Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski turizam
  • 12.11.2022. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Hvar

Višestoljetna tradicija proizvodnje grožđa i vina na Hvaru ide naprijed i daje odlične rezultate

Vinari i otok su vidljiviji na vinskoj sceni, postižu uspjehe na lokalnom i globalnom planu i vesele se svim novim vinskim turistima, čulo se u Arsenalu.

Foto: Vedran Rafael Janić
  • 1.901
  • 107
  • 0

Udruga Hvarski vinari i Turistička zajednica Grada Hvara organizirali su u prostoru Arsenala degustaciju otočnih vina i predavanje na temu "Širi pogled na vinski turizam“.

Cilj je bio privući turiste željne organiziranih sadržaja u mirnijem okruženju nego tijekom ljetnih mjeseci. Prostor Arsenala, povijesne građevine u središtu grada, sagrađena početkom 14. stoljeća kao brodogradilište, kasnije, u 17. stoljeću adresa poznatog Hvarskog kazališta, a danas prostor za izložbe i manifestacije, bio je idealan za vinsko kušanje.

Degustacija je privukla brojne domaće i strane turiste, ali i otočane koji su, u posezoni, malo odahnuli od  ljetne vreve i užurbanog ritma. Ponuđene su izvorne sorte Hvara i Dalmacije – bogdanuša, prč, pošip, plavac mali. Bilo je vina svih boja i oblika - bijela, ružičasta i crna, pjenušava, mirna i desertna, tako da je svaki ljubitelj pronašao nešto za sebe.

Predstavljene su vinarije Bartul, Ventus, Pavičić, Matković, Tomić, Bell'Iakov, Zlatan Otok, Vujnović, Carić, Svirče i Luviji. Gastronomsku pratnju pripremili su učenici Srednje škole Hvara, za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav "Little Sister“, dok su u luci plesali tradicionalni brodovi na manifestaciji Hvar metropola mora.

Imaju sve adute za privući zahtjevnog vinskog turista

O vinskom turizmu su govorili dipl.ing.agr Ivana Krstulović Carić, predsjednica Udruge Hvarski vinari i vinski novinar i kolumnist svjetski poznatog  časopisa Decanter Miquel Hudin. Uvodničarka je bila direktorica turističke zajednice Iva Belaj Šantić, a moderatorica prof. Marija Vukelić, vinska promotorica.

"Najvažnije karakteristike našeg vinarstva, otočnu proizvodnju, kontinuitet i tradicija, relevantne su i za razvoj vinskog turizma. Hvarska vina imaju posebno važno mjesto na hrvatskoj vinskoj sceni, ponose se bogatstvom izvornih, lokalnih sorti, nude vina laganog i jakog tijela, niskih, srednjih i jakih alkohola, imaju sve adute za privući zahtjevnog vinskog turista“, rekla je Ivana Krstulović Carić.

Miquel Hudin predstavio je zanimljive svjetske primjere enoturizma, poput Nape u Kaliforniji te Priorata u Španjolskoj, a nazočni posjetitelji su mogli vidjeti sličnosti i razlike, povući paralele i zaključiti koji bi smjer bio dobar za cjelogodišnji vinski turizam.

Hvar ima sve uvjete i za vinski turizam 

Udruga s desetogodišnjim konstantnim djelovanjem ukazuje na važnost tradicije (i logo Udruge ukazuje na to - Hvar otok vina, od 384. g. pr.K. ), a mnogi događaji na otoku i izvan njega govore o popularnosti na regionalnom vinskom tržištu i šire. Već nekoliko godina razne se manifestacije događaju u predsezoni i posezoni, otok je atraktivan turistima koje uz vino zanima i gastronomija, povijest, znanost i kultura.

"Istodobno, vinski Hvar se predstavlja ciljano izvan otoka, u Hrvatskoj i inozemstvu: dugo se pamte i prepričavaju kreativne adionice, posebice u Splitu i Zagrebu, na kojima su se uz vina sljubljivale i hvarske čokolade, ali i poezija i klapska pjesma. Nedavno se u Zagrebu održalo i prvo kušanje naslijepo izvorne sorte bogdanuše Bogom dana – bogdanuša, koja je nekim polaznicima po prvi put ušla u vinski spektar, a onima koji je (već) poznaju, ukazala na raznolike mogućnosti sorte“, kaže Marija Vukelić.

Dodala je kako višestoljetna tradicija proizvodnje grožđa i vina na otoku traje, ide naprijed i daje odlične rezultate zahvaljujući prvenstveno vrhunskoj kvaliteti, ali i mnogim aktivnostima tijekom cijele godine koje osmišlja Udruga s partnerima.

"Unaprijed planiranom zajedničkom promocijom i aktivnostima, vinari i otok su vidljiviji na vinskoj sceni, postižu uspjehe na lokalnom i globalnom planu i vesele se svim novim vinskim turistima“, zaključila je.


Fotoprilog


Tagovi

Hvarska vina Udruga Hvarski vinari Tradicija Degustacija


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.