Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 19.10.2020. 12:00

Vinska omotnica za 2020. iskorištena gotovo u cijelosti, isplaćen 10,1 milijun eura

Unatoč svim okolnostima, nove mjere, uspješna provedba ugovorenih projekata i obrada zahtjeva doprinijeli su većem iskorištenju omotnice u odnosu na sve prethodne godine, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/ radiokafka
  • 249
  • 44
  • 0

Postotak iskorištenosti Vinske omotnice veći je nego ikad prije - gotovo 94%, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Od ukupno dostupnih 10,8 milijuna eura za 2020. godinu u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je isplatila 10,1 milijun eura. Tako je danom 15. listopada 2020. godine završena još jedna financijska godina.

"Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske prepoznali su probleme vinara te omogućili korištenje kriznih mjera skladištenja i destilacije s ciljem pružanja pomoći vinarima za saniranje šteta nastalih uslijed poremećaja tržišta vina kao posljedice pojave pandemije bolesti COVID – 19“, pojašnjavaju.

Povećan intenzitet potpore 

Kako su pojasnili, od prvoga programskoga razdoblja do sada proširen je obuhvat odnosno značajno je povećan broj mjera koje su korisnicima na raspolaganju. Pojednostavljen je provedbeni okvir i procedure, kako bi proces odobravanja i ugovaranja mogao teći brže i jednostavnije.

"Konkretnije, u novom programskom razdoblju pored postojećih triju mjera uvedena je nova mjera Informiranje u državama članicama, kao nadogradnja postojeće mjere Promidžbe na tržištima trećih zemlja, s intenzitetom potpore od 80% od razine maksimalno prihvatljivih troškova", navode iz Ministarstva. 

Tako je u mjeri Restrukturiranja i konverzija vinograda povećan intenzitet potpore sa dosadašnjih 50% na 75% od razine maksimalno prihvatljivih troškova, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo, što prije nije bilo moguće. U svim mjerama, a s ciljem bržeg protoka financijskih sredstava u projektu, uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu.  

Interventne mjere zbog pandemije 

Podsjećaju, zbog pandemije i nemogućnosti plasiranja na tržište, uvedene su i dvije nove interventne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, koje su pri okončanju provedbe. Povećavani su i intenziteti potpore, tako je u mjeri Ulaganja povećan intenzitet sa 50% na 70%, u mjeri Rekonstrukcije i konverzije vinograda s postojećih 75% na 90% u mjerama Informiranja i Promidžbe na trećim tržištima sa 80% na 90.

"Unatoč svim okolnostima, nove mjere, uspješna provedba ugovorenih projekata i obrada zahtjeva doprinijeli su većem iskorištenju omotnice u odnosu na sve prethodne godine", naglašavaju dodajući da je putem Nacionalnog programa pomoći sektoru vina u predviđenom petogodišnjem programskom razdoblju iz Europskog fonda i Državnog proračuna osiguran godišnji fond od 11 milijuna eura, odnosno u pet godina ukupno više od 55 milijuna eura za razvojne projekte iz sektora vinarstva i vinogradarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

APPRRR Vinska omotnica Financiranje Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]