen za suzbijanje plamenjače vinove loze. Orvego optimalno kombinira načine rada dva različita aktivna sastojka. Ova dvostruka akcija omogućuje kontrolu skoro svih faza životnog ciklusa plamenjače, od klijanja do nastanka spora.

Forum Star kombinirani fungicid namijenjen na suzbijanje bolesti plamenjače i sive plijesni. Preporučamo uporabu Forum Stara u takozvanom blok tretmanu (dva puta uzastopno) u razmacima od 10-12 dana, kada je najveća opasnost od plamenjače i kada je vinograd najosjetljiviji na bolest. To je početak cvatnje do faze zatvaranja grozda.

Collis kombinirani preventivni fungicid sistemičnog učinka. Namijenjen za suzbijanje pepelnice. Primjenjuje se od početka cvatnje do zatvaranja grozda. Najučinkovitiji je kada se upotrebljava na kraju cvatnje.

Vivando lokalno sistemični fungicid. Namijenjen za suzbijanje pepelnice vinove loze.

Postalon 90 SC kombinirani fungicid za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi. Djeluje kontaktno, sistemično i putem para. Nakon tretiranja je prisutan na površini, kao i u unutrašnjosti biljke.

Uz suzbijanje bolesti, smanjite napad štetnika

Kombinaciju Forum Star i Collis preporučamo u periodu najjačeg infekcijskog potencijala najvažnijih bolesti vinove loze. Uporabom kombinacije ova dva fungicida postižemo zaštitu vinograda od dvije najvažnije bolesti vinograda (plamenjače i pepelnice) i dodatno smanjujemo zarazu sivom plijesni.

Njihovu primjenu treba tempirati neposredno pred cvatnju kako bi se učinak pripravaka "protegao" kroz cijeli period cvatnje. Kao što smo već napomenuli, tijekom cvatnje nije preporučljivo tretiranje zbog mogućih negativnih učinaka na oplodnju.

Također uz navedene fungicide, preporučamo kombinirati i jedan od insekticida Rotor Super ili Fastac 10 EC kako bi se smanjio napad prve generacije groždanih moljaca.

Za više informacija o zaštiti vinove loze, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Vinova loza Zaštita Cvatnja Siva plijesan Peronospora Pepelnica


Partner