Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema projekta
  • 14.01.2021. 13:30

Vinska omotnica: Moguće je povećanje s 50 čak na 70%

Što je bitno kod osnovne pripreme projekta kako bi se na vrijeme stiglo prijaviti na natječaj?

Foto: Depositphotos/jacquespalut
  • 1.021
  • 464
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 11. siječnja 2021. najavila Natječaj za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina, a koja je samo jedna od mjera iz Vinske omotnice, namijenjene vinogradarskom i vinarskom sektoru. 

Agencija ovom najavom uvodi novi sustav obavještavanja krajnjih korisnika o novim natječajima pri tome im dajući više vremena za uspješnu pripremu potrebne dokumentacije. Prema najavi, njegova je objava planirana je za veljaču, a trajanje je trenutno nepoznato s pretpostavkom da će to biti minimalno mjesec dana. 

Podsjetimo, Vinska omotnica je skup mjera iz programa "Zajednička organizacija tržišta" i predstavlja poseban sustav unutar APPRRR-a, a koja je regulirana Nacionalnim programom pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019 do 2023.  

Raste interes za ulaganje i marketing

Jedna od najbitnijih je svakako mjera Ulaganje u vinarije i marketing vina koja ima cilj povećati konkurentnost proizvođača vina na zahtjevnom svjetskom tržištu kao i smanjenje troškova proizvodnje kroz modernizaciju proizvodnje.    

U prošlom razdoblju od 2014. do 2018. ukupno je odobreno 216 projekata (prema podacima sa stranica Agencije) i na taj način realizirano manje od 50% predviđene omotnice za ovu mjeru. S novim programskim razdobljem od 2019-2023 interes za nju je značajno porastao, a što govori i činjenica da je u prvom Natječaju odobreno 79 projekata, a u drugom prijavljeno njih oko 90. 

Povećanja intenziteta potpore

Prihvatljivi troškovi su oni vezani za građenje (izgradnju i rekonstrukciju objekta) prostora za preradu grožđa, proizvodnju, prezentaciju i prodaju vina, nabava opreme i strojeva koji se koriste u preradi grožđa, proizvodnji vina i njegovoj pripremi za tržište. 

Kada je riječ o korisnicima, prihvatljive su fizičke i pravne osobe upisane u vinogradarski registar kao proizvođač i prodavač vina u trenutku podnošenja prijave.

Intenzitet potpore je 50% prihvatljivih troškova za mikro, mala i srednja poduzeća a za velika od 24 do 25%.

Glavna novost vezana uz ovaj Natječaj je najava mogućnosti povećanja intenziteta potpore s 50% na 70%, a za koji se očekuje odobrenje Europske komisije ovoga mjeseca. 

U svakom slučaju, pohvale Agenciji za objavu najave natječaja prije same objave, što je svakako dobar poticaj krajnjim korisnicima da se počnu pripremati za prijavu, koristeći odredbe iz postojećeg Pravilnika (NN 21/2019 i 21/2020) kao i obrazaca u kojima je moguće pronaći sve relevantne informacije, a koji su dostupni na stranicama APPRRR-a.

Više o natječaju potražite ovdje

Temeljem dosadašnjih iskustava iz provedenih projekata i činjenici da je priprema i prijava projekta zahtjevan proces, s pripremom je potrebno započeti što ranije tj. odmah

Koraci u pripremi prijave

Prvi koraci u pripremi projektne prijave se odnose na sljedeće: 

  • Priprema projektne dokumentacije (Glavni projekt, troškovnici, građevinska dozvola, tehnološki projekt) bi trebala biti u procesu završavanja;
  • Definirati opremu i strojeve koji će biti predmet nabave;
  • Planirati zatvaranje financijske konstrukcije (potrebno pismo namjere ili Izjava banke za kredit);
  • Provjeriti status građevine (Uporabna dozvola, vlasništvo, registracija u Ministarstvu zdravlja – sanitarna inspekcija);
  • Započeti s procesom prikupljanja ponuda.

I na kraju, ne zaboravite da su ova sredstva namijenjena vama vinarima i da će se na kraju vaš trud isplatiti, a što pokazuju odobreni korisnici u prethodnim natječajima koje možete pronaći u dokumentu ispod teksta. 


Tagovi

Vinska omotnica Novosti Priprema natječajne dokumentacije


Autorica

Marica Čubela

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i konzultantica sa značajnim iskustvom iz javnog (Ministarstvo poljoprivrede i APPRRR) i privatnog sektora - u poljoprivrednoj proizvodnji i korištenju EU fondova. Sudjelovala u implementaciji SAPARD i IPARD programa kao i današnjeg Programa ruralnog razvoja u poljoprivredi RH. Vlasnica konzultantske tvrtke Fito ekologija d.o.o. iz Zagreba