Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Byctisus betulae
  • 04.05.2020. 07:30

Vreme idealno za napad cigaraša: Vinogradari i voćari, da li ste ih već uočili?

Veliki problem sa cigarašem je taj što tokom dana bude skriven ispod izdanka, iza grumena zemlje, a noću se penje i oštećuje pupoljke. Pravi veće štete kada pupoljci počinju da bubre i tada ih ispija svojom kljovom. 

Foto: Flickr/el.gritche
  • 384
  • 31
  • 0

Cigaraš (Byctiscus betulae) je štetočina koji pripada grupi tvrdokrilaca (surlaša) sa dugom kljovom, a nanosi štetu na vinovoj lozi i voćkama, najviše kruškama. 

Telo ovog tvrdokrilca je vrlo živih boja, zelene, plave ili bakarno crvene sa metalnim sjajem. Dužina odraslog insekta je od šest do devet milimetara, larva je bela i bez nogu, a poraste do šest milimetara. Mužjaci imaju po jedan šiljak sa svake strane na prednjem delu grudi.

Listove pretvara u oblik cigare

Cigaraš se pojavljuje u aprilu i maju, a veliki problem kod njega je što tokom dana bude skriven ispod izdanka, iza grumena zemlje, a noću se penje i oštećuje pupoljke. Pravi veće štete kada pupoljci počinju da bubre i tada ih ispija svojom kljovom. 

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Kada se pupoljci otvore i loza prolista, nagriza peteljku lista, zbog čega on vene, tako da ženka može nogama da ga smota u oblik cigare po čemu se prisustvo ove štetočine najbolje prepoznaje. Unutar te cigare odlaže dva do tri jaja, a jedna ženka može da smota 20-30 listova. Larve žive unutar "cigare" gde se i hrane, a na završetku razvoja odlaze u zemlju gde prezimljuju. 

Suzbijanje obavezno pre nego što se pupoljci otvore

Sa suzbijanjem ove štetočine potrebno je početi i pre nego što se pupljci otvore, a budući da je sitan i da se zbog boje tela lako prilagođava, na mladom izdanku na čokotu teško ga je uočiti, pa se najčešće primeti kada je već napravio štetu.

Šta treba znati pre podizanja vinograda

Što se tiče tretiranja, danas se sve više koriste insekticidi i to oni u granulama, koji se pospu oko izdanka, ali efikasnost ovog načina zaštite se dovodi u pitanje. Najsigurniji način je redovno obilaženje vinograda i skupljanje lišća koje je zaraženo. To lišće je najbolje spaliti ili iz njega uništiti sve larve kako bi najezda sledeće godine bila manja. Neki agronomi preporučuju obilazak vinograda noću, sa baterijskim lampama, ali naravno, to se odnosi samo na manje zasade. 

Foto: Flickr licenca CC


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Cigaraš Byctisus betulae Vinova loza Tvrdokrilci Pupoljci Listovi April Maj Insekticidi Štetočina


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.