Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bučević
  • 05.06.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Batina

Vladimir Bučević: Mraz obrao voćke, zbog suše do 20% manje grožđa

OPG Bučević iz Batine već se 15 godina bavi vinogradarstvom i voćarstvom u Baranji. O ovosezonskim problemima te tekućoj vinogradarskoj sezoni, Osječka televizija porazgovarala je s nositeljem OPG-a Vladimirom Bučevićem.

Foto: JumpStory
  • 523
  • 18
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bučević iz Batine već se 15 godina bavi vinogradarstvom i voćarstvom u Baranji. O problemima voćara te tekućoj vinogradarskoj sezoni, Osječka televizija porazgovarala je s nositeljem OPG-a Vladimirom Bučevićem.

Iako je lokacija tj. cijela Baranja jako povoljna za uzgoj voćaka i vinove loze, mraz koji je naglo došao početkom proljeća uništio je sve biljke koje su bile u početku cvatnje. "Kakva će biti godina ovisi o cijeloj situaciji u Hrvatskoj s obzirom na to da će i turizam biti manji isto za 15-tak posto tako da ćemo tek na kraju godine vidjeti kolika je prava potrošnja voća. Najvjerojatniji će se jako malo uvoziti, kako kažu“, rekao je Bučević.

Stjepan Zorić: Od mraza je stradalo do 70% voćaka, zatražena je i pomoć Vlade

Na svome OPG imaju marelice, šljive breskve, nektarine i na 3,5 hektara vinovu lozu. Najviše uzgajaju crni pinot i graševinu, a imaju nešto cabernet, rajnski rizlinga i sauvignon bijelog. "Kako sada izgleda vino će biti kvalitetno, ali će zbog opće suše biti oko 20% manje grožđa pa tako i vina“, rekao im je  proizvođač.

Budućnost poljoprivrede vidi u staklenicima

Zelene i plava Hrvatska povezuju se već godinama, a tek smo sada za vrijeme krize shvatili da su vlastita proizvodnja hrane, zemlja i voda strateški proizvodi i država ne može o njima ovisiti, pogotovo o uvozu treće razredne robe iz zemalja koja uopće nema kvalitetnu zemlju. 

Jedan od najvećih problema svih proizvođača je nedostatak hladnjača i skladišnog prostora, no iako je Osječko-baranjska po tome pitanju nešto pokrenula i izrađeni su razni projekti, postavlja se pitanje može li se voćke koje su uništene donekle spasiti izgradnjom tih hladnjača.

"Znam da postoji projekt županije, no on naravno još uvijek nije započeo. Međutim prava budućnost hrvatske poljoprivrede je proizvodnja određenih vrsta voća i povrća u staklenicima. Hrvatska ima 3 milijuna hektara zemlje, a od toga je milijun hektara obrađeno, na milijun hektara su šume, a milijun hektara uopće se ne obrađuje. Nažalost čak 500.000 hektara je i obrađeno i spremno za proizvodnju, no njezina cijena je previsoka za nas poljoprivrednike“, pojašnjava Vladimir te dodaje,"treba poljoprivrednicima dati zemljište na 50 godina po jednu kunu i omogućiti povoljan kredit u bankama kako bi se mogli podići staklenici na kojima će se proizvoditi ne samo za naše potrebe nego će se i velika količina moći izvoziti.“

Interes za kontinentalnim turizmom sve više raste

U Slavoniji se proizvodi 3/4 vina kako tvrdi OPG-ovac, ali potrošnja je nešto manja i ako se ne plasira na more, većinom za turiste teško se ovdje u istočnom dijelu prodaje. 

"No, sve više uočavamo kako se i to mijenja. Interes za kontinentalni turizam će rasti iz godine u godinu. Dolaze gosti kojima Sunce i more nije primarno i žele se dobro provesti uz dobru hranu i kvalitetna vina koja mi možemo ponuditi. Država to treba ozbiljnije prepoznati i da povoljnim ulaganjima, a onda i u dogovoru s komercijalnim bankama potpomogne takvome razvoju“, poručuje Bučević.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

OPG Bučević Vladimir Bučević Vinograd Voćke Staklenici Kontinentalni turizam Mraz Suša


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]