Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 05.09.2020. 18:00

Voda obogaćena ozonom u zaštiti vinove loze

Nanošenje se može obaviti prskanjem, a efikasnija metoda je endoterapija odnosno ubrizgavanje vode obogaćene ozonom u deblo, pokazalo je naučno istraživanje.

Foto: JumpStory
  • 175
  • 170
  • 0

Vinova loza je jedna od popularnijih biljnih vrsta u svetu, ali je istovremeno vrlo osetljiva na gljivične infekcije i zahteva veliku upotrebu fungicida. Stoga sve više zemalja traži alternativu jer se 35 odsto pesticida u svetu koristi upravo u zaštiti ove kulture.

Istraživači sa Univerziteta Kastilja u Španiji nedavno su otkrili i eksperimentalno dokazali da voda obogaćena ozonom takođe može da bude efikasno sredstvo u kontroli gljivičnih bolesti, jer deaktivira mikroorganizme patogena. 

Osim toga, studija objavljena na stranici naučnog časopisa mdpi je dokazala da ovakva vrsta zaštite utiče na kvalitet i aromu grožđa i vina.

Folijarna primena ili endoterapija

U poslednjih nekoliko godina prskanje vinove loze ozoniranom vodom među vinogradarima sve je češće u upotrebi. Razlog leži uglavnom u velikoj oksidacijskoj snazi ozona i njegovom spontanom razlaganju na kiseonik bez stvaranja opasnih rezidua.

Folijarna primena je najčešći način nanošenja sredstava. Međutim, ova metoda uključuje i gubitke. Otkrili su da raspršivanje dovodi 30-40 odsto gubitaka i 10-40 odsto taloženja na zemlji, u zavisnosti od stepena razvoja vinove loze ili gustoće krošnje.

Alternativno, sredstva za zaštitu mogu se direktno primeniti na sprovodni sistem biljke putem metode nazvane endoterapija. Ovaj pristup smanjuje uticaj na životnu sredinu i izloženost korisnika, a istovremeno promoviše efikasniju upotrebu agrohemikalija jer se isporučuje cela doza.

Treba dodati da je ovu metodu koristio Leonardo da Vinči još u XV veku, kada je ubrizgao arsen u stablo jabuke i otrovao ga.

Utiče li na kvalitet grožđa i vina?

Ova tehnika ne samo da može pomoći u suzbijanju bolesti vinove loze, već uzrokuje i promene u kvalitetu plodova i, za posledicu može imati uticaj na vinske atribute.

U ispitivanom slučaju ozonirana voda primenjena endoterapijom u četiri različita fenološka stepena, u rasponu od pre cvetanja do razdoblja dozrevanja poboljšala je ukupni kvalitet grožđa, ali pojačanje dodatnim prskanjem moglo bi da nadjača antioksidativni sistem biljke i da dovede do suprotnog učinka, uglavnom u pogledu boje i fenola.

Pripremite pravilno lozne kalemove za sadnju

Buduća istraživanja koja će analizirati uticaj različitih doza ozonirane vode, vremena primene, godina i sorte bila bi prikladna za određivanje optimalnih uslova kako bi ove vrste zaštite bile efikasne u suzbijanju bolesti bez promene ili čak poboljšanja kvaliteta grožđa i vina.

Osim navedenog, ozon u gasovitom ili tečnom stanju ima široku primenu u sredstvima za dezinfekciju u prehrambenoj industriji, pogotovo za čuvanje i produženje roka trajanja ubranog voća i povrća.


Tagovi

Ozon Ozonirana voda Zaštita vinove loze Gljivične bolesti Zaštita bilja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u